Marinko Madžgalj: Razvod nisam doživeo traumatično

Marinko Madžgalj: Razvod nisam doživeo traumatično

Autor: | 14/04/2015

0

Prošle sedmice premijerno je odigran komad "Male tajne" u teatru "Madlenianum" gde je pozorišna publika po ko zna koji put mogla da uživa u glumačkim bravurama Marinka Madžgalja, koji s lakoćom ume da zabavi publiku i izazove iskrene emocije. Ta muzička predstava, reditelja i scenariste Gorana Markovića bavi se nastankom jedne dramske grupe koja je zaista postojala. Umetnička trupa delovala je pred Drugi svetski rat, tokom rata i posle njega, bila je pokretačka snaga "Beogradskog dramskog pozorišta" u njegovim slavnim godinama i raspala se pred kraj pedesetih, neposredno pošto je učestvovala u rađanju jednog novog teatra - "Ateljea 212".
- U predstavi "Male tajne" igram bogatog čoveka koji dolazi na ideju da okupi dramsku grupu. On je jedan progresivan lik koji iz lične ekstavagancije, ali i želje da nešto ostavi iza sebe formira glumački ansambl. Takođe, jedan od razloga zbog kog se odlučio na takav korak je i njegova emotivna neostvarenost. Naime, on je veoma usamljen čovek kome je žena tragično stradala, pa ličnu prazninu nadomešćuje time što pomaže umetnost - počinje priču Marinko i ističe da mu je veoma zanimljivo da glumi u predstavi koja se bavi njegovom profesijom.
- Ova tema je kod mene i drugih kolega izazvala dodatnu dozu odgovornosti prema našem pozivu. Ono što je isto između glumaca sredinom prošlog veka i nas danas je to da uvek prolazimo kroz iste izazove - da nas neko ocenjuje, procenjuje, sudi o njima i bira za nas uloge. Ali, tada su glumci radili sa ogromnim entuzijazmom, jer je to bio period koji se manje zasnivao na materijalnom. Mi sada živimo u potrošačkom vremenu i vrlo smo određeni time. Osim toga, tu su i porodica i dete prema kojima morate da budete odgovorni. U njihovo vreme više se gledalo da se nešto novo napravi, oni su bili jedna vrsta revolucije u pozorištu, dok glumci ovog vremena uglavnom samo izvršavaju nekakve poslove koji im se nude. Zbog toga ne optužujem glumce, jer treba stići i uhvatiti korak s vremenom i svaki iskorak iz toga je stvar ličnog bogatstva. Ako možeš nešto da doživiš na taj način, to je veliki uspeh, a ja sam to doživeo spremajući novu predstavu.

Najdraža i najodgovornija životna uloga ovog glumca, kao i svakog roditelja, jeste vaspitanje njegove petogodišnje kćerke Sare koju je dobio u vanbračnoj zajednici sa koleginicom Dubravkom Mijatović. Iako su se poznati glumci, posle sedam godina veze rastali, pre pet meseci, ostali su u dobrim odnosima i zajednički se staraju o detetu.
- Razvod je nešto što se događa i iz svog iskustva mogu da kažem da nije ništa strašno. Ako su ljudi normalni i dovoljno osvešćeni, to ne mora da bude traumatično iskustvo. U mom slučaju to je bila jedna vrsta dogovora i na to gledam kao na jedan, u nizu različitih segmenata u životu. Nisam se promenio zbog toga i nije to previše uticalo na mene, osim što su neke navike postale drugačije - tvrdi voditelj emisije "12 veličanstvenih" na televiziji "Pink" koji život posmatra sa vedrije strane.
- Optimista sam po prirodi, jer tako pomažem sebi i drugima oko sebe da nam život bude lepši - kaže ponosni otac petogodišnje devojčice za koju jedva čeka da počne da ga gleda u pozorištu.
- Ne mislim da bi trebalo mnogo da pričam o svojoj kćerki jer je još mala, ali deca brzo rastu pa će doći vreme kada će moći da dolazi u pozorište i da gleda moje predstave. Za sada me je gledala samo u serijalu "Na slovo, na slovo", jer je to prilagođeno njenom uzrastu.
Uspešni umetnik slobodno vreme najradije provodi u društvu dobrih prijatelja od kojih se sa nekim druži čak tri decenije. Održavanje tih drugarstava za njega je važan segment u životu.
- Važno mi je da održavam svoja prijateljstva koja traju po tri decenije i da sa svojim drugarima uspostavim dobre odnose, jer mislim da je to vrlo vredna stvar. Poslednjih meseci slobodne trenutke koristim i da gledam filmove jer prethodnih godina nisam imao vremena za to, pa sam propustio mnoge naslove. Imam i omiljeni kafić na Vračaru koji redovno posećujem, a volim i da sviram, mada moram da priznam da to činim sve ređe - objašnjava uspešni glumac i ističe da mu mnogo nedostaje rodni Kotor i da mu nikada nije dovoljno vremena provedeno na moru.
- Svako leto provodim u Kotoru, ali to je svakome ko je porastao pored mora malo. Uvek kada mogu odem u Crnu Goru, ali nisu česte prilike, pa uglavnom maštam o moru ako i za to nađem vreme - zaključuje Madžgalj.

Piše: Ivana Nikolić; Life Content
Foto: Mirko Tabašević; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin