Majkl Džej Foks o Parkinsonovoj bolesti: Koliko god sam vam izgledao srećno, bilo mi je užasno (video)

Majkl Džej Foks o Parkinsonovoj bolesti: Koliko god sam vam izgledao srećno, bilo mi je užasno (video)

Autor: | 26/07/2018

0

Bio je klinac kada je obuo patike koje se same pertlaju, a onda poleteo na skejtu. Jedan od omiljenih glumaca Majkl Džej Foks, dao nam je pregršt uloga tokom svoje višedecenijske karijere, ali i jednu fondaciju - za ispitivanje Parkinsonove bolesti.

Imao je samo 29 godina kada mu je dijagnostikovana ova bolest (degenerativni poremećaj centralnog nervnog sistema koji utiče na motoriku) - samo jedna od deset osoba obolelih od Parkinsonove razviju simptome ovako rano.

- Koliko god sam vam izgledao srećno, koliko god sad izgledalo da se nosim s tim - užasno je. Mrzim ovu bolest - rekao je Majkl Džej Foks u intervjuu CBS-u.

- Želeo bih da nisam u ovoj situaciji, ali ovo je ujedno i jedan od darova mog života, jer sam u poziciji da shvatim i razumem druge u ovoj situaciji i pomognem da pronađemo odgovor.

Glumac je 2000. godine osnovao organizaciju putem koje je prikupljao novac za istraživanja i pronalaženje tretmana koji bi usporili ili čak izlečili Parkinsonovu. Do sada je prikupio 800 miliona dolara.

- Verujem da ćemo u budućnosti pronaći lek ili da ćemo biti na dobrom putu, ali ne očekujem da se to dogodi za mog života.

 

Majkl Džej Foks (57) proslavio se osamdesetih serijom "Porodične veze" i filmovima "Povratak u budućnost". Nakon uspešne karijere tokom koje je igrao i u seriji "Spin city", dijagnostifikovana mu je Parkinsonova bolest, i 2000. se povukao iz sveta šoubiznisa.

Glumac je u jednom ranijem intervjuu rekao da je dugo krio da je bolestan.

- Lekari su mi otvoreno rekli kako ću svoj posao raditi verovatno još veoma kratko vreme. Tada mi se ceo svet srušio. Na početku sam odbijao sve, bio sam nervozan i nisam govorio o svom stanju. Za moju bolest znali su samo najuži članovi porodice. Želeo sam da sakrijem činjenice i od samog sebe.

 

Foks je otkrio i da je drhtanje leve strane tela postalo toliko snažno da nije mogao ni privremeno da ga smiruje lekovima koji su imali važnu ulogu u kontroli pokreta.

- Shvario sam da moram okolini, ali i sebi da priznam kako imam teško oboljenje s kojim se moram boriti. Svakoga dana prolazim kroz istu borbu - prihvatim da je bolest tu i onda zahvalim za svaki novi dan.

hellomagazin.rs Guliver/Getty

Pročitajte još

Najnovije vesti