Ovo su glumci koji su osvojili najviše Oskara (foto/video)

Ovo su glumci koji su osvojili najviše Oskara (foto/video)

Autor: | 25/02/2016

0

Kako se bliži dodela najprestižnije filmske nagrade, tako se u Holivudu prave razne statistike – koja je haljina bila najlepša, ko je bio najveći gubitnik, ko je sve dobio „zlatnog dečaka“, a nije trebalo...

Međutim, lista glumaca koji su osvojili najviše Oskara nije dugačka. Na njoj se nalazi svega šest umetnika, tri glumca i tri glumice koji su dobili po tri nagrade, s tim da je jedna od njih osvojila četiri, u čemu je i dalje neprikosnovena.

KETRIN HEPBERN

Apsolutna rekorderka je Ketrin Hepbern, diva iz zlatnog doba „fabrike snova“, koja je sve četiri statue dobila za glavne uloge, i to u filmovima „Dugo putovanje u noć“, „Pogodi ko dolazi na večeru“, „Zima jednog lava“ i „Letnjikovac na Zlatnom jezeru“. Legendarna Hepbern imala je još osam nominacija.

MERIL STRIP

U stopu je prati Meril Strip, po mnogima najveća živa glumica.

Osvojila je dva Oskara za glavne uloge u ostvarenjima „Sofijin izbor“ i „Čelična lejdi“, kao i jedan za sporednu u drami „Kramer protiv Kramera“. Rekorder je po broju nominacija – ima ih čak devetnaest. I tu sigurno neće stati.

DŽEK NIKOLSON

I Džek Nikolson je dobio tri Oskara, dva za glavne uloge u klasicima „Let iznad kukavičjeg gnezda“ i „Dobro da bolje ne može“, a za sporednu u drami „Vreme nežnosti“.

INGRID BERGMAN

I Ingrid Bergman ima tri „zlatna dečaka“, za filmove „Gaslight“, „Ubistvo u Orijent ekspresu“ i „Anastazija“.

DANIJEL DEJ LUIS

Mnogi su zaboravili Danijela Dej Luisa, pa se iznenade kad čuju da je i sjajni irski glumac u vrhu ove liste, sa tri priznanja, zahvaljujući ulogama u filmovima „Moje levo stopalo“, „Biće krvi“ i „Linkoln“.

VOLTER BRENAN

Foto: printscr/youtube

Mlađe generacije teško da znaju ko je Volter Brenan, takođe dobitnik tri Oskara, za sporedne uloge u predratnim ostvarenjima „Dođi i uzmi“, „Kentaki“ i „Zapadnjak“.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić guliver/getty

Najnovije vesti