Dikaprio favorit za britanskog Oskara!

Dikaprio favorit za britanskog Oskara!

Autor: | 14/02/2016

0


Na večerašnjoj dodeli BAFTA priznanja u Londonu, u kategoriji glavnih glumaca, najviše šansi ima Leonardo Dikaprio.

Prestižnim nagradama nadaju se autori filma „Most špijuna“ koji je nominovan u devet kategorija, kao i „Kerol“ Toda Hajna. Prate ih Injarituov „Povratnik“ sa osam i „Pobesneli Maks: Auto-put besa“ sa sedam nominacija.


U kategoriji najbolje glumice nominovane su: Ališa Vikander, Bri Larson, Kejt Blančet, Megi Smit i Serše Ronan.

Direktorka nagrada BAFTA Amanda Beri ocenila je da među nominovanima za ovogodišnju nagradu nema više pripadnika etničkih manjina jer sama filmska industrija nije dovoljno raznolika.

Dva crna glumca nominovana su ove godine za nagradu BAFTA, Idris Elba za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, a Džon Bojega za buduću zvezdu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. godine konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište. BAFTA danas broji 6.500 članova i finansira se putem pretplata, individualnih donacija i različitih fondacija i partnerstava.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Promo hellomagazin