I pored poziva na bojkot: Film Anđeline Džoli prikazan u Japanu (video)

I pored poziva na bojkot: Film Anđeline Džoli prikazan u Japanu (video)

Autor: | 06/02/2016

0

Film "Unbroken" Anđeline Džoli o olimpijcu Luiju Zamperiniju koji je tokom Drugog svetskog rata završio u japanskom logoru, prikazan je sinoć u Tokiju, godinu dana kasnije nego u drugim delovima sveta.

Projekcija je, i pored poziva na bojkot i ocena japanskih desničara da je "to filmsko ostvarenje rasističko" i da Džolijeva "mrzi" njihovu zemlju, protekla mirno.

Iako je postojala zabrinutost da projekcija može biti prekinuta, atmosfera u Teatar imidž forumu u Tokiju, malom bioskopu koji je specijalizovan za dokumentarne i nezavisne filmske produkcije, bila je mirna, a film je, kako ocenjuju kritičari, izazvao reakcije gledalaca na mučenja i probudio empatije s glavnim junakom.

U filmu, zasnovanom na istinitoj priči, Džek O'Konel igra Zamperinija, atletičara koji je učestvovao na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine. Tokom Drugog svetskog rata Zemperini je bio je u avionu koji je pogođen. Pad je preživeo ali su ga, nakon 47 dana plutanja po Pacifiku, zarobili Japanci i doveli u logor gde je preživeo užasna mučenja.

Predstavnici japanskog distributera rekli su da su se odlučili na prikazivanje filma, jer su želeli da naprave korak dalje, i pokažu različite uglove gledanja na Drugi svetski rat, a ocenili su i da bi bilo krajnje neprirodno da film koji se tiče Japana ne bude prikazan u Japanu.

Mediji prenose da je distributer kada je najavio da će film biti prikazan u oktobru primio brojne pozive nezadovoljnih i besnih građana. Od tada se ništa neprijatno nije desilo, pa je film uvršten u redovan bioskopski repertoar širom Japana.

Kontoverze nisu izostale bez obzira što se film završava u pomirljivom tonu kadrovima iz vremena Zimskih olimpijskih igrara u Naganu, održanih 1998. godine, kada Japanci na ulicama pozdravljaju Zamprerinija dok nosi olimpijski plamen.

Negativne reakcije na film usledile su i zbog toga što su u knjizi, po kojoj je snimljen film, japanski vojnici označeni kao kanibali, iako se film toga ne dotiče. Neki istoričari su navodili da su pojedini Japanci tokom rata ipak bili kanibali.

Bes zbog filma proključao je bez obzira što su u Japanu pohvalili i objavili dugačak spisak reditelja koji su napravili cenjene anti-ratne filmove, uključujući Akiru Kurosavu i Kihačija Okamotoa. Na listi je i film sa zapletom sličnim "Unbroken" "Srećan Božić, gospodine Lorens" čiji je reditelj Nagisa Ošima, a u kome glumi Dejvid Bouvi.

Film je podsetio i na problem zbog toga što su neki u Japanu imali teško suočavanje sa brutalnom prošlošću zemlje od vremena kolonizacije azijskih suseda i varvarskih dela carske vojske, kao što su silovanja u Nanjingu, koja su počela 1937. godine i uz sve ostavila 300.000 mrtvih Kineza.

Slično tome, Japanci odbacuju i istorijske studije koje pokazuju da je japanska vojska prisiljavale žene u nekoliko azijskih zemalja, posebno Koreji, na prostituciju.

Japanska "istorijska amnezija" posebno prema odgovornosti za rat, kako je nazivaju britanski mediji, dodatno je osnažena pod vlašću premijera Šinzo Abe. Ranije je japansko Ministarstvo obrazovanja naložilo da školski udžbenici moraju odražavati državno stanovište po pitanju istorije i teritorijalnih problema, čime su razvodnjene sve reference koje se tiču rata.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Getty Images hellomagazin

Najnovije vesti