"Povratnik" ubedljivo dominirao na dodeli BAFTA nagrada

"Povratnik" ubedljivo dominirao na dodeli BAFTA nagrada

Autor: | 15/02/2016

0

Američki film "Povratnik" najveći je dobitnik ovogodišnje dodele nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umetnosti (BAFTA), osvojivši večeras na ceremoniji u Londonu tri glavne nagrade - za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolju glavnu mušku ulogu, kao i za najbolju fotografiju i zvuk.

Glumac Leonardo Dikaprio nagrađen je za najboljeg glumca za ulogu čoveka napuštenog u divljini, a reditelj filma Alehandro Gonsales Injaritu za najboljeg reditelja. Nagradu za najbolju fotografiju u tom filmu dobio je Emanuel Lubecki.

Tako je "Povratnik" osvojio tri od četiri glavne nagrade, a nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu dodeljena je glumici Bri Larson za film "Soba".

Injaritu je nagradu posvetio svojoj ženi s kojom sutra slavi 24. godišnjicu braka i zahvalio Dikapriju.

- Leonardo, tvoj talenat i posvećenost u ovom filmu oduzimaju dah - rekao je Injaritu.

Uspešni reditelj je preuzeo nagradu i za najbolji film i posebno odao počast Britancima za njihovu tradiciju u pravljenju filmova.

Dikaprio je primajući svoju prvu nagradu BAFTA rekao da je počastvovan i da su na njega uticali mnogi britanski glumci.

Zahvalio je svojim kolegama u filmu, reditelju i posebno svojoj majci kojoj je danas rođendan.

Najbolja muška sporedna uloga otišla je Marku Rajlensu za ulogu sovjetskog agenta u trileru Stivena Spilberga "Most špijuna", a najbolja ženska sporedna uloga dodeljena je Kejt Vinslet za rolu direktorke u "Eplu" u filmu "Stiv Džobs".

- Ovo je bila izvanredna godina za žene - rekla je ona.

Za zvezdu u usponu BAFTA nagradu je dobio mladi crni glumac Džon Bojega za ulogu u flimu "Ratovi zvezda - Buđenje sile".

Najbolji originalni scenario dobio je film "Pod Lupom" ("Spotlight"), a irska emigrantska saga "Bruklin" proglašen je za najbolji britanski film, a za najbolji film na stranom jeziku argentinsko-španski "Wild Tales".

Smatra se da su britanske filmske nagrade dobar znak za uspeh na holivudskoj dodeli Oskara 28. februara.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Getty Images