Ništa bez glavne zvezde: Otkazan "Jevrejski oskar" zbog nedolaska Natali Portman

Ništa bez glavne zvezde: Otkazan "Jevrejski oskar" zbog nedolaska Natali Portman

Autor: | 20/04/2018

0

Ceremonija dodele nagrade "Genesis", takozvanog Jevrejskog oskara, zakazana za jun ove godine, je otkazana nakon što je dobitnica, američka glumica, rođena u Jerusalimu, Natali Portman najavila da neće učestovovati u svetlu "novih događaja".

Fondacija nagrade "Genesis" je saopštila da joj je veoma žao zbog toga.

Navedeno je da ih je predstavnik glumice obavestio da su "nedavni događaji u Izraelu jako uznemirujući za nju i ona se ne bi osećala dobro da učestvuje u bilo kom javnom događaju u Izraelu", preneli su tamošnji mediji.

Zato je ceremonija otkazana, a u saopštenju organizatora je takođe navedeno da oni "strahuju kako bi odluka Portmanove mogla izazvati da se filantropska inicijativa politizuje", što su oni nastojali da izbegnu u poslednjih pet godina.

Glumica nije navela koji događaji su je uznemiirli, mada su UN i EU nedavno tražili istragu upotrebe bojeve municije protiv palestinskih demonstranata na granici pojasa Gaze i Izraela.

Od početka masovnih demonstracija 30. marta od izraelske vatre poginulo je 35 Palestinaca, a više od 1.500 ih je ranjeno.

Genesis nagrada je novčana, a dobitnici mogu da je poklone.

Dosadašnji dobitnici nagrade od milion dolara su vajar Aniš Kapur, violinista Icak Perlman, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i glumac Majkl Daglas.

Dodeljuje se kao priznanje onima "koji služe kao inspiracija narednim generacijama Jevreja svojim izvanrednim profesionalnim dostignućima uz posvećenost jevrejskim vrednostima i jevrejskom narodu".

Nagrada "Genisis" za Portmanovu je u decembru duplirana na dva miliona dolara donacijom izraelskog filantropa Morisa Kana.

Fondacija nije rekla da li će Portmanova, ipak, primiti novac i pored najave da neće da učestvuje u ceremoniji.

Natali Portman: Izraelski koreni i jevrejsko nasleđe su ključni deo mene

A post shared by Lilla My (@hippiepowerlove) on Apr 19, 2018 at 11:12pm PDT

Nagradu "Genesis" su ustanovili Mihael Fridman i drugi bogati ruski biznismeni Jevreji i ona se dodeljuje u saradnji kabineta izraelskog premijera i Jevrejske agencije.

Portmanova je režirala i glumila u adaptaciji memoara izraelskog pisca Amosa Oza "Priča o ljubavi i tami".

Kada je najavljeno da će dobiti nagradu Genesis, rekla je da je ponosna na "izraelske korene i jevrejsko nasleđe".

Godine 2015, kada je Benjamin Netanjahu ponovo izabran za premijera, rekla je da je vrlo uznemirena i razočarana, objasnivši da "njegove rasističke izjave smatra užasnim", ali da ne želi da kritikuje Izrael.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: natali portman