Priča o Bilu Torpu: Anđelina Džoli snima film o najsvestranijem i najboljem sportisti ikada

Priča o Bilu Torpu: Anđelina Džoli snima film o najsvestranijem i najboljem sportisti ikada

Autor: | 09/05/2018

0

Anđelina Džoli najavila da uskoro počinje snimanje filma "Bright Path: The Jim Thorpe Story" o životu "najsvestranijeg i najboljeg sportiste ikada"

Glumica Anđelina Džoli najavila da će uskoro početi snimanje o životu legendarnog sportiste, koji se bavio "svim i svačim" tokom svog života.

Film se zove "Bright Path: The Jim Thorpe Story", a Džolijeva kaže da je počastvovana što će raditi na jednom ovakvom projektu.

-Imala sam tu čast da upoznam Bila Torpa, njegovog sina, kao i neke članove plemena kome je Džim pripadao.

A post shared by Shnyagi.Net (@shnyaginet) on May 9, 2018 at 4:20am PDT

Predstavinici plemena kažu da će ovim filmom pokazati publici ko su oni i šta znači njihova borba. Džima će igrati glumac Martin Sensmeier, kojeg trenutno gledamo u seriji "West World".


O životu Džima Torpa se malo zna. Smatra se da je rođen 1888. u mestu koje se zove Prag negde u Ohaju. Njegova krv je indijanska, a ime s kojim je rođen je Va-to-huk, što znači "onaj koji osvetljava put".

Bez majke je ostao rano, pa je otac preuzeo brigu o njemu. Kasnije je između njih bilo nesuglasica, jer je Džim bio lud za sportom ali ne i školom. Na kraju su ipak uspeli da nađu zajednički jezik i Džim je uz pomoć sporta dobio stipendiju za koledž i završio ga.

Kasnije je igrao bejzbol za Njujork Džajanste i Sinseneti Redse. Kao atletičar uspeo je da 1912. stigne u Stokholm na OI. Osvojio je zlato u desetoboju i u modernom petoboju. Kralj Gustav mu je rekao tokom dodele medalja da je "najbolji sportista kojeg je ikad video".

A post shared by @nflhistoric on Mar 11, 2018 at 9:53am PDT


Godinu dana nakon OI, američke novine pišu da je Džim igrajući bejzbol zarađivao novac, što nije bilo u skladu sa olimpijskim pravilima. Medalje su mu oduzeli, zbog tričavih 15 dolara, a njega su "zakucali" na stub srama. Nakon toga počeo je da radi na gradilištima, oženio se tri puta i odao se alkoholu. Sve što je imao izgubio je u američkoj depresiji. Razboleo se i umro 1953. kao beskućnik.

MOK je odlučio da mu vrati medalje tek 30 godina nakon smrti. Njegovi sinovi Gejl i Bil su ih preuzeli. Ulica u gradu kom je rođen nosi njegovo ime uz natpis "rodni grad Džima Torpa, najsvestranijeg sportiste kojeg je svet ikada video".

Hellomagazin.rs Guliver/Getty, Instagram