Natali Portman:  Izraelski koreni i jevrejsko nasleđe  su ključni deo mene

Natali Portman: Izraelski koreni i jevrejsko nasleđe su ključni deo mene

Autor: | 07/11/2017

0


Holivudska glumica i oskarovka Natali Portman nagrađena je izraelskom nagradom Geneza za 2018. godinu, u znak priznanja za posvećenost socijalnim pitanjima i dubokoj vezi sa svojim jevrejskim i izraelskim korenima, naveli su organizatori.

Nagrada od milion dolara poznata i kao “jevrejska Nobelova nagrada” daje se svake godine osobi koja se smatra inspiracijom za sledeću generaciju Jevreja zbog svojih profesionalnih dostignuća i posvećenosti jevrejskim vrednostima.

– Ponosna sam na svoje izraelske korene i jevrejsko nasleđe. Oni su ključni deo onoga što sam ja – navela je Portman u saopštenju, dodavši da će iskoristiti novac od nagrade da učini drugačijim život žena u Izraelu i šire.

A post shared by John Haydon (@johnhaydon) on Nov 7, 2017 at 7:15am PST


Ona je rođena u Izraelu, a u SAD se preselila kao mlada devojka i od deteta glumice izrasla u priznatu zvezdu.

Osvojila je Oskara 2011. godine za svoju ulogu u filmu “Crni labud“, a 2015. godine je režirala i glumila u filmu “Priča o ljubavi i tami”, filmu na hebrejskom jeziku snimanom u Izraelu po romanu Amosa Oza.

U obrazloženju dodele nagrade navedena je njena uloga u borbi za rodnu jednakost, protiv siromaštva, oblasti mikrofinansiranja i prava životinja.

– Ona je primer ključnih osobina jevrejskog karaktera i vrednosti jevrejskog naroda – upornosti i teškog rada, težnje izuzetnosti, intelektualne radoznalosti i iskrene želje da doprinese da svet postane bolji – rekao je Stan Polivec, jedan od osnivača i predsedavajući fondacije nagrade, proglasivši je primerom za ugled za milione mladih Jevreja širom sveta.

Nagrada je inagurisana pre tri godine, a Natali Portman je peta dobitnica, a prva žena koja je dobila nagradu.

Prethodni dobitnici su bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, glumac Majkl Daglas, violinista Isak Perlman i vajar Aniš Kapur.

Marija Milenković
Tagovi: natali portman

Pročitajte još

Najnovije vesti