Džamala, pobednica Evrovizije: Evropljani su spremni da čuju o bolu drugih ljudi

Džamala, pobednica Evrovizije: Evropljani su spremni da čuju o bolu drugih ljudi

Autor: | 15/05/2016

0

Ukrajina je pobedila na ovogodišnjoj Evroviziji u Stokholmu pesmom koja je izazvala tenzije sa susednom Rusijom.

Pevačica i tekstopisac Džamala pobedila je na takmičenju baladom pod nazivom "1944" kojom podeća na sovjetsko proterivanje Tatara s Krima u Sibir posle Drugog svetskog rata.

Pesma predstavnice Ukrajine, koja je Tatarka s Krima, protumačena je kao kritika ruske aneksije tog poluostrva 2014. godine.

Džamala je uoči održavanja Evrovozije rekla da bi njena pobeda značila da su Evropljani "spremni da čuju o bolu drugih ljudi", a nakon što joj je uručen trofej na muzičkom takmičenju pozvala je na "mir i ljubav".

Govoreći o tekstu svoje pesme "1944", Džamala je rekla da se "naravno radi i o 2014. godini".

- Ove dve godine su mnogo pojačale tugu u mom životu. Zamislite - kreativna ste osoba, pevač, ali dve godine ne možete da odete kući. Viđate svog dedu na Skajpu, koji ima 90 godina i bolestan je, ali ga ne možete posetiti. Šta bi trebalo da uradim: samo da pevam fine pesme i da zaboravim na to? Naravno da ne mogu to da učinim - rekla je Džamala u telefonskoj izjavi za Gardijan uoči finala Evrovizije.

Primajući trofej na takmičenju, ona je zahvalila Evropi i poželela dobrodošlicu u Ukrajinu, rekavši da "zaista svima želi mir i ljubav".

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Getty Images hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti