Hotel iz filma “Isijavanje” postaje muzej horora

Hotel iz filma “Isijavanje” postaje muzej horora

Autor: | 29/10/2015

0


Sablasni hotel iz Kjubrikovog klasika u kojem je početkom osamdesetih briljirao Džek Nikolson kao pomahnitali pisac koji u ogromnom praznom zdanju maltretira svoju ženu i sina postaće – još sablasniji. Vest koja je najavljena kao “Stephen King likes this!” oduševila je obožavaoce kultnog “Isijavanja” i istoimenog romana najpopularnijeg autora horora.

“Stenli hotel” zaista postoji u Istis parku u Koloradu. Pisac Stiven King je jednom prilikom u njemu boravio sa ženom i tada dobio inspiraciju za jednu od svojih najboljih priča, koja je vrlo brzo postala bestseler. Odseli su u sobi broj 217 koja se pominje u romanu kao centralni prostor opsednut duhovima.

Zdanje sasvim slučajno nosi isto ime kao i slavni reditelj Stenli Kjubrik, koji je, oduševljen knjigom Isijavanje, 1980. godine snimio film. Iako ga je kritika loše dočekala, postao je klasik ovog žanra, i mnogi smatraju da je to Nikolsonova najbolja uloga. I “Stenli” je dobro prošao, jer je postao turistička atrakcija koja i danas privlači goste iz celog sveta, ali i brojne zaluđenike rešene da ulove Kingove duhove. Međutim, Kjubrik nije snimio Isijavanje u tom hotelu, već u drugom koji se nalazi u nacionalnom parku Josemiti, udaljenom od “Stenlija” više od 1.500 kilometara.

Vlasnici hotela planiraju da ulože 24 miliona dolara u izgradnju muzeja strave i edukativnog filmskog centra. U ponudi se već nalazi aranžman primamljivog naziva “Sablasne avanture”, a jednom godišnje se organizuje i festival horora.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Promo
Tagovi: dzek nikolson