Odbrojavanje je počelo: Svet sa nestrpljenjem iščekuje kraljevsko venčanje

Odbrojavanje je počelo: Svet sa nestrpljenjem iščekuje kraljevsko venčanje

Autor: | 19/05/2018

0

Kraljevsko venčanje princa Harija i američke glumice Megan Markl biće po mnogo čemu jedinstveno. Pored astronomske cene koja je izdvojena za venčanje, veruje se da će ceremoniju pratiti nekoliko milijardi ljudi i da će biti i gledanija od venčanja princa Vilijama i Kejt Midlton. Međutim, venčanjem sa princom Harijem Megan Markl će ući u istoriju kao prva žena mešovite rase koja se udala za člana kraljevske porodice.

A post shared by Maria Hatzistefanis (@mrsrodial) on May 18, 2018 at 10:44pm PDT


Za mnoge je, čini se, slavlje već počelo. Postoje neki koji kampuju već danima da bi pozdravili mladence. Ističu da su tu da ih podrže i da vole kraljevsku porodicu.


-Prirodno je da je uzbuđena mlada i da su uzbuđeni članovi njene porodice, pa čak i njeni sunarodnici Amerikanci. Pogotovo turisti, uzbuđeni su i Englezi, pogotovo oni konzervativni koji žive u ruralnim delovima zemlje. No za razliku od prethodnog puta posebno su uzbuđeni oni, kako u Britaniji tako i širom Komonvelta, koji nemaju belu boju, kaže dopisnica RTS-a iz Londona Ivana Miloradović.

A post shared by Elle Pakistan (@ellepakistan) on May 19, 2018 at 1:17am PDT


Osamdesetih godina brak princa Čarlsa sa prinzecom Dajanom, kraljevskog porekla, bio je po meri tačerske Britanije. Princ Vilijam je oženio ženu iz naroda Kejt Midlton. Prikladno postblerovskoj Britaniji. Danas princ Hari pravi novi iskorak.


-Ženi se ženom koja nije bele puti, razvedena je, nije čak ni Britanka i bavi se glumom. Dakle sve to bi pre pedeset godina bilo potpuno nezamislivo. Sada više nije i ne samo što nije već je i izuzetno dobat pi-ar u postbregzitovskoj Britaniji zato što se Britanija ponovo okreće svom bivšem cartsvu Komonveltu a u njemu uglavnom ne žive belci, dodaje Ivana Miloradović.

-Britanija postaje multirasno društvo. Imajmo u vidu da je na čelu Londona britanac koji je pakistanskog porekla. Na neki način se time se šalje poruka da više ne postoji ekskluzivitet anglasaksonske rase koja bi trebalo da upravlja Ujedinjenim kraljevstvom, navodi Dejan Popović, bivši ambasador Srbije u Velikoj Britaniji.

Britanska kraljevska porodica omiljena je među Britancma. Međutim, ne manjaka popularnost i širom sveta. Otuda i ne čudi što će i današnja svečanost imati mnogo veći značaj iako je princ Hari tek šesti po redu naslednik britanske krune. Bez dileme njegova porodica je najveći proizvod koji Ujedninjeno kraljvstvo nudi svetu.


-To je deo meke moći Ujedninjenog kraljevsta kao što je englseki jezik ili britnaski univerziteti. Nešto što privlači ljude širom sveta. To će biti venčanje koje će uvećati obrt na ulicama ne samo Londona nego i ostalih britanskih gradova. Širom sveta će se poklanjati pažnja ovom događaju što će dalje promovisati interese, ističe Popović.

A post shared by Lisa Millar (@lisamillareurope) on May 18, 2018 at 10:35pm PDT


-Kraljevska porodica dobija na imidžu, dobijaju i svi oni oko njih, od turizma preko proizvođača šolja, raznih privezaka, svi oni koji će prodati nešto u vezi sa tim događajem. Na kraju dana veliki emdiji će imati velike sponzore, kaže Borislav Miljanović, marketinški stručnjak.


Dvesta pedeset pripadnika vojske biće na ulicama, a procenjuje se da će oko 100.000 posetilaca u Vindzoru posmatrati venčanje.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty, Instagram