Tamara i Saša Plećević: Ljubav ne postoji sama po sebi, već mora da se neguje

Tamara i Saša Plećević: Ljubav ne postoji sama po sebi, već mora da se neguje

Autor: | 12/10/2015

0

Jedan od najglasnijih zagovornika zdravog života, doktor Saša Plećević, poznatiji kao doktor Filgud, svakodnevno u delo sprovodi svoje principe zdravog života, koje praktikuje zajedno sa suprugom Tamarom i njihovo dvoje dece, sedmogodišnjom kćerkom Tarom i troipogodišnjim sinom Andrejom. U porodičnoj oazi, ušuškanoj u Zvezdarskoj šumi u Beogradu, ovaj četrdesetpetogodišnji medicinski radnik, specijalista iz oblasti anesteziologije sa reanimatologijom, već dugo je posvećen radu u oblasti fitnesa i nutricionizma, a nakon trinaest godina od odlaska sa Vojnomedicinske akademije odlučio je da se vrati u tu ustanovu.

- Prethodna četiri i po meseca bio sam na usavršavanju iz oblasti anesteziologije i to će trajati do kraja oktobra. To sam uradio zbog sebe, da nadgradim znanje i da se usavršim. Međutim, neko vreme će to biti na pauzi, jer sam krenuo na specijalističke studije iz akupunkture. To je nešto totalno novo za mene, potpuno otkrovenje i pozitivna stvar - otkriva na početku razgovora doktor Plećević koji za ovo usavršavanje ima konkretan razlog.

- U pitanju je takozvana "better aging" akupunktura, zahvaljujući kojoj se starenje usporava. Ideja je da tradicionalna znanja spojim sa onim što sam do sada radio i da uz zdravu ishranu i adekvatnu fizičku aktivnost uz pomoć akupunkture ubrzam metabolizam kod ljudi kojima je to potrebno, da se smanji apetit i da tako usporimo starenje - odlučan je poznati promoter zdravog stila života, koji je u gustom rasporedu obaveza našao mesta za još jednu, posvećenu najmlađima. Od juna meseca, ove godine na programu televizije za decu “Mini Ultra” vodi emisiju “Zdravo dete”, u kojoj govori o zdravom načinu života kod najmlađih članova društva.

- Ideja je da se poradi na edukaciji dece u vezi sa ishranom, fizičkom aktivnošću i zdravim životnim navikama. Sadržaj je takav da doprinosi razvijanju motorike i izdržljivosti, borbi protiv deformiteta, kao i širenju pozitivne enerigije. Kroz emisiju se edukuju deca, ali i roditelji - opisuje poznati doktor, čija deca su oduševljena tatinim radom na televiziji, a isto osećanje dele i vršnjaci njegove kćerke.

- Tara je ovog septembra krenula u prvi razred i njeni drugari gledaju moju emisiju. Kada sam otišao po nju u školu pitali su je zašto im nije rekla da joj je tata “onaj ćelavi što vodi emisiju”, a ona im je odgovorila da je zaboravila. Posle mi je rekla da nije znala da sam tako popularan među njenim drugarima - sa osmehom priča poznati otac koji u kćerkinom ponašanju prepoznaje sebe.

- Supruga je druželjubiva osoba, komunikativna je i aktivna, a ja sam uz sve te osobine još i ekstrovertan, tako da je kod Tare izražena kombinacija nas dvoje - kroz osmeh kaže uspešni nutricionista i fitnes trener. S obzirom na veliki broj aktivnosti, kako poslovnih, tako i akademskih i porodičnih, Saša otkriva kako mu uspeva da uskladi raspored.

- Sve se može kad se hoće. Dan mi počinje u šest ujutro, oko pola sedam sam u Zvezdarskoj šumi, trening traje do sedam, sledi zajednički doručak kod kuće, posle čega vozim Taru u školu, a Andreja u vrtić. Posle toga idem na predavanja koja se završavaju u pet popodne, posetim neki od fitnes klubova, vratim se kući da sa suprugom uspavam decu, a onda nas dvoje završimo dan - u dahu izgovara energični doktor.

Sašina supruga Tamara po zanimanju je advokat i radi na funkciji pravnog savetnika u Republičkoj radiodifuznoj agenciji. Svoj sklada odnos neuguju konstruktivnim razgovorima, i jedno drugome su osnovni životni zamajac i inspiracija.

- Da nije Tamare, ja sigurno ne bih uspeo. Ona mi daje ogromnu podršku i u priči sa njom uvek dođem do pravog rešenja. Mnoge ideje koje realizujem dobijem kroz naše razgovore.

Gospodin i gospođa Plećević u braku su sedam godina, a Saša otkriva kada je shvatio da je upravo Tamara žena sa kojom želi da bude ceo život.
- Kada sam je sreo prvi put, pre osam godina, znao sam da će mi biti žena. To sam joj i rekao istoga dana kada smo se upoznali - priseća se kroz osmeh samouvereni specijalista anesteziologije, i otkriva nam tajnu svog uspešnog braka.
- Svakoga dana, kada deca zaspu, Tamara i ja izdvojimo vreme za nas dvoje. Tada razgovaramo o svemu, i to nam je jako važno. Ljubav ne postoji sama po sebi, ona mora da se neguje, a komunikacija je ključna stvar.

Vreme koje porodica provodi zajedno ispunjena je igrom i zabavom, za koju im nikada ne manjka volje i energije.
- I Tara i Andrej su jako energična deca i kod nas u kući je uvek veselo. Sve četvoro smo bučni, i sva sreća da živimo u kući, izdvojeni od komšija, pa nikoga ne uznemiravamo. Glasni smo, reagujemo burno i hoćemo sve i odmah. Po ceo dan slušamo muziku, igramo i pevamo, u našem domu je fantastična atmosfera – kaže Plećević koji ulogu lošeg policajca u kući radije prepušta supruzi.

- Tamara je neuporedivo stroža. Ja negativno utičem na decu, jer sam potpuno opušten, kod mene je sve dozvoljeno i narušavam njen autoritet, ali se trudim da to korigujem. Poslednjih meseci počeo sam da joj držim stranu i podržavam način na koji ih vaspitava. Ranije sam decu plašio sa mamom, govorio sam im: “Ako se ne smirite, reći ću vas Tamari”. Delovalo je, ali sada to ipak više ne radim. Tamara o svemu vodi računa, a mi se stalno šalimo da sam joj ja treće dete. I ne bunim se zbog toga, naprotiv, prija mi. A i poslušan sam.

Pozitivan odnos prema životu i iskren odnos sa najbližima prema Sašinim rečima osnova su srećnog života, ali ne samo to.
- Zdravlje je stanje psihičkog, fizičkog i socijalnog blagostanja, a ovo poslednje je jako bitno. Mnogo je lepo kada si srećan pored osobe sa kojom živiš, kada imaš porodicu koja te ispunjava lepim emocijama. Čoveku treba malo da bude srećan, pogrešno je u čovekovoj psihologiji što traži mnogo da bi bio srećan. Ako ste non-stop opterećeni negativnim stvarima, gledate vesti o situaciji u svetu, negativnim pojavama, ne možete da budete srećni. Ne želim da negativne i loše misli utiču na mene. U najgorim situacijama, kada se sve činilo crnim, ja sam i tada tražio pozitivnost. Pozitivan odnos prema negativnim ljudima, to je moj stav - kaže na kraju Saša Plećević.

Komentari (0)

Loading
Deana Đukić Boško Karanović
Tagovi: sasa plecevic