Ema Votson: Film "Lepotica i zver" poručuje da sa nasilnicima nema pregovora

Ema Votson: Film "Lepotica i zver" poručuje da sa nasilnicima nema pregovora

Autor: | 17/02/2017

0

U najnovijem intervjuu Ema Votson se osvrnula se na neka tumačenja priče koja stoji iza filma "Lepotica i zver" po kojima je Bela, lepotica koju je ova glumica otelotvorila, zapravo žena koja pod uticajem takozvanog Stokholmskog sindroma zaljubljena u svog zlostavljača, odnosno Zver iz pomenute priče.

Stokholmski sindrom u psihologiji podrazumeva da neka osoba, najčešće je u pitanju žrtva otmice ili talac, može da razvije osećaj simpatije prema onome ko ju je oteo odnosno zarobio.

 

Šokantno otkriće: Majkl Džekson je nju hteo da oženi kada je imala 11 godina

Na pitanje da li smatra da li film barata takvim pretpostavkama, odnosno da li je Bela postala naklonjena Zveri upravog zbog Stokholmskog sindroma, Ema kaže:

- To je interesantno pitanje, da li u ovoj priči postoji neka vrsta takvog sindroma, i zaista sam se s tim uhvatila u koštac, od samog početka priprema za snimanje. Zato sam malo proučavala Stokholmski sindrom i shvatila da je u pitanju pojava zbog koje zatočenik preuzima karakteristike ili se čak zaljubi, na neki čudan način, u onoga ko ga je zarobio. Bela se sa Zveri neprestano i vrlo aktivno raspravlja i otvoreno se s njom ne slaže. Ona ne poseduje nijednu osobinu koje imaju osobe sa Stokholmskim sindromom zbog toga što je zadržala svoje slobodno mišljenje. Zato mislim da je u priči napravljen namerni, potpuni preokret kada je Bela ipak odlučila da ostane sa Zveri - kaže Ema, a piše "Entertainment Weekly".

Ema Votson otkrila da je “Hari Poter” uticao da postane feministkinja

Ona je dodala da je njeno tumačenje Bele takvo da se ona uvek usprotivi kada Zver pokuša da je pokori, i da je pokušala da poruči publici da sa naslinicima nema pregovora.

- Odbijanje da mu se pridruži na večeri je početak njenog protesta. Zver počinje da lupa vratima, ali mu Bela uzvraća istom merom. U njoj postoji taj prkos: "Misliš da ću večerati s tobom a ti si me zarobio? Zaboravi na to" - kaže Ema.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Getty Images
Tagovi: ema votson

Pročitajte još

Najnovije vesti