Najvoljenija britanska princeza danas bi napunila 55 godina

Najvoljenija britanska princeza danas bi napunila 55 godina

Autor: | 01/07/2016

0

Britanska princeza Dajana Spenser tragično je izgubila život pre skoro 20 godina u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Na današnji dan, 1. jula, omiljena narodna princeza napunila bi 55 godina.


Lejdi Dajana Spenser rođena je u Park Hausu, u Norfolku, u malo poznatoj grofovskoj porodici 1961. godine. Njen otac je bio grof Džon Spenser a majka baronica Frensis Burk Roš, a Dajana imala je dve starije sestre, Saru i Džejn, kao i mlađeg brata Čarlsa.

She would have been 55 today. Happy birthday beautiful Princess ??. #princessdiana

A photo posted by Mario Dedivanovic (@makeupbymario) on Jul 1, 2016 at 5:58am PDT

Roditelji buduće britanske princeze razveli su se kada je Dajana imala samo sedam godina, zbog majčine afere s oženjenim muškarcem. Zbog toga, sud je dodelio starateljstvo nad decom ocu, a njenu majku proglasio nepodobnom.

A photo posted by Harriette. (@mamawienner) on Jul 1, 2016 at 9:32am PDT

Međutim, razvod roditelja Dajana je tešlko podnela, uprkos tome što je često posećivala majku koja se ubrzo nakon rastanka i preudala. Već sa 16 godina, buduća princeza odlučuje da napusti srednju školu, ali ju je naknadno završila u Švajcarskoj.

Po završetku školovanja, Dajana se seli u London gde jedno vreme radi kao domaćica na žurkama, bejbisiterka, medicinska sestra, ali i instruktorka igranja.

Dajana Spenser upoznala je princa Čarlsa još dok je bila devojčica, posredstvom svoje starije sestre Sare sa kojom se Čarls kratko zabavljao. Međutim, tek će u leto 1980. godine započeti njihova romansa, kada je princ od Velsa pozvao Dajanu da mu se pridruži za vikend na brodu Britania.

Dajana i Čarls su se verili 6. februara 1981, ali je vest zvanično objavljena 24. februara. Venčanje je usledilo 29. jula iste godine u Katedrali svetog Pavla u Londonu. Kako se procenjuje, svadbenu ceremoniju gledalo je preko 750 miliona ljudi, prenosile su je 74 televizijske stanice širom sveta a ceremoniji je prisustvovalo 2. 650 zvanica.


Dana 21. juna 1982. Dajana je rodila prvog sina, drugog po redu naslednika krune, princa Vilijama, a dve godine kasnije u septembru, rođen je i princ Hari. Tek nakon razvoda, Lejdi Di je otkrila da je posle rođenja prvog deteta zapala u postporođejnu depresiju.


Hroničnu depresiju britanske princeze potom je izazvalo konstantno neverstvo princa Čarlsa, a Dajana je, nakon razvoda, priznala da je nekoliko puta razmišljala i o samoubistvu.

A photo posted by Princess Diana Forever (@princess.diana.forever) on Jun 30, 2016 at 9:18am PDT

Princeza Dajana i princ Čarls razveli su se 1996. kada je princeza prolazila kroz teške periode u životu, a njena najveća podrška bili su sinovi zbog kojih je i odustala od samoubistva. Da je razlog za razvod bio isključivo Čarlsova veza sa Kamilom Parker Dajana je potvrdila u jednom intervjuu:

-Nas troje smo bili u braku. Baš je bila gužva - rekla je Lejdi Di.


Nakon razvoda, Dajana je priznala da ni ona nije bila verna bivšem suprugu, a na spisku njenih ljubavnika tokom i nakon braka su instruktor jahanja Džejms Hjuit, umetnički trgovac Oliver Hoare, ragbista Vilijam Karling, kardiohirurg Hasnar Khnar, pevač Brajan Adams, pa navodno i španski kralj Huan Karlos, kao i Džon F. Kenedi. Međutim, ljubav sa Dodijem al Fajedom, sinom milijardera Muhameda al Fajeda i vlasnika čuvene robne kuće Harrold’s, završiće se tragično.

A photo posted by Kevin Kwan (@kevinkwanbooks) on Jul 1, 2016 at 9:32am PDT


Tog 31. avgusta 1997, pola sata posle ponoći, princeza Dajana i i njen verenik Dodi al Fajed doživeli su saobraćajnu nesreću kada se njihov mercedes zakucao u zid tunela Alma uz Senu. Na mestu su poginuli vozač Henri Pol i Dodi, a Dajana je umrla četiri sata kasnije u bolnici.


Sahranjena je 6. septembra na porodičnom imanju Spenserovih, Altorpu, na Ovalnom jezeru, uz sve kraljevske počasti, iako su joj one, nakon razvoda, bile oduzete.


Ispraćaj najvoljenije britanske princeze pratilo je više od 2,5 milijarde ljudi u 180 zemalja, a na večni počenik Dajanu je ispratio i Elton Džon koji je na sahrani otpevao "Candle In The Wind (Goodbye Englands Rose)".

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty
Tagovi: princeza Dajana

Pročitajte još

Najnovije vesti