Princ Džordž: Kao sav normalan svet

Princ Džordž: Kao sav normalan svet

Autor: | 08/02/2016

0

Gotovo svi događaji godine, a i meseca i veka, u Velikoj Britaniji se vezuju za kraljevsku porodicu. Tako se na kraju prošle godine na Ostrvu najviše pričalo i pisalo o polasku malog princa Džordža u vrtić.

No, njegovi roditelji trude se da i njemu i kćerki Šarloti detinjstvo učine što jednostavnijim i bezbrižnijim, bez pritisaka koji deci plave krvi prete sa svih strana.

Princ Vilijam i Kejt Midlton naslednika britanske krune upisali su u moglo bi se reći obično, građansko obdanište, i te prve nedelje decembra ponosno ga ispratili u vrtić, čime je zvanično počelo njegovo đačko doba.

Plavokosog mališana, koji je na leđima nosio ranac, ponosni roditelji odveli su do kapija lokalnog vrtića “Montesori”, blizu njihove porodične kuće u Norfolku, na istoku Engleske.


Džordž je prvog dana u školici proveo samo nekoliko sati, a sada se već navikao na časove. Lepa vojvotkinja ga je fotografisala dok je stajao ispred murala u dvorištu i slike objavila na “Tviteru”, gde su za manje od dvadeset minuta dobile više od trideset hiljada lajkova. Iako su članovi najmoćnije evropske porodice, Vilijam i Kejt sina nisu upisali u neko kraljevski skupo obdanište, već u ono koje im je najbliže.

Dan u ovom vrtiću košta četrdeset pet evra, što je znatno jeftinije od mnogih sličnih ustanova za najmlađe u Londonu. Zgrada se nalazi na privatnom putu i nekada je bila kapela, a par se nada da će sinu, koji u julu puni tri godine, omogućiti da sa svojim vršnjacima bezbrižno uživa daleko od očiju javnosti.

Povodom ovog velikog dana mali princ je dobio poseban poklon - minijaturno vozilo na kome bi mu mnogi pozavideli. Reč je o dečjem modelu “aston martin V8”, a Džordž je nasledio još dvadeset pet automobilčića koje je svojevremeno princ Čarls dobio kao poklon za svoje sinove. Ovaj model ima pravi “hondin” motor i može da se kreće do trideset kilometara na čas, a Džordž je oduševljen poklonom jer obožava automobile.

Dvogodišnjem princu vrtić se dopao na prvi pogled. Već se zbližio sa ostalom decom i ostvario prijateljstva, a, kako kažu vaspitačice, najsrećniji je kada se šeta zoološkim vrtom u okviru ustanove. Zaposleni tvrde da njegovi roditelji nisu tražili uslove drugačije od onih koje imaju svi drugi mališani, jer žele da Džordž vodi potpuno normalan život.

Vilijam i njegov mlađi brat Hari takođe su išli u “Montesori”, ali u onaj u londonskom Noting Hilu, dok je vojvotkinja od Kembridža pohađala lokalno predškolsko u Bredfild Sauthendu, gde je tada živela sa porodicom. Mnogi stariji Britanci prisetili su se osamdesetih godina prošlog veka, kada je brižna princeza Dajana sinove svakog dana vodila u vrtić, ponašajući se kao sve ostale majke.

Vilijam je imao nešto više od tri godine kada su ga roditelji poslali u obdanište, i bio je prvo dete kraljevske porodice koje je pohađalo “Montesori”. No, to nije bilo slučajno, jer je Lejdi Di pre udaje radila kao vaspitačica u jednom od njihovih objekata. Oduševljena uslovima i brigom zaposlenih o deci, pokojna princeza želela je da i njeni sinovi prve školske dane provedu upravo u takvom vrtiću.

Mnogo godina kasnije, dok je svoje dete pratio u obdanište,Vilijam je evocirao uspomene i objasnio zašto je odlučio da uradi isto što i njegova majka pre tri decenije.

- Sećam se kako su me mama i tata vodili na različite humanitarne događaje koje je vrtić organizovao da bi nam na licu mesta objasnili kako izgleda svet oko nas. Smatram da je veoma važno da se deca od malih nogu upoznaju sa različitim načinima života. Jer, nemaju svi prilike da žive u palati. Treba nekad izaći iz tog kruga i videti šta se dešava u stvarnosti - rekao je vojvoda od Kembridža.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty, Rex
Tagovi: princ džordž

Najnovije vesti