Milan Stanković: Ostao sam prijatelj sa Radom nakon raskida

Milan Stanković: Ostao sam prijatelj sa Radom nakon raskida

Autor: | 20/08/2015

0

Nespreman da sebi toleriše prosečnost i površnost, pevač Milan Stanković dugo je odlagao izlazak novih pesama i video-spotova, kojima je nedavno oduševio obožavaoce. Ipak, jedan detelj izazvao je burnije reakcije od tekstova i aranžmana. Reč je o video-spotu za pesmu “Faktor rizika”, svojevrsni vizuelni vremeplov kroz Milanov život režiran kao kratkometražni film, a faktor iznenađenja skriven je u 2 : 47 minutu spota, kada se ispred zavese u hotelskoj sobi u objektiv smeši Milanova bivša devojka Rada Manojlović.

Iako se njihova emotivna veza pre više od dve i po godine završila, vrlo burno, posle čega je usledilo i Milanovo duže medijsko ćutanje, dvadesetsedmogodišnji pevač za „Hello!“ govori kakav je njihov odnos danas i zbog čega je odlučio da se ovaj snimak nađe u spotu, koji beleži milionsku gledanost na “Jutjubu”. Na početku razgovora, popularni izvođač objašnjava kako su nastajale nove pesme, koje su ovog leta osvežile domaću muzičku scenu.

- To je rezultat mojih stanja kroz vreme. Dugo sam pripremao i ispravljao detalje, jer mislim da moja publika zaslužuje najbolje. Makar one tri stotine hiljada, koliko ih je na mojoj zvaničnoj “Fejsbuk” stranici, koji su imali toliko strpljenja, razumevanja, podrške i ljubavi za mene.

Među novim pesmama nalazi se i potpuno neočekivana saradnja sa Miletom Kitićem i Mimi Mercedes. Šta vas je navelo na takav potez?

- Guše me jednoličnost i predvidivost na našoj muzičkoj sceni. Još volim da se igram i provociram. Čitav projekat, od saradnje sa potpuno drugačijim umetnicima, preko filmskog videa koji prati priču, svojevrsni je prkos svemu što je korektno. Raduje me što je na nastupima toliko pevaju, jer “Gadure” potpuno menjaju atmosferu. Sve je sirovije i provokativno.

S obzirom na saradnike, neki su to protumačili kao kratko evociranje vremena vašeg rada u "Grand produkciji", koju ste svojevremeno napustili i okrenuli se modernijem zvuku. Da li biste mogli sebe ponovo da zamislite u toj kući?

- Ne razmišljam o “Grandu”. Ako je neko ovakav trio protumačio kao sumornu retro muziku, smatram da greši. “Gadure” su sve, samo ne retro folk.

Među četiri nova spota, koja su privukla neverovatnu pažnju u zemlji i regionu, nalazi se i emotivna balada "Faktor rizika", koju ste vi komponavili, a u pratećem videu prikazali ste svojevrsni vremeplov kroz dosadašnji život. Šta vas je inspirisalo da to učinite?

- Želeo sam da kroz nju do kraja iznesem ono što je u meni, a u tome mi je pomogao vizuelni umetnik Ljubba.

Okosnica spota je vaše gledanje snimaka iz prošlosti i tugovanje nad njima. Radite li to često između svoja četiri zida?
- Ne tugujem, jer je mnogo stvari koje me okupiraju. Nemam vremena za to. Ipak, balade poput ove, kao i “Perja”, otkrivaju i moju melanholičnu stranu, koja tinja u svima nama.

Uspešno svoju muziku stavljate u prvi plan, ali ste sada otišli korak dalje i pored melodije i teksta publici i kroz video materijal otkrili svoju intimniju stranu. Koliko vam to emotivno ogoljavanje prija, a koliko vas plaši?

- Ne mislim da je to ogoljavanje, čak i da jeste, čini mi se da ću uvek zadržati deo neke misterioznosti koja je tu da zaintrigira i sledeći put. Sebe publici dajem na kašičicu, a ovaj video, koji dočarava moje unutrašnje stanje, idealna je prilika da me vide u drugačijem svetlu.

Pojavljivanje Rade Manojlović u spotu izazvalo je burne reakcije, što se moglo i očekivati. Da li ste se u nekom trenutku kolebali da li to da učinite?
- Bilo je očekivano, ali to je deo mog života i moje prošlosti.

Kakav je vaš odnos sa Radom danas?
- Nas dvoje nikada nećemo biti neprijatelji i ja navijam za nju i njen uspeh. Na njenom novom albumu naći će se i pesma koju sam ja komponovao.

Šta vam je bila inspiracija za stvaranje te numere?

- Vodio sam se time kako je ja vidim muzički u ovom vremenu.

Vešt ste “provokator” na sceni. Da li ste takvi i u privatnom životu?
- Iako mi se ne dopada takav izraz, verovatno je tako. Volim da se igram i izazivam reakcije.

U žiriju „Pinkovih zvezdica“ bili ste zaduženi za ocenjivanje, ali i edukaciju budućih zvezda. Šta ste vi naučili od njih?
- Više sam potvrdio svoje stavove da se pred publiku izlazi iskreno i dečje, i tako najlakše dopire do srca ljudi. Mnogi izvođači sa naše scene mogu da nauče te lekcije od najmlađih.

Koliko su vas oni vratili na vaše muzičke početke?
- Utoliko da gajim još veću empatiju, jer znam kako je kada želite da uspete i pokažete svoje kvalitete u grupi. Teško je izdvojiti se.

U školskim danima bili ste član glumačke sekcije. Zbog čega ste se ipak opredelili za muziku?
- Svi su očekivali da ću se baviti glumom, ali mi finansijsko stanje nije dozvoljavalo da studiram. Morao sam da radim zbog majke i sestre. Kasnije je došla muzika i moja ideja kako bi trebalo da postoji drugačiji pevač na našoj muzičkoj sceni. Tu viziju i dalje oživljavam.

Kada ste se pre osam godina pojavili na sceni „Zvezda Granda“, sve ste osvojili svojim osmehom i vrcavom energijom. Izgleda da ste s vremenom postali štedljivi na tom zaraznom osmehu. Pripisujete li to odrastanju i sazrevanju ili su vas neke životne situacije učinile "opreznijim"?
- Volim kada govorimo o mom osmehu i potrudiću se da ga bude više.

Koliko se Milan Stanković danas razlikuje od onog dvadesetogodišnjaka koji se na malim ekranima odvažno predstavio naciji?
- Drastično. U međuvremenu desile su se velike stvari koje menjaju životni tok, a na vama je da mu se prilagodite. Ja sam praktično posledica.

Koliko su iskustva u prošlosti uticala na to da danas budete oprezniji u predavanju emocijama?
- Mislim da je to pre stvar karaktera, nego iskustva.

Jeste li spremni za novu ljubav?
- Voleo bih da se zaljubim, ali ljubav ne mogu da požurujem.

Smatrate li da su vaši kriterijumi za izbor emotivnog partnera rigorozniji nego što bi trebalo da budu?
- Svakako. Zahvaljujući umetnosti i poslu, koji mi ispunjuju život, sazrevam drugačije, a samim tim i tražim složenije veze. Moj život nisu fakultet i teretana, a devojke ne nalazim na žurkama.

Leto je idealno vreme za ljubavne avanture. Jeste li im skloni?
- Avanture su zanimljive, ali često ne obećavaju. Mislim da mi od života i veze treba više od jednog leta.

Oduvek ste isticali da volite svoj tinejdžerski duh, koji prvenstveno ispoljavate kroz fizički izgled. Mislite li da je došlo vreme da i vizuelno odrastete ili vam se sviđa da budete Petar Pan naše muzičke scene?
- Ne želim da se toliko opterećujem formom, to sam pre nekoliko godina prevazišao. Voleo bih da je ono što nudim kao autor i izvođač veće i upečatljivije od mog stila oblačenja.

Umetnost je jedan oblik bega od realnosti. Od čega vi najradije bežite u svoju muziku?
- Dar koji imam je blagoslov koji mi dozvoljava da budem tamo gde želim. Imati u životu mogućnost izbora često je izvor problema i kolebanja. Smatram da je moja najlepša strana u muzici i kreativnosti, i zato volim da potenciram na njoj.

Za sebe kažete da ste tvrdoglavi, ali pravični. Koliko vas je ta tvrdoglavost koštala u životu i da li biste voleli da je malo pripitomite?
- Analitičnost mi je svojstvenija od tvrdoglavosti, koja je tu kao doslednost. Naravno, često je opterećujuća, ali ne planiram da se menjam, jer sam zbog nje češće stizao do cilja. Mada bi bilo lepo ponekad odmoriti i otpustiti sve za šta se čvrsto držimo.

Komentari (0)

Loading
Deana Đukić Hello!