Verica Rakočević: Ne osećam teret svojih godina

Verica Rakočević: Ne osećam teret svojih godina

Autor: | 15/04/2015

0

Da su godine samo broj, ukoliko ste zdravi, puni životne radosti i okruženi ljudima koje volite, svedoči primer Verice Rakočević koja je nedavno proslavila šezdeset sedmi rođendan. U društvu supruga Veljka Kuzmančevića, kćerke Elene i njenog supruga Jugoslava Karića, sestre Slavice, kume i bliskih prijatelja, modna kreatorka obeležila je svoj dan. Jedno od najvećih imena modne industrije kod nas za magazin "Hello!" govori koliko je srećna što su njeni najbliži po ko zna koji put uspeli da je iznenade i obraduju.
- Moja kuma i prijateljice počele su sa rođendanskim čestitkama već u ponoć, a ujutru me je dočekalo prvo izenenađenje. Veljko me je probudio kompozicijom "Avalska vila" , melodijom koju je pisao za mene, što mi je izazvalo suze radosnice. Doneo mi je doručak u krevet i imao je čitav plesni performans u sobi - počinje priču slavljenica.
- Kćerka Milena, koja je u Njujorku, čestitala mi je preko "Instagrama". Okačila je moju fotografiju kada sam imala osamnaest godina i napisala: "Srećan rođendan ovoj lepotici, volim te, mama". Po podne smo otišli na ručak u restoran moje kćerke Elene, a tamo me je dočekao čarobni ambijent. Ceo jedan sto ukrašavala su tri fantastična cvetna aranžmana, a onda su se Elena i Jugoslav pojavili sa još jednim ogromnim, koji sada krasi izlog moje radnje - kroz osmeh prepričava kreatorka, koja je rođendanske čestitke primala čitavog dana, a posebno su je obradovale one od najmlađih članova familije.
- Unuci su mi preko telefona pevali rođendansku pesmu i to je bilo preslatko. Lepo je kada neko ume na poseban način da vam uveliča vaš trenutak i da osetite ljubav svoje dece. To su sitnice koje su mi važne. Čovek misli da zna šta je stvarno bitno, a onda shvati koliko su te male stvari važne za lepotu življenja. Možda se to ne uklapa u današnji koncept života i možda bi mnoge mlade, sredovečne i žene mojih godina poželele dijamante, brilijante, "Gucci", "Pradu" ili "Chanel", ali ja ne, jer sve to možete da kupite, a ovo što sam ja dobila nema cenu - s ponosom u glasu ističe Verica, naglašavajući da ima još pregršt želja, ali da su se one s godinama znatno promenile.
- Sve moje želje su sa pozicija nekog drugog sveta, male i tako obične, ali ja nemam velike materijalne želje. Da mi date sto miliona, ne znam koju bih to želju sebi ispunila. Takva želja za mene ne postoji. Najvažnije mi je zdravlje dece, muža i moje. Sebi bih poželela malo više inspiracije, jer sam u poslednje vreme postala praktična. To mi se ne sviđa jer mi ta praktičnost oduzima ono što me je činilo radosnom i gde sam mogla da se igram. S druge strane, osećam se strašno oslobođenom jer sam na početku karijere i kasnije dok se ona razvijala, stalno razmišljala o nekim imperijama i prodoru na svetsko tržište, dok nisam shvatila da je za to potrebno više od truda i talenta. Sada sam opuštenija i želim da još dugo, dugo stvaram. Uz to, iako je moj rođendan, želja mi je i da Veljkova umetnost koju stvara doživi prosvetljenje, jer mislim da je poseban umetnik i da to zaslužuje.
U sedmoj deceniji života kreatorka pleni energijom koja je podmlađuje, pa iako ume da je zastraši, broj šezdeset sedam za nju je ipak samo cifra.
- Ne osećam teret svojih godina. Taj broj zvuči ozbiljno i negde vam je žao što je taj broj tako visok, jer znate da iza njega nema još mnogo brojeva. Sve i da živite sto godina, ipak vam je dve trećine života prošlo. Međutim, kada sve sumirate, shvatite da ste ih proživeli sa troje predivne dece, da imate skladan emotivni odnos, mnogo iskrenih prijatelja, i sve to amortizuje proteklo vreme. S druge strane, ja nemam uobičajeni odnos prema tom broju. Da, postoje određene genetske predispozicije, ali važna je i volja da čovek od svog života napravi nešto drugačije. Mislim da to nije teško, moj pogled na svet me ispunjava i čini srećnom. Mislim da svaka žena može da vodi život kakav hoće i da za to nije potrebna hrabrost nego stav - odlučno govori slavljenica koja je donela neke rođendanske odluke.
- Donela sam odluku da ne dozvolim da mi išta remeti mentalni prostor i da ga prlja, po bilo koju cenu. Neću više da pravim kompromise te vrste. Ja sam valjda od onih ljudi čije su kasne godine ispunjenije i sadržajnije nego mladalačke i drago mi je da je tako. U mladosti vam je sve lepo, ali kada u ovim godinama možete da živite kao da vam je trideset manje, sa isto toliko snage, volje i emocija, mislim da je to velika nagrada - završava modna kreatorka, koja će uskoro predstaviti svoju novu kolekciju za proleće / leto 2015. kao i haljine za maturantkinje, a poslednjih meseci posvećena je i radu na kolekciji za najmlađe, čemu se posebno raduje.

Piše: Deana Đukić; Life Content

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin