Veliki povratak Mel Gibsona: Mnogo sam radio na sebi proteklih deset godina

Veliki povratak Mel Gibsona: Mnogo sam radio na sebi proteklih deset godina

Autor: | 15/12/2016

0

Mel Gibson je nekada bio jedan od najplaćenijih i najpopularnijih holivudskih glumaca, da bi zbog niza skandala postao i jedan od najomraženijih. Niko nije mogao ni da pretpostavi da će ponovo postati cenjeno i poštovano holivudsko ime. Ipak, na filmskom festivalu u Veneciji dobio je ovacije i aplauze duge deset minuta.

To se desilo na premijeri filma "Hacksaw Ridge", u režiji Mela Gibsona (60), što je predstavljalo trenutak kada se zvezda filmova "Pobesneli Maks" i "Smrtonosno oružje" na velika vrata vratio u Holivud.

Deset godina proveo je daleko od javnosti i medija, i izgleda da je konačno uspeo da se otarasi reputacije rasiste, nasilnika i alkoholičara.

Za film "Hacksaw Ridge", njegov trijumfalni povratak režiji, nominovan je za Zlatni globus u dve kategorije, za najbolju dramu i za najbolju režiju. Šuška se i da je jedan od glavnih kandidata za Oskara. Naravno, Gibson već može da se pohvali Oskarom za najbolju režiju, koji je osvojio 1995. za "Hrabro srce".

Pored uspeha na poslovnom planu, ima lepe vesti i u privatnom  životu. Sa 26-godišnjom devojkom Rosalind Ros postaće roditelj, što će biti njegovo deveto dete.

- Mnogo sam radio na sebi proteklih deset godina. Nisam želeo da poput drugih zvezda odem na rehabilitaciju dve nedelje, kažem da sam izlečen i da onda ponovo zeznem stvar. Mislim da najbolji način da se neko izvini jeste da popravi svoje ponašanje - objasnio je u nedavnom intervjuu.

Podsetimo, jedna od najvećih mrlja u njegovoj karijeri desila se u julu 2006, kada je uhapšen u Los Anđelesu zbog prebrze vožnje pod dejstvom alkohola. Kada je saobraćajac odbio da ga pusti da se sam odveze do kuće, Gibson je eksplodirao i izneo niz uvreda i psovki na račun Jevreja, za koje je rekao da su "odgovorni za sve ratove na svetu".

Dve godine ranije, Gibson je snimio "Stradanje Isusovo" u kojem je po mišljenju mnogih rabina promoviše antisemitske stereotipe i Jevreje imenuje kao direktne krivce za Hristovo raspeće.

Gibson je već uveliko bio poznat kao konzervativni Hrišćanin. Rođen je u Americi, odrastao u Australiji, i oduvek je jasno izražavao svoje tradicionalne verske stavove.

Godine 2003. izgradio je o svom trošku ogromno crkveno imanje, na vrhu brda iznad Malibua, na koje žene nisu mogle da uđu ako ne pokriju glavu. Mnogi veruju da je svoja verska ubeđenja nasledio od oca Hatona Gibsona, koji je javno podržavao brojne teorije zavere protiv Jevreja, uključujući negiranje Holokausta.

Skandali su se nastavili. Godine 2010. procureo je snimak u kojem vređa i urla na svoju tadašnju devojku, rusku pijanistkinju Oksanu Grigorijevu, optužuje je da nosi previše provokativnu odeću, i poručuje joj da je "sama kriva ako je siluju crnci."

On je tvrdio da je snimak izmontiran, ali je priznao da je udario Grigorijevu, majku njegove ćerkice, odnosno da ju je samo malo "lupio po glavi".

Romansu sa Oksanom počeo je 2006, nakon što se razveo od supruge Robin posle 26 godina braka. Sa Robin je dobio sedmoro dece, a izvori su tvrdili da je brak okončan zbog njegove loše naravi i sklonosti piću.

Borci za građanska prava tražili su bojkot njegovih filmova, a televizijske kuće otkazivale su mu saradnju.

Glasine o njegovom nasilničkom ponašanju nastavile su se i tokom proteklih nekoliko godina. Nazivali su ga poremećenim psihopatom koji poseduje više pištolja nego raspeća, ali on je sve te optužbe negirao.

Ipak, bilo je i onih koji su stali u njegovu odbranu. Pojedini izvori kažu da su svi skandali i incidenti koje je izazvao zapravo posledica alkoholizma koji ga je 2004. zamalo naveo na samoubistvo. Prijatelji tvrde da već godinama nije okusio ni kap alkohola.

Danas kažu da mnogi Jevreji u Holivudu i dalje odbijaju da sarađuju sa njim, ali ima i onih koji su mu oprostili "ružnu prošlost".

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty
Tagovi: mel gibson

Pročitajte još