Šer slavi 70. rođendan: Diva koja ne posustaje

Šer slavi 70. rođendan: Diva koja ne posustaje

Autor: | 20/05/2016

0

Malo je ličnosti koje uspevaju da izgrade uspešnu karijeru i status u šou-biznisu sa samo jednim imenom, ali Šer je bez sumnje na vrhu liste. Pevačica, glumica, modna ikona, nepopravljivi ekscentrik, kantautorka, rediteljka, producentkinja, književnica, dizajnerka, osvajačica svih mogućih muzičkih i filmskih nagrada, ali i priznanja koja se dodeljuju za izuzetan doprinos kulturi i umetnosti... Sve je stalo u jednu osobu i to jedno ime, koje je doživelo i najveće uspehe i najteže padove. Pretrpela je udarce od kojih bi se malo ko oporavio, razvod od čoveka s kojim je zajedno zakoračila na scenu napravivši pravu revoluciju, neprestana sukobljavanja sa nemilosrdnim kritičarima koji joj nisu praštali rušenje granica i tabua, ali nadživela je mnoge zvezde koje se nisu ni rodile kad su njene prve pesme bile svetski hitovi. Nije ni čudo što bi samo dve vrste preživele nuklearni rat: buba-švabe i Šer. Neumorna pevačica i glumica, modna ikona koja je ponela najhrabrije kostime i najprestižnije nagrade, ni u sedamdesetoj godini ne prestaje da iznenađuje svet.

Šerilin Sarkisijan Lapjer rođena je 20. maja 1946. godine u Kaliforniji. Njena majka Džordžina, glumica i model, vodila je poreklo od indijanskog plemena Čiroki i francuskih doseljenika, a otac Džon bio je izbeglica iz Jermenije. Uprkos odrastanju u problematičnoj porodici, budući da je majci to bio šesti brak i da je otac često imao problema sa zakonom, Šer kaže da je imala srećno detinjstvo. Ipak, od najranijih dana pratile su je depresije. Patila je i od disleksije. Kako se oduvek smatrala posebnom i predodređenom za velika dela, već sa šesnaest godina pobegla je od kuće. Prva stanica bio je Holivud, fabrika snova koja, ako ste pogrešan čovek u pogrešnom trenutku, lako može da postane i fabrika košmara. Upoznavanje sa filmskom mekom Šer je počela kao prava starleta – kratkim susretom sa Vorenom Bitijem, nekad najtraženijim američkim plejbojem, za koga je kasnije rekla da je bio veliko razočaranje. Sreća joj se, međutim, osmehnula na neočekivanom mestu, u jednom kafiću na Sanset bulevaru, kada je 1962. upoznala dvanaest godina starijeg Salvatorea Sonija Bona. Prihvatio je da mu bude cimerka, pod uslovom da mu pomaže u kući. Šer, u to vreme siromašna kao crkveni miš, nije imala drugog izbora. Nekoliko meseci kasnije shvatili su da ne mogu jedno bez drugog. Soni Bono, koji je nosio bitls frizuru mnogo pre Bitlsa, pevao je prateće vokale raznim grupama, a radio je i kao asistent čuvenog producenta Fila Spektora. Uskoro mu se pridružila Šer, gostujući s njim na albumima tada popularnih grupa Ronets i Kristals. Svoj prvi singl "Ringo, volim te" snimila je pod pseudonimom Boni Džo Mejsn. Uskoro su Šer i Soni u poznatim klubovima grada anđela počeli da nastupaju kao Cezar i Klio.

Pored nekoliko dobrih dueta, nisu imali drugih aduta za uspeh. Tek kada je Šer počela da nastupa u modelima koje je sama kreirala, publika je zapazila moderan imidž neobičnog muzičkog para. Kada su, polovinom šezdesetih, snimili čuvenu I got you, babe, u Americi nisu postigli značajan uspeh. Međutim, Engleze su osvojili preko noći i uskoro postali velike zvezde. Nisu ni znali koliki su uticaj izvršili na čitave generacije muzičara, ali i na pop kulturu. Šer je, u međuvremenu, rodila ćerku Čestiti, kojoj je dala ime po prvom filmu koji je snimila sa Sonijem. Kada su, u doba najveće popularnosti dece cveća, izjavili da nikad ne bi probali marihuanu, njihova zajednička karijera bila je zapečaćena. Pevačici se sviđala nova, rok muzika, Soniju baš i nije, pa su žestoke svađe na sceni postale najzanimljiviji deo njihovih nastupa. Odlučili su da svako nastavi svojim putem. Ubrzo se udala za rok zvezdu Grega Almana. Napustila ga je posle svega devet dana braka, iako je bila u drugom stanju sa sinom Ilajdžom. Kraće od nje u braku je provela još samo Katarina Oksenberg, koja je ta plejboja Roberta Evansa bila udata jedva 48 sati. Razočarana u ljubav i partnere koji nisu imali snage da se izvuku iz pakla droge, Šer se posvetila svojim strastima – raskošnim kućama, mladim ljubavnicima i, naravno, estetskim zahvatima. Na spisku njenih ljubavnika našli su se i Džin Simons iz grupe "Kis", Val Kilmer, Riči Sambora...

Početkom osamdesetih, karijera žene koja sa Madonom važi za najdugovečnijeg muzičkog kameleona dobija najjači vetar u leđa zahvaljujući izuzetnim pop albumima i neobičnoj boji glasa koji je konačno došao do punog izražaja.

U želji da svetu pokaže kako joj gluma, isto kao i pesma, leži u krvi, konačno joj je pružena šansa da se ostvari i u toj umetnosti. Za ulogu u drami "Silkvud", u kojoj je igrala pored Meril Strip, bila je nominovana za Oskara, ali dobila ga je 1988. za film "Mesečarenje". Haljina u kojoj se te večeri pojavila na ceremoniji jedna je od najviše komentarisanih komada garderobe svih vremena. S kolikom ozbiljnošću, profesionalnošću i perfekcionizmom pristupa svojim ulogama najbolje je dočarao naš proslavljeni reditelj Piter Bogdanovič:

- Raditi sa Šer isto je kao biti u blenderu sa aligatorom.

Kad nije snimala filmove pevala je, a kada nije nastupala odmarala se u klinikama za plastičnu hirurgiju. U trenutku kada su svi pomislili da je otpevala svoju labudovu pesmu, Šer se u velikom stilu vratila na scenu jednim od najvećih hitova devedesetih, Believe, koji je označio pravu revoluciju u muzičkoj industriji.

Šer se već dugo smatra gej ikonom i decenijama je imitiraju transvestiti širom sveta. Prelaz na dens muziku polovinom devedesetih i društveni aktivizam, posebno borba za emacipaciju žena, još više su doprineli njenoj popularnosti u gej zajednici. Iako je u početku bila šokirana kada joj je ćerka priznala da je naklonjena istom polu, Šer je kasnije postala jedan od najglasnijih branilaca prava homoseksualaca.

Posle jedanaest godina diskografske pauze svi su nestrpljenjem čekali njen novi studijski album, najavljen hit singlom Woman's world. Pored toga, dugo je radila i na projektu zasnovanom na svojoj više nego zanimljivoj životnoj priči. Inače, Šer je trenutno u vezi sa 24 godine mlađim bajkerom Timom Medvicom, s kojim je na motoru obišla celu Ameriku.

Nakon svega, zaključak je isti kao i uvod sa početka priče – Šer je diva neograničenog roka trajanja, jedinstvena i originalna pojava koja već pola veka sebe uspeva da regeneriše svakim novim trendom, od hipi buntovnice iz veselih sedamdesetih, preko skandaloznih osamdesetih i provokativne garderobe kojom je pokrivala samo intimne delove tela, pa sve do sofisticirane, elegantne i nezavisne žene 21. veka.

Posle velikih zaokreta u karijeri i životu, fenomenalnih uspeha i bolnih padova, čestih promena imidža, operacija koje je nemoguće izbrojati i nekoliko rebara koja je zbog njih izgubila, Šer je, čini se, postigla sve što je želela. Na nedavno pitanje šta joj još preostaje u životu, ozbiljno je odgovorila:

- Iznajmiću spejs šatl i vratiću se na Mars!

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić guliver/splash/gettyimages/facebook/Cher
Tagovi: šer

Najnovije vesti