"Zlatna palma" za film Kena Louča "I, Daniel Blake"

"Zlatna palma" za film Kena Louča "I, Daniel Blake"

Autor: | 22/05/2016

0

Najvažnijim priznanjem Međunarodnog filmskog festivala u Kanu nagrađeno je ostvarenje Kena Louča "Ja, Danijel Blejk". Reč je o potresnoj priči o stidu zbog siromaštva u Evropi pogođenoj merama štednje.

Ovaj socijalno angažovani film govori o brobi malog čoveka sa sistemom odnosno kafkijanskim naporima stolara Danijela Blejka da dobije naknadu u Britaniji nakon infarkta.

Zlatnu palmu reditelju kome je ovo drugi put da dobija najpretižniju kansku nagradu, uručio je glumac Mel Gibson.

Priznanje za mušku ulogu dobio je iranski glumac Šahab Hoseini za film "Trgovac" iranskog oskarovca Ašgara Farhadija, a za žensku Žaklin Žoze sa Filipina za film Ma rosa.

Nagradu za najbolju režiju dele Rumun Kristijan Munđiju za film "Matura" o ocu koji ima dilemu da li ćerki da priča o korupciji i Francuz Olivije Asajas za film "Lični kupac" u kome glavnu ulogu igra holivudska zvezda Kristen Stjuart, koji je dobio pomešane kritike, prenose agencije.

Najbolji scenario na 69. Kanskom festivalu ima "Trgovac".

Gran-pri festivala dodeljen je ostvarenju Juste la Fin du Monde (Samo je kraj sveta), kanadskog reditelja Ksavijera Dolana. Film American Honey nagrađen je specijalnom nagradom žirija.

Kanski festival jedna je od najprestižnijih filmskih manifestacija na svetu. Prvi put je održan 1939. godine, a definitivno je ustanovljen kao takmičarski festival s nagradom 1955. godine.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/splash hellomagazin

Pročitajte još