Preminuo Roj Dotris: Tihi odlazak Ginisovog rekordera iz "Igre prestola"

Preminuo Roj Dotris: Tihi odlazak Ginisovog rekordera iz "Igre prestola"

19/10/2017

0

Pisac “Pesme leda i vatre”, serijala knjiga po kojima je snimljena serija “Igra prestola”, na Fejsbuku je objavio da je preminuo glumac Roj Dotris (95).

– Svet je siromašniji od ove nedelje, jer je Roj umro u 95. godini. Bio je gromada britanske televizije i pozorišta, odlikovala ga je čak i kraljica. U našoj seriji, igrao je u dve epizode u drugoj sezoni, glumio je piromansera Halina, iako sam ja želeo da glumi velemeštra Pisela. Zbog zdravlja je odbio veću ulogu, ali je i malu izneo savršeno. Roj je, na moje veliko zadovoljstvo, snimio audio verzije mojih knjiga, i na taj način ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je “igrala” najviše likova u nekoj audio knjizi. Snimio je “Igru prestola”, “Sudar kraljeva” i “Oluju mačeva”, ali kada je na red došla “Gozba za vrane”, bio je zauzet, igrao je u pozorištu u Birmingemu. Zbog toga smo angažovali drugog glumca, ali po izlasku su izdavača fanovi zasuli negativnim kritikama – hteli su Roja. Odustali su, sačekali Roja i onda ponovo sa njim snimili celu četvrtu knjigu ispočetka, a zatim i petu – napisao je Martin.

– Pošto Roja više nema, ja ne znam ko će snimiti “Vetrove zime” i “Nadu proleća”. Ali ko god bude, imaće težak zadatak – dodao je na samom kraju pisac.

Hellomagazin.rs/Marija Milenković Guliver/Getty