Vežbanje kod kuće

Vežbanje kod kuće

Autor: | 07/03/2015

0

Koliko ste puta pročitali kako je veoma zdravo vežbati i biti aktivan? Dokazano je kako bilo kakva fizička aktivnost podstiče niz pozitivnih učinaka: smanjuje stres, angažuje velike mišiće, troši kalorije, poboljšava stanje i kapacitet kardiovaskularnog sistema (povećava broj otkucaja srca, krv brže teče, pa venski sistem bolje snabdeva čitavo telo kiseonikom). Ako spadate u grupu ljudi koji nemaju vremena ili volje da redovno odlaze u teretanu, na aerobik ili jogu, potrudite se da kod kuće barem pola sata svaki dan aktivno vežbate.

Ako svakodnevno kombinujete polusatno hodanje sa vežbanjem u stanu 2-3 puta nedeljno po pola sata, dobit za psihofizičko zdravlje je neprocenjiva. Iako mnogi vežbanje uz TV smatraju dobrim, pokušajte da vežbate samo uz muziku. Ako se usredsredite na muziku i telesnu aktivnost, postići ćete bolju psihofizičku relaksiranost. Joga, pilates i sve kombinacije mentalnog i telesnog vežbanja preporučuju se svima koji žele da smanje nivo stresa, a isti učinak postići ćete kombinacijom aerobik vežbi 10-15 minuta dnevno s nekom od metoda relaksacije, meditacijom ili tehnikama disanja, na primer.

Zagrevanje

Trening kod kuće je najjeftiniji, jer vam za njega nisu potrebne nikakve sprave iz prodavnice. Dovoljan je mekani peškir ili ćebe, kao i maštovita „sprava“ na kojoj ćete vežbati - mogu da posluže stolice, sto i flaše vode umesto tegova. Svako vežbanje obavezno započnite zagrevanjem. Na primer, krenite s laganim hodanjem u mestu, zatim trčite u mestu pa pređite na skokove tipa „step aerobik” i sl. Nakon toga razgibavajte sve zglobove - radite kružne ili polukružne pokrete, najbolje od vrata, preko ramena, pa sve do stopala. Posle razgibavanja započnite statičko istezanje u kojem svaki pokret morate da zadržavate oko 15 sekundi. Neka zagrevanje traje od 12 do 15 minuta.

Zašto je važno istezanje tela

Istezanje je važna veza između „sedećeg” i aktivnog načina života; održava gipkost mišića, priprema nas za kretanje i pomaže da lakše i bez posledica podnosimo svakodnevne promene telesnog stanja, od potpune neaktivnosti do intenzivne aktivnosti.

Svaki veći napor trebalo bi da započnete istezanjem tako da se telo prvo malo istegne i vrati iz nepovoljnog položaja uslovljenog dnevnim obavezama i načinom obavljanja posla. Možete i ležeći ili stojeći da se istežete, a za početak stanite na vrhove.

Za čvrste bokove i zadnjicu

Čučnjevi su izvrsni za jačanje bokova, mišića zadnjice i bedara. Možete da ih radite na dva načina, uz pomoć stolice.
Prva vežba: stanite tako da ste leđima okrenuti čvrstoj stolici, nogu raširenih u širini ramena. Ispružite ruke, a gornji deo tela lagano nagnite unapried. Brojeći do četiri, polako se spuštajte na stolicu (kao da želite da sednete), ali nemojte to da uradite. Zadržite se sekundu u tom položaju. Polako se vraćajte u početni položaj brojeći do dva. Vežbu ponovite u dva seta od po deset čučnjeva, uz jednominutnu pauzu. Pazite na uspravno držanje, a kolenima ne prelazite nožne prste pri spuštanju.
Druga vežba je da se umesto sedanja na stolicu pridržavate rukama za njenu ivicu naslona i lagano spuštate do poda.
Aerobik je savršen za kućno vežbanje – možete ga raditi i bez sprava, sa ili bez muzike i teško da može da vam dosadi.

Vežbajte uz muziku!

Ako se usredsredite samo na muziku i telesnu aktivnost, postići ćete bolju psihofizičku opuštenost. I ovu vežbu ponovite u dva seta.
Izvor: Lisa.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin