Roksanda Babić otkriva da je u kući prava domaćica i da se uz podršku supruga lakše bori sa obavezama

Roksanda Babić otkriva da je u kući prava domaćica i da se uz podršku supruga lakše bori sa obavezama

Autor: | 24/04/2015

0

Gledaoci televizije "B92" sa dolaskom proleća bude se uz novu emisiju "Naše jutro", koju svojim glasom i stasom ulepšava i novinarka Roksanda Babić. Proteklih godinu dana ona je bila odsutna sa posla zbog rođenja sina Dušana, koji je upotpunio porodičnu idilu u kojoj uživa sa suprugom, vaskularnim hirurgom Srđanom i njihovim dvogodišnjim sinom Filipom. Posle jednogodišnjeg odsustva sa malih ekrana, poznato lice informativnog programa našlo se u ulozi urednice i voditeljke "Vesti". Ta emisija donela joj je saradnju sa kolegom Ivanom Ivanovićem i dugogodišnjom prijateljicom Marijom Kilibardom, što joj posebno godi. Na početku razgovora za magazin "Hello!" tridesetčetvorogodišnja novinarka otkriva kako se osećala prvog dana po povratku na male ekrane i koliko je truda potrebno da se usklade porodične i poslovne obaveze.
- Bila sam uzbuđena pred povratak. Iako nisam radila godinu dana, povratak u studio je kao plivanje, stečena veština se ne zaboravlja. Uželela sam se posla jer mnogo volim ono što radim, a sada to usklađujem sa drugačijim tempom zbog porodice. Organizacija je najvažniji faktor. Svaki minut je dragocen i potpuno iskorišćen u toku dana.
Iako je najmlađi član porodice na svet došao pre samo četiri i po meseca, njegova majka nije se dugo dvoumila u vezi sa povratkom na posao.
- Nisam mogla da odolim izazovu kada su me zvali da uređujem i vodim jutarnje "Vesti" u "Našem jutru". Taj format je nešto potpuno drugačije na našem medijskom nebu. Ivan Ivanović je to odlično osmislio, a i srećna sam što prvi put delim kadrove sa drugaricom Marijom Kilibardom, sa kojom se znam petnaest godina. Jutarnje vesti sam godinama radila i to je format koji mi odgovara, a i zahvalno je doba dana za rad - kaže Roksanda, kojoj rano ustajanje ne predstavlja problem, a radno vreme adekvatno se uklapa i u njene roditeljske obaveze.

- Nisam noćna ptica, volim rano da ustajem i da ljudima ulepšam početak dana koliko mogu. Dušan ne oseti moje odsustvo jer nisam mnogo sati van kuće. Nahranim ga pre nego što krenem i on nastavi da spava. Praktično ni ne primeti da nisam tu, ali uz njega su tata ili baka i deka, pa sam mirna. Njihova pomoć nam mnogo znači - ističe voditeljka, koja veoma ceni angažovanost njenih i suprugovih roditelja u odgajanju mališana, iako to često podrazumeva gužvu u kući.
- U kući je non-stop divan haos. To je jedna pokretna traka koja se ne zaustavlja do uveče kad oba sina idu na spavanje. Niz obroka, presvlačenja, plakanja, maženja, igre, pa ukrug. Nekad je teško da u isto vreme budem na dva mesta, kada me oba sina traže, ali mislim da ću uskoro da oborim i taj zakon fizike.
Budući da je u relativno kratkom periodu dobila dvoje dece, obaveze oko drugog deteta znatno lakše savladava nego što je to bio slučaj pre dve i po godine kada je rodila Filipa.
- Lakše je kada je manja razlika između dece, jer praktično iz jednih pelena ulazite u druge. Iskustvo sa prethodnom bebom još je sveže i sve obaveze oko drugog deteta lagano obavljate. Ipak, umor je veliki. San mi konstantno nedostaje, ali mogu dobro da funkcionišem i posle četiri, pet sati spavanja. Još se desi da se sinovi noću bude, nekad i na smenu, pa bude naporno, ali dnevne obaveze moraju da se završe - govori poznata majka, koja ne posustaje ni u obavezama koje je očekuju kada se vrati sa posla u porodični dom, ali priznaje da u tome ima važnu podršku.
- Kod kuće sam prava domaćica. Volim da spremam hranu i da sve bude čisto, a u tome mi pomaže mama.
Prvi veliki izazov po rođenju drugog deteta bio je trenutak kada je stariji sin Filip shvatio da novi član porodice iziskuje veliku pažnju mame i tate, što u prvi mah nije lako podneo.
- Prvih mesec, dva bio je zbunjen, iako smo ga pripremali da će dobiti batu. Sa dve i po godine Filip mnogo razume i priča, ali dečja podsvest je kompleksna stvar. Pokazivao je ljubomoru, tražio je da batu ostavimo u krevetcu i da se igramo sa njim. Još je mali da bi mogao da razume sve što mu se dešava, a iracionalni strah da će izgubiti maminu i tatinu pažnju je veliki. Sada je situacija mnogo bolja, voli da mi pomaže dok presvlačim Dušana i obavezno dođe da ga poljubi kada krene u vrtić - s ponosom u glasu priča jedini ženski član četvoročlane porodice Babić i otkriva na koga liče mališani.

- Tu smo se lepo podelili, Filip je isti tata, a Dušan mnogo liči na mene. Filip ima jak karakter i jaku volju, tačno zna šta hoće i kako to da ostvari. S druge strane, jako je radoznao, pa uspevamo da mu skrenemo pažnju kada radi nešto što ne bi trebalo.

Uprkos užurbanom dnevnom ritmu, Roksanda sve s lakoćom obavlja budući da ima neizmernu podršku i razumevanje supruga koji je uvek tu da joj olakša i pomogne.
- Suprugova podrška je nemerljiva. Zajedno smo odlučili da imamo porodicu, pa se sad zajedno borimo sa obavezama, strahovima i umorom. Ali zadovoljstvo je toliko da sve teškoće padnu u drugi plan - s osmehom zadovoljstva zaključuje gospođa Babić.

Intervju: Deana Đukić; Life Content
Foto: Boško Karanović; Life Content
Mesto snimanja: Restoran "Đorđe", Moravska 10, Beograd, tel: 011 / 344 - 14 - 22

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin