Majka Ejmi Vajnhaus o zavisnosti svoje ćerke: Uvek je imala neki otrov u svom organizmu

Majka Ejmi Vajnhaus o zavisnosti svoje ćerke: Uvek je imala neki otrov u svom organizmu

Autor: | 09/01/2016

0


- Neodoljiva, ali nepodnošljiva, glasna i neobuzdana - ovim rečima Dženis Vajnhaus opisuje svoju ćerku Ejmi Vajnhaus koja je tragično izgubila život.

- Zbog ovih svojih osobina, još u detinjstvu zvali su je "Uragan Ejmi" - priča Dženis Vajnhaus.

U knjizi o Ejmi Vajnhaus, njena majka je otkrila detalje o pevačicinom odrastanju u Londonu osamdesetih, kao i o njenoj karijeri i životu ispunjenom skandalima i porocima, koji su je na kraju odvali u smrt.

Dženis priča da je njena ćerka odmalena odbijala da bude kao ostali, da je bila sklona povredama i nezgodama, da je bila neposlušna i da nije razumela reč "ne". Takvu narav zadržala je i kasnije, kada je postala muzička zvezda poznata po tetovažama, upadljivoj frizuri i neobičnom stilu, i kada je postala zavisna od narkotika od kojih je preminula 2011. u 27. godini.

- Bila je pevačica, superstar, zavisnik i mlada žena koja je srljala ka smrti. Ipak, za mene je bila samo Ejmi. Bila je moja ćerka i moj prijatelj, i ostaće uz mene zauvek - napisla je Dženis u svojim memoarima "Voleti Ejmi: Priča majke".

Dok je Ejmi odrastala, Dženis se borila sa ranim stadijumom multiple skleroze, a ovom knjigom želela je da otkrije do sada neviđenu stranu svoje ćerke.

U intervjuu za magazin "People", Dženis je izjavila da sumnja da je njena ćerka imala Turetov sindrom, oboljenje zbog kojeg nije mogla da kontroliše šta govori, te da se sa tom mentalnom bolešću borila poslednjih godina svog života.

Dženis ne veruje da je njena ćerka želela da umre, već tvrdi da je sanjala da jednog dana postane majka.

Kada se Dženis razvela od Ejminog oca Mičela, Ejmi je postala problematična u školi. Sa devet godina imala je ožiljke na rukama od samopovređivanja, u desetoj je uhvaćena u krađi, a do 12. godine počela je da puši i pije. Tri godine kasnije, svakodnevno je konzumirala marihuanu. Njena majka je bila apotekarka, pa je jasno prepoznala ćerkinu sklonost ka narkoticima.

Situacija se pogoršala kada je upoznala Blejka Fidlera-Sivila, koji ju je upoznao sa heroinom i kokainom, i za kojeg se kasnije udala. Njena zavisnost otrgla se van kontrole, a obolela je i od bulimije. Postala je paranoična i agresivna.

Sa 20 godina, promivisala je svoj album "Frank" i osvajala nagrade, kada je pretrpela strašan gubitak. Njena baka Sintija Vajnhaus je umrla, a ona je bila jedina osoba na koju je Ejmi tada mogla da se osloni. Nakon toga se u potpunosti okrenula Blejku i drogama.

Sa druge strane, karijera joj je bila na vrhuncu. Njen naredni album "Back To Black" postao je najprodavaniji 2007. godine. Slavu je teško podnosila, pogotovo javne nastupe, na kojima je mogla da se pojavi samo pod dejstvom alkohola. Nakon što je imala napad zbog predoziranja, otišla je na rehabilitaciju sa Blejkom, ali tamo se nije dugo zadržala.

Drogiranje je imalo poguban uticaj na njen izgled. Koža joj se osušila, ostala je bez jednog zuba, i toliko je smršala da su joj se videle sve kosti. Dženis je gledala kako joj ćerka propada, ali je mislila da je bespomoćna.

Odbila je da ide na rehabilitaciju i dane je provodima u svom domu uz drogu i alkohol. Cigarete je gasila na svojim obrazima. Nije bilo trenutka da nije imala neki otrov u svom organizmu.

Dženis veruje da je Ejmi očajnički želela da se promeni, ali da nije znala kako. Dodaje da je uvek verovala da će se njena ćerka oporaviti.

Početak kraja bio je koncert u Beogradu 2011, na kojem je izviždana jer je bila toliko pijana da je jedva stajala na nogama. Ponovo je pokušala da se "skine" i to joj je pošlo za rukom, ali samo na nekoliko nedelja. Umrla je 23. jula u svom krevetu u Londonu, sama.

- Svakog meseca od tog dana bliža sam Ejminom životu, ali još uvek ne mogu da se oprostim od nje. Ima dana kada osećam mir, ali ima i noći kada se budim u suzama - kaže Dženis.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Getty Images
Tagovi: Ejmi Vajnhaus

Pročitajte još