Anica Dobra: U mladosti me nisu smatrali licem zahvalnim za film

Anica Dobra: U mladosti me nisu smatrali licem zahvalnim za film

Autor: | 14/02/2015

0

U godini u kojoj obeležava tri decenije od svoje debitanske uloge u kratkometražnom filmu “Pera Panker”, glumica Anica Dobra profesionalnom opredeljenju pristupa sa istim žarom kao i na početku svoje vrlo uspešne karijere. Iako na sceni i na setu uživa dok stvara glumačke bravure, nastupi u medijima nisu joj bliski i nerado se javno oglašava. Pedesetjednogodišnja Beograđanka život posmatra iz vizure odlučne i sposobne umetnice, kao i posvećene supruge i majke, koja detalje braka sa preduzetnikom Miodragom Softićem, sa kojim ima devetnaestogodišnju kćerku Minu, zadržava iza vrata porodičnog doma u centru Beograda. Kćerkinu odluku da krene njenim putem prihvatila je kao njen izbor. Glumila je u domaćem filmu “Apsurdni eksperiment”, kada je Anica prvi i poslednji put, pre nekoliko meseci, prokomentarisala za dnevni list “Blic”:

- Jedina ambicija koju bi roditelj trebalo da prenese detetu su moralne vrednosti. Priželjkujem individualnost, a šta god da odluči, to ću da podržim.

Na nedavno održanom takmičenju “Jameson film za 60 sekundi” stalna članica pozorišta “Atelje 212” po drugi put oprobala se u ulozi žirija zajedno sa kolegama Gordanom Kičićem i Bojanom Ordinačev, sa kojima je ocenjivala najbolje rimejkove domaćih i stranih filmova. Uigrani trio prošle nedelje je u opuštenoj atmosferi u jednom beogradskom klubu proglasio pobednike takmičenja i srpskog predstavnika na svetskom izboru za najbolji jednominutni rimejk, koji će se održati u Londonu. Na početku razgovora za “Hello!” šarmantna glumica osvrnula se na ovaj odgovoran zadatak:

- Nije bilo teško. Bilo je zabavno, interesantno i uzbudljivo, jer se nikada ne zna šta će se desiti u tih šezdeset sekundi. To jeste veliki izazov, ali se u tako kratkoj formi posle deset sekundi sve vidi. Išlo je lagano, za mene lakše nego prošle godine, jer sam već znala o čemu je reč.

O tome koliko joj je vremena potrebno da proceni neku situaciju ili osobu kaže:

- Nekada je dovoljan i prvi pogled. Mislim da bismo možda bolje funkcionisali kada bismo pratili neke svoje instinkte i osećaje. Možda bi i moglo sve tako da funkcioniše, ali tu smo, još učimo.


U kratkometražnom filmu “Pera Panker” ime Anice Dobre prvi put je zapisano u domaćoj kinematografiji tačno pre tri decenije. Iako je reč o značajanom jubileju, glumica je ostala pomalo zatečena ovim pitanjem, odlučivši da se ne vraća u prošlost.
- Nisam neko ko se osvrće na godine, mada moram da kažem da je prijatno čuti da sam već toliko decenija tu i da toliko radim. Ne bih rekla da je prošlo toliko vremena, ali još možemo nešto da pokažemo i nadam se da slede uloge koje su primerene mojim godinama - odlučno kaže Anica, koja i u zrelim godinama dobija priznanja za svoj rad, ali i komplimente za odličan izgled kojim još osvaja.

U internet anketi Anica je krajem prošle godine proglašena najseksepilnijom glumicom starijom od četrdeset godina. Iako joj se epitet seks-simbola godinama pripisuje, ona ističe da to nije bio slučaj u mladosti i pomalo skromno, ali zahvalno komentariše ovo priznanje.

- Eto koliko je decenija trebalo da prođe da bi neko smatrao da sam seksi. Kao mladu glumicu nije me pratio taj epitet. To je, sa apsolutnim pravom, bilo rezervisano za nekog drugog. Niti sam težila tome, niti sam smatrana licem zahvalnim za film. Ako se to sada desilo, ja to više povezujem sa nekakvim mojim prisustvom na sceni i retkim pojavljivanjem u javnom životu ili na filmu. Ljudi ocenjuju koliko im je neko simpatičan, a ne koliko je realno fizički lep. Svako ima svoj ukus, tako da to shvatam olako, sa simpatijama.

Nekonvencionalnost koju neguje u odnosu prema životu odražava se i na modni stil glumačke dive. Komplimente za izgled prima sa zahvalnošću i prikrivenom neugodnošću. Izgledu pred odlazak na neki događaj posvećuje tek onoliko koliko je neophodno, ističući da je za nju suština u nečemu drugom.
- Zavisi koliko vremena imam za to i o kakvom je događaju reč. Ako treba da se upakujem, ja ću to da uradim, jer je to deo lepog ponašanja i nekakvog bontona. Ali, to mi nije prioritet. Danas su događaji postali mnogo bitniji od sadržaja, a ja sam stara škola. Meni je suština mnogo važnija.

Piše: Deana Đukić; Life Content
Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin