Leontina Vukomanović: Izabrala sam idealan poziv jer sam stalno sa kćerkom

Leontina Vukomanović: Izabrala sam idealan poziv jer sam stalno sa kćerkom

Autor: | 14/10/2015

0

Muzika i deca dve su najveće ljubavi Leontine Vukomanović koje je spojila na najlepši način, što se oslikava kroz njen rad. Svoje bogato muzičko iskustvo kao pevačica, tekstopisac i kompozitor pretočila je u posao koji je ispunjava i daje dovoljno prostora da veći deo dana provodi sa svojom petogodišnjom kćerkom Lucijom koju je dobila u braku sa Filipom Patom, a od koga se razvela pre dve godine. O svojoj intimi nerado govori i njeno ime isključivo se vezuje za muzičko stvaralaštvo. Majčinska uloga joj veoma prija i to je tema o kojoj s mnogo topline i ljubavi priča, ali i u tome ne preteruje. Reklo bi se da je "mera" ključna reč koja opisuje muzičarku rodom iz Požarevca, a takvi su i njeni komentari u dečjem šou programu "Pinkove zvezdice", gde je član žirija - strogi, odmereni i iskreni.

Na početku razgovora za magazin "Hello!" Leontina najpre govori o svom angažmanu u "Pinkovim zvezdicama".

- Radim ono što volim, uživam u dečjim interpretacijama, i ma koliko bilo naporno snimanje, ne mogu ni da zamislim da nisam u ovoj ulozi. Odgovornost u ovom šou-programu zapravo je mogućnost da se bude iskren prema deci, da se nađu pravi argumenti za odluke koje se donose. Mališani koji su svesni svojih kvaliteta i mana - žele samo iskrenost, kod njih laž ne prolazi. Kod maminih ili tatinih zaštićenih princeza, uvek nekako suze ostave u senci lepotu dečje igre i istraživanja.

Pored tog angažmana, u toku su audicije za vaš hor "Čarolija". Kako uspevate da uklopite sve obaveze, s obzirom na to da imate malo dete?

- Zahvaljujući tome što Lucija još ne ide u školu, vodim je svuda sa sobom, naročito na audicije u druge gradove. Kada su audicije bliže Beogradu, pomažu mi prijatelji, ali i mama koja dođe iz Požarevca i ostane onoliko vremena koliko nam je potrebna.

Tokom bogate karijere podjednako ste uspešni bili kao tekstopisac, kompozitor i pevač. Šta vam je od toga najdraže i šta smatrate najupečatljivijim u vašoj biografiji?

- Ono što je konstanta je muzika u svakom obliku, bilo da komponujem, pišem tekstove ili pevam prateće vokale svojim kolegama u studiju. Moje pesme se rađaju istovremeno sa muzikom i tekstom, ne mogu da odvojim te dve stvari.

Kojim svojim osobinama se najviše ponosite i da li postoji neka koja vam komplikuje život?

- Ponosim se predanošću u radu, inventivnošću da premostim i povežem različite stvari kako bih pomogla drugima, a i sebi. Život mi komplikuju administracija, papiri, sve ono što nema veze sa akcijom, idejom i maštom.

Izgledate odlično. Šta je to što su vam četrdesete donele i u čemu najviše uživate?

- To je majčinstvo. Sada uživam u svom detetu i sebi, dajem se svim srcem onima kojima je to potrebno.

Da li je vaša kćerka izrazila želju da učestvuje u "Pinkovim zvezdicama" I da li bi je vi prijavili?

- Nije nikada, još je mala da shvati šta je to. Dosadašnje iskustvo mi kaže da i inače retko koji roditelj prijavi dete za "Pinkove zvezdice", to su najčešće sama deca, koja nešto zacrtaju i samo čekaju da roditelji "daju svoj potpis" na to.

Koliko ste popustljivi prema Luciji i šta je ono što joj nikako ne dozvoljavate?
- Mnogo sam popustljiva i volim da slušam dok mi objašnjava i koliko su joj snažni argumenti. Ne dozvoljavam joj samo stvari koje deci i ljudima i inače ne tolerišem - ružne reči, ružna osećanja i laž.

Da li je vaspitavate na način na koji su vas vaši roditelji?

- Mene su roditelji zastrašivali svim i svačim, ne mogu ni da zamislim koje sve potencijale nisam razvila zbog života pod "staklenim zvonom". Nisam smela da skačem i trčim da ne bih polomila ruke, da hodam bosa da se ne bih prehladila i slično. Moje dete nema taj problem, naprotiv.

Koje svoje osobine prepoznajete kod nje?

- Empatična je, ljubopitljiva, razumna i veoma snalažljiva.

Čemu je sada, u detinjstvu učite, kako bi lakše išla kroz život?

- Nemam ja taj recept - kako lakše ići kroz život. Jedino je učim da za materijalnim stvarima ne treba žaliti, one dođu i prođu, i uvek se mogu zameniti.

Koliko je teško uskladiti uspešnu karijeru sa odgajanjem deteta i koji je recept da to ipak postignete?

- Možda sam ja izabrala idealan poziv gde dete ne smeta ni u jednoj situaciji, naprotiv. Nedavno smo pričale o zanimanjima i prvo je rekla da želi da bude "komponovačica". Onda je, na moju primedbu da je možda bolje da bude bankar, kraljica, predsednica ili ministarka, ona odgovorila: "To ne želim, jer to je posao koji radiš sam, ne možeš da vodiš dete sa sobom". Onda sam shvatila da zaista radim najbolji posao na svetu.

Da li vam je u nekim trenucima nedostajao muškarac pored vas ili mislite da žena može da bude srećna i bez partnera?

- Jedino mi ponekad fali vozač, jer bukvalno letim na sve strane grada kako bih ispunila dnevnu "normu" svog posla i mog deteta.

Kada ste se rastali sa Lucijinim tatom nerado ste pričali o tome u medijima. Smatrate li da je neprimereno iznositi svoj "prljav veš" u javnost ili ste imali drugi razlog da o tome ne govorite?

- Imam toliko interesantnih tema za javnost. Ove godine slavimo jubilej - deset godina hora i Festivala "Čarolija", sa Minjom Subotom oživljavam "Muzički tobogan" u "Dečjem kulturnom centru Beograda", sa njim i sa Tijanom Dapčević imam redovne koncerte i nastupe za decu, ne samo u Srbiji već i u Crnoj gori i Republici Srpskoj. Pokrenula sam ogroman broj programa za decu, napisala sam pesmu za dečju "Evroviziju" sa kojim će "čarolijanka" iz Zaječara Lena Stamenković predstavljati Srbiju ove godine u Sofiji, redovan sam član žirija najpopularnijeg talent takmičenja za decu u regionu. Pišem pop rok kompozicije za svoje kolege, zaposlena sam kao pomoćnik direktora za programsku delatnost u "Dečjem kulturnom centru Beograd", najvećoj instituciji kulture grada Beograda posvećenoj deci, koja je relevantna za celu Srbiju i koja je još uvek, kao takva jedinstvena u celom regionu.

Retko pričate na temu muško-ženskih odnosa. Kakav muškarac vas može da fascinira i osvoji?

- Onaj koji mi neće smetati.

Komentari (0)

Loading
Zvezdana Milovanović Hello!