Marko Kon govori o dramatičnom toku bolesti koju je preležao

Marko Kon govori o dramatičnom toku bolesti koju je preležao

01/04/2015

0


Poznati kompozitor i producent Marko Kon nedavno se suočio sa ozbljnom zdravstvenom dijagnozom - svinjski grip. Prve simptome bolesti počeo je da oseća pre desetak dana dok je radio na televizijskom projektu „Pinkove zvezdice“, čiji je muzički producent, ali u prvom trenutku nije pridavao veliki značaj tegobama koje oseća. Tek narednog dana, kada mu je telesna temperatura bila skoro četrdeset stepeni, odlučio je da ode kod lekara.
- Dok sam u studiju radio miks emisije „Pinkove zvezdice“ počeo sam da osećam strašnu glavobolju i bilo mi je jako hladno mada je termometar pokazivao da je u prostoriji dvadeset četiri stepena. Kada sam otišao kući, izmerio sam temperaturu koja je iznosila trideset sedam sa pet, čemu nisam pridavao značaj, misleći da će mi biti bolje kada malo odspavam. Popio sam „rinasek“ i blago sredstvo za smirenje, međutim, kada sam se probudio, temperatura mi je bila preko trideset osam stepeni. Tog dana u naš stan su došli tapetari da nam promene tapete, po prethodnom dogovoru, pa sam morao da odem kod roditelja i da se tamo odmorim.
Kada je otišao u roditeljski dom, poznatom muzičaru bilo je sve gore, ali je odlučio da ode kod lekara tek kada mu je temperatura bila trideset devet sa pet. Istovremeno je imao jaku glavobolju i bolove u mišićima, koji su postali neizdržljivi.
- Prvo sam otišao u Gradsku bolnicu na Zvezdari. Tamo su mi izmerili temperaturu i poslušali mi pluća, ali su me otpustili uz nedefinisanu dijagnozu. Odnosno, pisalo je da se sumnja na infekciju, mada su mi rekli da samo pijem vitamine - priča iskreno Kon.
- Pošto sam se osećao sve lošije požalio sam se jednom prijatelju koji mi je predložio da odem u Hitnu pomoć, gde radi njegova prijateljica, doktorka Branka, koja je, čim me je videla, shvatila da imam svinjski grip. Izmerila mi je temperaturu, koja je u tom trenutku bila blizu četrdeset stepeni, pritisak mi je bio dvesta deset sa sto trideset i nisam mogao lepo da dišem. Odmah me je stavila na infuziju, dala mi „aminofilin“ da mi olakša disanje, veliku dozu „brufena“ i „ranisan“ i propisala mi je lek „tamiflu“, koji je odličan protiv gripa.
Iako je odmah posle utvrđene dijagnoze počeo da pije i antibiotike, da bi sprečio da mu se virus spusti na pluća, u tome nije u potpunosti uspeo. Dobio je samo sekundarni bronhitis umesto upale pluća, što bi bilo mnogo opasnije.
- Nažalost, malo smo zakasnili sa antibioticima pa sam dobio bronhitis i sada moram da pijem antibiotike, lekove za iskašljavanje i za smanjenje otoka. Zahvaljujući „tamifluu“ temperatura mi je brzo spala i prestali su neverovatni bolovi u mišićima, kao i glavobolje, ali se i dalje osećam vrlo slabo.

Da bi sprečio da se i njegova supruga razboli tokom bolesti boravio je kod roditelja.
- Moja mama je preležala svinjski grip, dok je otac vakcinisan, tako da sam bio kod njih da ne bih zarazio suprugu. Posle pet dana od početka terapije „tamifluom“, bolesnik više nije virulentan, ne može da zarazi drugu osobu tako da sam mogao da se vratim kući. Inače, prethodnih godina redovno sam se vakcinisao protiv svinjskog gripa, dok sam ove godine to stalno odlagao i na kraju nisam ni otišao da primim vakcinu, što se ispostavilo kao velika greška - tvrdi muzički producent „Pinkovih zvezdica“, koji smatra da ga je najverovatnije zarazio taksista sa kojim se vozio.
- Dan ili dva pre nego što sam se razboleo vozio me je taksijem čovek koji je sve vreme pričao kako mu je hladno i kako ga strašno boli glava, a ubrzo sam i ja počeo da osećam iste simptome. Ne krivim ga zbog toga, jer živimo u surovom vremenu kada ljudi moraju da rade čak i kada nisu radno sposobni. I ja sam morao da završavam neke neophodne poslove pod najvećom temperaturom - iskren je Kon, koji će sledeće nedelje imati premijeru animiranog filma „Kod kuće“, čiji je izvršni producent sinhronizacije.
Ovaj hitmejker sarađivaće i sa mnogim domaćim pevačima, koji će učestvovati na ovogodišnjem „Pinkovom“ muzičkom festivalu.
- Skoncentrisan sam, pre svega, na završni deo svog posla u takmičenju „Pinkove zvezdice“, ali radim i sa mnogim ljudima na estradi, pa ću tako biti autor mnogih pesama na „Pinkovom festivalu“. Uskoro ću početi da radim i muziku za novi film produkcijske kuće „Gargantua“, koja je radila i ostavarenje „Mali Budo“. Posla ima, a ja sam spreman za nove radne pobede - zaključuje Marko.

Piše: Ivana Nikolić; Life Content
Foto: Zoran Lončarević; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin

Najnovije vesti