Sanja Marinković: Bračne probleme odavno rešavam sama

Sanja Marinković: Bračne probleme odavno rešavam sama

Autor: | 13/11/2015

0

Voditeljka i autorka emisije "Magazin In" Sanja Marinković uspela je da stvori svoj mali, ušuškani svet, u kome glavnu ulogu igra njen sin Strahinja. Ostvarene poslovne ambicije i lepi odnosi u porodici prioritet su atraktivne novinarke koja je jedno od zaštitnih lica televizije "Pink". U skladu sa tim organizuje i svoju svakodnevicu u kojoj joj je najvažnije pitanje kako da što kvalitetnije provede vreme sa sinom, ali i da osmisli što gledaniju emisiju. Za razliku od većine žena, naročito iz njene branše, Sanji su sva pitanja o modi i izgledu na dnu liste prioriteta. Ipak, gledaoce je nedavno iznenadila kada je posle dvadeset godina odlučila da se ošiša na paž i osveži svoj imidž.

- Poslednji put sam ovako kratku kosu imala pre dvadeset godina. Bila sam jedna od onih koje smatraju da kosa krasi ženu i stalno sam se trudila da imam dugu i negovanu kosu. Međutim, kada sam se vratila sa letovanja i otišla da skratim krajeve, frizer mi je predložio da se ošišam na duži paž. Moja prva reakcija bila je da to ne dolazi u obzir. Dugo me je ubeđivao da bi trebalo to da učinim jer ću tako izgledati šik. Pošto želim da i u četrdesetim izgledam atraktivno, ipak sam odlučila da ga poslušam.

Promena frizure u život žene često donosi novu energiju, šta se kod vas promenilo?

- Sve je ostalo isto, osim što sam dobila jednu obavezu više, jer sa ovom dužinom uvek moram da imam frizuru, pa ću češće morati da posećujem salon. Čak mi se posle šišanja desilo da prvi put u karijeri, koja traje od 1996. godine, zakasnim na snimanje jer frizer i ja nismo uspeli da se dogovorimo kako da mi napravi frizuru koja će se dobro slikati. Ali, ne žalim zbog toga, jer mi se dopada kako mi stoji paž i zadovoljna sam svojim izgledom.

Po čemu je nova sezona "Magazina In" specifična u odnosu na prethodne?

- Konkurencija je postala oštrija i zbog toga sam još zadovoljnija, i dalje držimo primat, pa je "Magazin In" najgledaniji u svom terminu. Danas to nije nimalo lako ostvariti. Nakon ere političara, glumaca i estradnih ličnosti, došlo je doba rijaliti zvezda koje donose i najveću gledanost. To nailazi na velike kritike analitičara koji se bave savremenim društvenim fenomenima, ali s obzirom na to da ja radim na komercijalnoj televiziji, koja živi od rejtinga i oglašavanja, moj cilj je da napravim najgledaniju emisiju. Ove sezone ubedljivo najveću gledanost imali smo kada su gostovali učesnici "Farme". Ta emisija je, na moju žalost, bila duplo gledanija nego ona u kojoj je gostovala ministarka Zorana Mihajlović.

U svojim emisijama često iznosite iskustva iz ličnog ili privatnog života vaših prijatelja, da li vam je neko nekada zamerio zbog toga?

- Ne, jer nikoga ne imenujem. Osim svog i iskustva mojih prijateljica, pričam i iskustva običnih žena koje srećem na ulici ili u salonima, iskustva mojih saradnica i njihovih drugarica, a moram da priznam da žene često same imaju potrebu da mi ispričaju nešto zanimljivo što im se dogodilo. Slične izvore koriste i svi drugi novinari, samo što to drugačije “upakuju”. Ono što nikada ne koristim su komentari o javnim ličnostima sa društvenih mreža. To smatram neadekvatnim, jer mnogi lične frustracije leče tako što vređaju druge.

Da li se televizijskim novinarima, pored novina u konceptu, preporučuje i povremena promena izgleda?

- To zavisi od ličnog stava voditelja. Meni su frizura i šminka na poslednjem mestu i time se bavim petnaestak minuta pre ulaska u studio. Svojevremeno sam slušala koleginice kako pričaju da im briga o izgledu oduzme najviše vremena, ali to nije slučaj sa mnom. Meni je najvažnije da su svi gosti stigli, da su lepo raspoloženi, da su upoznati sa temom o kojoj ćemo da pričamo. Možda grešim, ali posle dvadeset godina karijere i odgovornost je mnogo veća, kao i očekivanja publike.

Koliko vam je važno da se promene izgleda sviđaju vašem suprugu i jeste li se konsultovali sa njim pre promene frizure?

- On je bio jedan od onih koji je smatrao da duga kosa krasi ženu i da žene koje se dugo bave javnim poslom ne bi trebalo da prave velike promene frizure. Kao primer mi je navodio Sindi Kraford i Brižit Bardo, međutim, odluka je bila na meni. Na kraju mu se dopala moja nova frizura, međutim, nas dvoje se bavimo ozbiljnijim porodičnim problemima, a za moj izgled nemamo previše vremena.

Čime ste poslednjih dana okupirani?

- Strahinja je krenuo u drugi razred i počeo da dobija ocene, pa pokušavamo da mu objasnimo razliku između petice i dvojke. Već je dobio prve ocene i, srećom, sve su bile petice. Naravno, on ima i svojih društvenih problema, što je potpuno normalno za njegov uzrast. Još nema osećaj šta sme, a šta ne sme da kaže učiteljici, tako da ga učimo šta je autoritet. Smatra da svima mora da kaže šta misli, što je nasledio od mene. Počeo je i da se zaljubljuje, ali i da biva povređen kada mu neki drug nešto kaže. U takvim situacijama ga učim da se koncentriše na sebe i da se trudi da promeni sebe, a ne druga koji ga je povredio.

Da li je suprug staloženiji od vas?

- Teško, mada, za razliku od mene, ume da izbroji do deset pre nego što nešto kaže. Ja to još učim. Strahinja je temperament nasledio i od mame i od tate, a pošto je jedinac, malo je i razmažen, za šta sam ja više kriva jer sam, kao svaka majka, popustljiva prema sinu. Tata je oštriji i racionalniji, pa zato ja često koristim čuvenu rečenicu: "Pitaj tatu".

Postoje li situacije u kojima i vi možete nešto da naučite od Strahinje?

- Desi mi se da sebi kažem da bi trebalo nešto da naučim od njega. Recimo, nedavno mi je ispričao kako je jedan njegov drug bio grub prema njemu, a ja sam mu rekla da je trebalo da mu vrati istom merom. On mi je na to odgovorio da on ne može da bude toliko grub. To je pokazatelj da je mnogo racionalniji od mene u konfliktnim situacijama, zbog čega će sigurno bolje prolaziti u životu.

Kako provodite slobodno vreme sa sinom?

- I suprug i ja smo usmereni na dete, naročito ja. Svako jutro nam počinje zajedničkim doručkoma, posle četiri po podne odlazim po njega u školu i svi moji saradnici znaju da sam do devet uveče posvećena sinu. Vikendi su takođe rezervisani samo za njega. Izlazimo sa sinovima mog brata, koji su sličnih godina, i njegovim drugovima i radimo sve što je njima zanimljivo. Već sada imamo plan šta ćemo raditi naredna tri vikenda. Smatram da je to neophodno i da bi roditelji danas više trebalo da se bave svojom decom nego što su to činili naši roditelji.

Kako postižete da u vašoj porodici ne zavlada otuđenost?

- Tako što imam odličan odnos sa bratom, sa snajom sam svakodnevno u komunikaciji i mnogo vremena provodimo zajedno sa našim mališanim. Oni imaju dva sina Matea i Maksa, a nedavno su dobili i kćerku Melodi koja je prvo žensko dete u porodici Marinković posle mene. Imamo svoje rituale u koje često uključujemo i drugove naših sinova, a oni obično budu oduševljeni što Strahinja ima mamu koja zajedno sa njima igra "kinetik" ili se kugla. Često osmišljavamo različite načine za igru u kojima svi učestvujemo. Nedavno smo, recimo, imali zadatak da spremimo svoje glumačke tačke u kojima ćemo da zablistamo. Postoji mnogo načina da se porodica kvalitetno druži, samo je potrebno potruditi se.

Imate li trenutaka kada sa snahom pričate o ženskim temama, poput mode, dok se dečaci igraju?

- Moja snaja je deset godina mlađa od mene, ali se odlično slažemo. Ona ima odličan smisao za modu i voli sve da zna o toj temi. Pošto ima troje dece prvenstveno je posvećena njima dok joj je moda hobi, mada je ja nagovaram da počne ozbiljnije njom da se bavi kroz blog ili na neki sličan način. Kad god želim nešto da znam o garderobi, ona mi je najbolji sagovornik. Zanimljivo je da kada vidim cipele ili nešto drugo na nekoj devojci, Jelena odmah zna koje su marke, gde se mogu kupiti i koliko koštaju.

Idete li često u šoping?

- Po potrebi. Idem da kupim neku stvar onda kada mi treba. Postoje tri radnje u Beogradu u kojima kupujem, ali i kada putujem, volim da obnovim garderobu. Ipak, spadam u žene kojima je šoping obaveza, a ne relaksacija. Volim da sarađujem sa domaćim dizajnerima kao što su Lepa Danojlović, Biljana Tipsarević, Verica Rakočević, jako mi se dopada i rad Milice Opačić. Radije kupujem od njih nego u radnjama popularnih brendova čije komade nosi pola Beograda.

Da li vam je bitno da na javnim događajima izgledate besprekorno?

- Jeste i zbog toga ne idem često na događaje jer to zahteva ozbiljnu pripremu. Kada odlučim da negde odem, najradije idem kod domaćih dizajnera i od njih ili stilista sa kojima radim tražim savet. Mislim da nemam naročit osećaj za modu i da je to razonoda za koju nemam vremena.

Iako ste prešli četrdesetu, zadržali ste mladalački duh, trudite li se da i vaš stil bude u skladu sa tim?

- Da, i najbolje se osećam u ravnoj obući, skini džinsu, helankama, majicama i drugoj običnoj svakodnevnoj garderobi. Mislim da mi to najbolje stoji, problem nastaje kada treba da se spremim za neku elegantnu priliku. U tome nisam vešta i zato uvek tražim pomoć ljudi koji su se za to školovali.

Kakav je vaš odnos prema godinama?

- Nemam strah od godina i spadam u retke žene koja ih glasno izgovara. Sada se bolje provodim nego u dvadesetim jer sam rasterećenija. Uspela sam da poređam prioritete u životu, a to su porodica i posao. Imam i krug dobrih prijatelja kojima verujem, tako da sam u svom malom svetu u kome mi je veoma lepo. Za sada mi je najveća briga gde ću da otputujem narednog vikenda, a dok je tako, znak je da sam srećna. U životu je najvažnije imati lepe odnose u porodici i ostvariti se u poslu koji voliš, sve ostalo je prolazno, čak i partneri.

U kojim situacijama je vama i vašem partneru potreban bračni sudija?

- Bračne razmirice odavno rešavam sama, tako da za sudije još nema potrebe.

 

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Hello!