Bojana Stamenov: Zbog zdravstvenih problema htela sam da odustanem od muzike

Bojana Stamenov: Zbog zdravstvenih problema htela sam da odustanem od muzike

Autor: | 04/03/2015

0

Šarmantnu pevačicu Bojanu Stamenov publika je upoznala 2011. godine, kada je izuzetnim glasovnim mogućnostima oduševila ljubitelje tadašnjeg šou-programa "Ja imam talenat". Ovu dvadesetosmogodišnjakinju tada su poredili sa Aretom Frenklin i Adel, a u njenim nastupima uživao je čitav region. Odrastajući u porodici muzičara, u kojoj otac i sestra sviraju gitaru, dok je majka veoma talentovana za pevanje, sve to je za ovu mladu devojku koja je završila tri odseka u muzičkoj školi bilo ostvarenje velikog sna. Međutim, usled mnogobrojnih putovanja i iscrpljujućih nastupa, Bojana je imala zdravstvene probleme koji su je naterali da malo "ukoči" i da sagleda svoj život iz druge perspektive. Sve to se poklopilo sa njenim razlazom od ekipe sa kojom je sarađivala oko toga kako treba da se nastavi njihova karijera. I baš u trenutku kada je odlučila da odustane od muzike, da smrša i postane majka, dobila je poziv za učešće na takmičenju za pesmu "Evrovizije".

Koliko vas je iznenadio poziv Vladimira Grajića Graje na saradnju?

- Pre godinu i osam meseci postala sam tetka i potpuno sam se zaljubila u sestrića Todora. Videvši ljubav moje sestre prema detetu, poželela sam da i sama postanem majka. To je bio period kada sam bila razočarana što svojim, što potezima nekim saradnika, a imala sam i zdravstvene probleme. Shvatila sam da ne vredi da trošim živce, jer je zdravlje najvažnije. Jednog dana, pomalo malodušno, rekla sam sestri da sam odlučila da reorganizujem svoj život i da ću da smršam i postanem majka. Narednog dana pozvao me je Graja i pitao me kada mogu da dođem kod njega u studio. To je bilo 2. oktobra prošle godine, a pošto nisam ništa radila u tom trenutku, odgovorila sam mu da ću doći odmah. Razgovarali smo jedan sat i tek onda me je pitao šta mislim o "Eurosongu" i da li bih učestvovala na takmičenju za domaćeg predstavnika.

Šta ste mu odgovorili?
- Odmah sam pristala. "Eurosong" je takmičenje koje pratim odmalena sa sestrom. Naša zemlja je, posle duže pauze, imala briljantan povratak sa Željkom Joksimovićem, a mislim da je Marija Šerifović 2007. godine u svima probudila najlepše emocije. Pošto sam posle susreta sa Grajom išla u Split, dogovorili smo se da se vidimo kada se vratim i tada mi je prvi put pustio pesmu za koju u tom trenutku nismo imali tekst. Kompozicija mi se odmah dopala i rekla sam, radićemo, pa ćemo videti gde će nas sve to dovesti. I evo, uskoro idemo u Beč.

Pred takmičenje dali ste prilično suzdržanu izjavu o tome da li očekujete pobedu, koliko vam je bilo važno da budete izabrani?
- Postoji izreka da je važno učestvovati, a ne pobediti, ali ima i ona koja kaže da kada ideš na takmičenje, ideš da pobediš. Znala sam da i Aleksa i Danica imaju odlične pesme, tako da nisam sebi htela da dajem lažnu nadu, mada sam znala da moja numera ima najviše festivalskih karakteristika. Dala sam sve od sebe na nastupu i tokom priprema. Toliko sam bila u tome da sam u jednom trenutku bila nesnosna svojim ukućanima. Ali, trud se isplatio. Jedva čekam da počnemo pripreme za Beč.

Da li vas je povredila Aleksina izjava na Tviteru da je prva lekcija duhovnosti prihvatiti nepravdu?

- Nisam znala da je to napisao. Sa izrekom se u potpunosti slažem. Aleksa je moj drug, nismo se čuli posle takmičenja, jer je on otputovao u Barselonu, ali ćemo se sigurno uskoro naći da ručkamo piletinu sa karijem uz vino.

Kakva su vaša očekivanja u Beču?
- Kad ideš na takmičenje, ideš da pobediš. Moja očekivanja su pre svega da nas lepo i dostojanstveno predstavim. Na stranim portalima odlično se kotiramo i naša pesma je među prvih deset ili čak pet, pa mislim da je prolazak u finale siguran, a posle ćemo videti.

Posle učešća u šou-programu "Ja imam talenta" često ste bili  u medijima, a onda ste se povukli. Zašto?
- Otprilike dve godine posle tog takmičenja imala sam niz vrlo uspešnih nastupa u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni, Austriji i mnogim drugim zemljama. Čak sam sa svojim timom pevala na jednoj svadbi u Rumuniji, gde je Indijac bio kum, što je bilo posebno iskustvo. Izdvojila bih i svoje učešće 2013. i 2014. na "Runićevim večerima". Bilo je mnogo lepih iskustava i poznanstava, a onda je došlo vreme da se posvetimo autorskom radu i tu sam se malo razilazila sa svojim timom. Ja sam želela da to bude pesma na engleskom jeziku, a, opet, znali smo da, ako želimo uspeh u Srbiji, moramo da pevamo na maternjem. Uz to, pao mi je imunitet, zbog čega sam imala zdravstvene probleme, tako da sam odlučila da se na neko vreme povučem.

Koliko vam je zdravlje bilo ugroženo?
- Opao mi je imunitet usled mnogih svirki i putovanja, jer kao što se kaže previše nečeg što je dobro može i da škodi. Nekoliko meseci sam osećala tegobe, a kada sam se prehladila, primetila sam da imam probleme sa disanjem. Tada sam otišla kod lekara i ispostavilo se da imam astmatično gušenje.

Jeste li se dugo lečili?
- Prvih petnaest dana bila sam u bolnici. Lekari su prvo pomislili da sve to ima veze sa mojom kilažom, a ispostavilo se da je stres uzrok i rekli su mi da nipošto ne smem da se nerviram. Međutim, ja sam dupli Rak u horoskopu, mnogo verujem ljudima i uvek im dajem novu šansu, tako da sve primam srcu. Suviše emocija utiče na zdravlje. Prvih pet dana u bolnici bila sam prestravljena, jer bih noću pokušavala da zapevam, a nisam mogla. Tada sam se prvi put u životu zaista uplašila. Posle oporavka, odlučila sam da se malo distanciram od svega, mnoge ljude, čak prijatelje stavila sam po strani, jer je nekada to potrebno da bi čovek mogao da sagleda sebe sa svih strana. Iz čitave priče izašla sam hrabrija i jača, više se ne trudim da ugodim svima, jer je to nemoguće.

Da li ste pokušavali da se oslobodite viška kilograma?

- Više puta u životu sam pokušavala, na insistiranje porodice ili zbog svoje odluke, da budem na dijeti, ali onda baka ispeče neku lepu pitu i ja odustanem. Da se razumemo, nisam ja debela zato što imam hormonski poremećaj, već zato što volim da jedem. Danas postoje mnogo načina da se reguliše kilaža i kada poželim da budem majka, sigurno ću se potruditi da smršam. Ali, sada mi je prvenstveni cilj odlazak na "Eurosong".

Jeste li zaljubljeni?
- O ljubavi uvek mora da se mašta. Kompozitor Josip Slavenski je govorio: "Ostani večito zaljubljen jer ti to daje snagu i inspiraciju za rad". I ja sam uvek zaljubljena. Ali postoji mnogo vrsta ljubavi, a trenutno mi je primarna ljubav prema sestriću Todoru. Na njega sam i mislila dok sam pevala pesmu "Ceo svet je moj" na takmičenju. To je neopisiva ljubav koju će razumeti svaki roditelj, svaka tetka, sestra ili svako ko je ikada voleo. Kada nekog voliš i kada si zaljubljen, energiju ne možeš da sakriješ, makar bio "kamen".

Kakvog muškarca želite pored sebe?
- Mora samo da me mnogo podržava u onome što volim i da veruje u mene. Da me zagrli kad ne znam šta ću sa sobom i kada "pošizim", a za uzvrat će dobiti nešto što nije mogao ni da sanja.

Koliko vam je značajna podrška porodice?

- Bez njih mnogo toga ne bih mogla. Kada se vratite kući, kakav god da je bio dan, porodica je uvek tu da vas iskreno ohrabri ili da vas oštro iskritikuje ako je potrebno. Čovek može i sam, ali lakše je sa porodicom.

Intervju: Ivana Nikolić; Life Content
Foto: Mirko Tabašević; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin