Najpismenije zvezde Tvitera

Najpismenije zvezde Tvitera

Autor: | 22/04/2016

0


Nije nimalo lako iskazati i formulisati svoje misli i osećanja kada na raspolaganju imate samo 140 karaktera. To je, bukvalno, jedna prostoproširena rečenica. Zato mnogi tvrde da je Tviter društvena mreža koja najbolje ističe nečiju inteligenciju, duhovitost, obrazovanje.

S druge strane, stručnjacima za gramatiku ne dopada se upotreba skraćenica kako bi se dobilo više mesta u prostoru za tvit, jer one vremenom kvare i jezik i izražavanje. Malo slova, malo i vremena, te nije ni čudo što grešaka ima napretek.

No, za razliku od običnih smrtnika, kad slavni u svet lansiraju tvit koji nije gramatički tačan, počinju javne prozivke i ismevanje. Kako u komentarima, tako i u medijima.

Zbog toga je nedavno sprovedeno istraživanje koje je obuhvatilo pedeset zvezda sa najviše pratilaca. Cilj testa bio je da se pronađe poznata ličnost sa najmanje pogrešno napisanih reči.

Malo koga je iznenadila činjenica da su prva tri mesta zauzeli oni koji su pohađali prestižne koledže.

Prvi je Konan O'Brajen sa prolaznom ocenom od samo 0,21 greške, a tek nešto više imaju ih Bil Gejts i trećeplasirani Barak Obama.

Interesantno je da su sva trojica diplomirala na Harvardu.

Takođe, pokazalo se i da godine igraju značajnu ulogu. Što su zvezde starije, bolje se izražavaju. To dosta govori o kvalitetu obrazovanja, pre svega u Americi iz koje potiče većina testiranih.

Zaključak gramatičara je da su pre pojave društvenih mreža ljudi bili pismeniji, iako je u ovom savremenom dobu, zahvaljujući tehnološkom napretku i eri interneta, sve postalo dostupno, pa tako i knjige iz kojih svako ko to želi može mnogo da nauči o maternjem jeziku.


Na četvrtom mestu poznatih sa najmanje grešaka našla se voditeljka Elen Didženeris, a prati je kolega Džimi Falon. Verovali ili ne, među prvih deset uskočile su pop zvezde Šakira, Selena Gomez i Džastin Timberlejk, a najveće iznenađenje je Kloi Kardašijan.

Naravno, treba uzeti u obzir da ličnosti sa ove liste ne pišu o istim temama. Šale o vrhovnom sudu i najnovijim hobijima ne zahtevaju isti fond reči i znanja.

Sve u svemu, profesorima jezika dopada se što slavni i na ovaj način utiču na svoje fanove, budući da im se poklanja dosta pažnje i da vrlo često formiraju mišljenja pratilaca, pogotovo onih mlađe generacije.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty/Splash
Tagovi: tviter