Džejms Din: Buntovnik bez razloga danas bi slavio 85. rođendan (video)

Džejms Din: Buntovnik bez razloga danas bi slavio 85. rođendan (video)

Autor: | 08/02/2016

0

Došao je tiho i ušao u legendu. Ne, ne zove se Dok Holidej i nije brzo potezao pištolje, mada jeste voleo brzinu i opasan život, kao pravi buntovnik, i to onaj bez razloga. Tokom svog kratkog života Džejms Din je snimio samo tri filma, ali njegov uticaj proširio se daleko van granica fabrike snova. Da je živ, holivudski Če Gevara danas bi slavio 85. rođendan.

Rođen je 8. februara 1933. godine, u gradiću Merion u Indijani, pre njega poznatom po događaju kojim se Amerika nimalo ne ponosi – linčovanju dvojice mladih crnaca koje se odigralo šest meseci pre Dinovog rođenja, a koje je opevala i Bili Holidej. Rano je ostao bez majke, nije imao ni devet godina kada je umrla od raka, što je doprinelo njegovoj kasnijoj psihičkoj nestabilnosti. Otac ga je poslao na farmu kod tetke, pored koje je odrastao. Kao mladić, ničim nije pokazivao da će jednog dana postati buntovnik svih buntovnika. Isticao se dobrim uspehom u školi, sviranjem bubnjeva, talentom za govorništvo, bio je uzoran sportista. Za umetnost se zainteresovao družeći se s jednim metodističkim sveštenikom, a prava priroda tog prijateljstva i danas je misterija za Dinove biografe. U svakom slučaju, uz njega je budući holivudski srcelomac zavoleo klasičnu muziku i filmove, a kasnije je napustio studije prava kako bi se posvetio svom snu – glumi. Njegov televizijski debi bila je reklama za Pepsi.

Posle nekoliko predstava na daskama koje život znače, Džejms se uputio u Njujork, gde je pohađao školu glume. Prvu ozbiljnu filmsku ponudu dobio je 1953. godine, kada ga je slavni reditelj Elija Kazan pozvao da igra u adaptaciji Stajnbekovog romana Istočno od raja. U velikom broju scena Din je zanemario originalni scenario, prepustivši se sopstvenom instinktu i improvizaciji, zbog čega je glavni junak Kal ušao u filmsku legendu. Ta prva uloga donela mu je nominaciju za Oskara i slavu kakvoj se nije nadao.

Novine su pisale o njegovoj neobičnoj interpretaciji Stajnbekovog heroja, ali i o navodnim vezama sa popularnim koleginicama poput Merilin Monro, Elizabet Tejlor, Natali Vud.

Izvesno je da se zabavljao sa glumicom Anom Marijom Pjeranđeli, ali se ta veza brzo završila. Mnogo godina posle njegove smrti pojavile su se insinuacije da je bio homoseksualac, ali te priče niko nije mogao da potvrdi.

Dve godine nakon filma Istočno od raja, Din je dobio glavnu ulogu u Buntovniku bez razloga. Bilo je to jedno od prvih holivudskih ostvarenja koja su se bavila jazom između generacija u savremenom društvu i pokušala da pokažu naličje američkog sna. Iste godine, prihvatio je ulogu u još jednom klasiku, Div, rešen da se malo pomakne od karaktera buntovnih tinejdžera. No, hteo on to ili ne, postao je njihova ikona, što se tek pokazalo u godinama koje su dolazile, a koje nije doživeo. U društvu Roka Hadsona i Liz Tejlor, igrao je teksaškog farmera koji se obogatio nakon što je na svom imanju pronašao naftu. Bio je to njegov treći i, kako se ispostavilo, poslednji film.

Džejms Din je oduvek voleo automobilske trke, a slava i bogatstvo koje je stekao posle prvog filma omogućili su mu da kupi luksuzni porše. Zaljubljen u izazove i brzinu, uskoro je i sam počeo da učestvuje na profesionalnim trkama. Čak je i pobedio na som prvom takmičenju u Palm Springsu, iako se u isto vreme pojavljivao u reklami u kojoj je upozoravao na opasnosti brze vožnje. Kada je počelo snimanje Diva, studio Warner Bros je zahtevao da prestane da se takmiči dok ne završi posao. Čim se film našao u montaži, holivudski div je rešio da se vrati svojoj omiljenoj disciplini. Štaviše, jedva je dočekao.

Tog dana krenuo je u Salinas u Kaliforniji, kako bi učestvovao u trci u kojoj je trebalo da vozi svoj porše 550. Dao mu je čak i nadimak – Malo kopile. Legenda kaže da je njegovom kolegi Aleku Ginisu auto delovao nekako zlokobno i da je rekao Džejmsu: Ako uđeš u taj automobil, iduće nedelje u ovo vreme bićeš mrtav. To je izgovorio 23. septembra 1955. godine. Sedam dana kasnije, Din je krenuo iz Los Anđelesa u Salinas, zajedno sa kaskaderom Bilom Hikmanom, fotografom Sanfordom Rotom i Rolfom Witerihom. Za volanom prvog automobila bio je glumac, dok je drugi vozio Hikman. Popodne ih je zaustavila policija i kaznila ih zbog prebrze vožnje.

A dvadesettrogodišni student Donald Turnapsid putovao je Rutom 46 u svom crno-belom fordu. Vraćao se kući s fakulteta. Oko pola šest posle podne, na raskrsnici u blizini gradića Šolejm, Donald je počeo da skreće, kada se nešto ogromnom silinom zakucalo u njegov automobil. Bio je to metalik sivi porše, u kojem su se nalazili Džejms i Viterih. Din nije uspeo da zakoči na vreme, pa je naleteo na ford, a zatim proklizao s puta. Student, samo godinu dana mlađi od slavnog glumca, iz svog vozila je izašao sa nekoliko ogrebotina. Viterih, Dinov suvozač, izleteo je iz poršea s lakšim povredama. Buntovnik bez razloga ostao je u automobilu slomljenog vrata.


Kažu da je još bio živ kada je stigla hitna pomoć. Ali, spasa nije bilo. Oko smrti holivudske legende već decenijama se pletu razne teorije zavere. Pojavile su se čak i glasine da je živ i da se kao invalid nalazi u nekoj duševnoj bolnici. Zvanična istraga utvrdila je da je vozio 140 kilometara na sat i da je uzrok smrti bila neprilagođena brzina.
Džejm Din je bio mnogo više od seks simbola i holivudske ikone čiji je ogroman talenat, nažalost, ostao zabeležen u svega tri filma. Ostaće upamćen kao ideal buntovnih mladih ljudi koji su verovali da ih niko ne razume, kao živa slika godina u kojima su se rušile velike iluzije.

Sa likovima koje je tumačio, na velikom ekranu su se po prvi put pojavili tinejdžeri od krvi i mesa, sa svim dilemama, strahovima i zabludama koje prate to životno doba. Njegova pojava je, na izvestan način, bila jedan od prelomnih trenutaka u kulturi 20. veka, revolucionarni momenat kada su mladi shvatili da u njihovom svetu više nema mesta za starije autoritete, kada su se izborili za pravo na svoje filmove, pesme, junake. Naravno, pitanje je koliko je to uopšte bila Džejmsova namera. Buntovnik bez razloga i Div u bioskopima su se pojavili nakon njegove smrti, i prvi put u istoriji dodele Oskara jedan glumac bio je posthumno nominovan.

Takođe, američki tinejdžeri dobili su svog prvog velikog heroja, kult i mitsku figuru koja je otvorila put onima koji su u to vreme krenuli u pohod na svet naoružani električnim gitarama, otvarajući novu fazu ostvarivanja sna kroz sve prisutniji rokenrol.


Nemoguće je prebrojati sve analitičke tekstove, knjige i dokumentarce koji su pokušavali da objasne legendu izgrađenu oko njegovog imena. Džejmsov život i danas je obavijen velom tajni, od žena s kojima se zabavljao, preko glasina o homoseksualnosti i psihičkim problemima do samoubilačke opčinjenosti brzinom. A na nadgrobnoj ploči u Fermontu, koju su inače nekoliko puta krali, već više od šest decenija žene svih generacija karminom ostavljaju otiske svojih usana…

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić guliver/getty
Tagovi: džejms din