Tijana Dapčević: Izazovi roditeljstva

Tijana Dapčević: Izazovi roditeljstva

Autor: | 01/12/2015

0


Pop pevačica Tijana Dapčević uživa da slobodno vreme provodi sa svojim sedmogodišnjim sinom Vukom, kome svakodnevno osmišljava različite aktivnosti posle školskih obaveza. Više od dva meseca po polasku u prvi razred mališan se već privikao na novo životno poglavlje i obaveze, što mu je u početku bili problematično.

- U početku smo zaista imali probleme sa njegovim polaskom u školu, jer nije bio od one dece koja jedva čekaju da krenu u prvi razred. Celo proteklo leto je govorio da mu se ne ide u školu i kada je došlo vreme za to, nije mu bilo lako da se navikne. Stalno je postavljao pitanja zašto mora da ide u školu kada zna i da čita i da piše, a najteže mu je bilo to što mora da ustaje rano. Svako jutro mi je govorio kako nema smisla da ga budimo toliko rano i zaista je bio istraumiran zbog te promene - počinje priču pevačica.

- Pošto ga je polazak u školu zaista poremetio, odlučila sam da posetim školskog psihologa i konsultujem se sa njim kako da rešimo čitavu situaciju. Tada mi je ona objasnila da je za dete od rođenja do polaska u školu najstresnija situacija upravo taj polazak u školu i da je normalno da postoji period prilagođavanja, što me je jako smirilo.

Poznata majka tvrdi da je poslednjih sedmica njen sin postao srećan što ide u školu jer je stekao nove drugove, kao i drugaricu Kaću, sa kojom deli klupu.

- Kada je Vuk shvatio da je poenta odlaska u školu druženje sa decom i kada je stekao drugare, sve je bilo lakše. Sada se već sam oblači i sprema, a posle časova ide u dnevni boravak. On je dete koje voli da crta, peva i piše tako da mu je za sada omiljeni predmet srpski. Nedavno mi je tražio da ga učlanim u biblioteku, a jednom je u boravku, umesto na fiskulturu, otišao u školsku biblioteku i dok su se njegovi drugovi igrali on je pročitao dve stranice knjige. To pokazuje da nimalo nije na Milana, već je pravi majkin sin - iskrena je pevačica, koja tvrdi da Vukovi drugari vole kada ona dođe po njega u školu.

- Kada ostane u boravku, sa njim budu i starija deca koja idu u treći i četvrti razred i obično se oko mene okupe devojčice koje žele da se upoznamo i da dobiju autogram, a ja se sa svima njima rado družim i ispunjavam im želje. Tada moj sin voli da se šali i prokomentariše: “Jao, mama, opet me brukaš i deliš autograme” - kaže Tijana, kojoj je veoma važno da njen mališan provodi vreme na što kvalitetniji način.

- Imamo sreću da iza naše zgrade postoji šuma u koju idemo svakog dana kada on završi svoje obaveze. Nekada se šetamo ili se igramo loptom, važno je da osmislimo neku zanimljivu aktivnost. Kada nismo u prirodi, idemo u bioskop ili pozorištance “Puž”, tačnije, imamo ritual da jednom nedeljno pogledamo jedan novi film i jednu novu predstavu. Važno mi je da moje dete provodi slobodno vreme uz edukativne sadržaje, jer sam i ja tako odrasla. Moji roditelji su radili u pozorištu, pa sam tamo provela detinjstvo.

U porodici šarmantne pevačice odnedavno postoji poseban povod za sreću, jer je njena devet godina mlađa sestra Tamara, koja se nedavno udala za bivšeg košarkaša Aleksandra Dimitrovskog, u drugom stanju.

- Luda sam od sreće od kada sam saznala da mi je sestra trudna i ne mogu da opišem koliko mi je drago što ću uskoro biti tetka. Moj sin je takođe presrećan, tako da svakodnevno zove Tamaru da je pita da li su joj prošle mučnine i da li joj je porastao stomak, a razgovor se obično završi tako što joj kaže da mu pozdravi sestru, jer smo nedavno saznali da će beba biti ženskog pola - objašnjava Dapčevićeva.

- Tamara se polako menja, počela je da ustaje u jedanaest ujutru, dok je ranije spavala do tri ili četiri po podne i postala je odgovornija. Uskoro putujem u Skoplje jer će ona 27. novembra imati veliki koncert u najvećoj dvorani u gradu koja prima skoro deset hiljada ljudi, a ja ću joj biti jedan od gostiju. Posle toga dolazimo zajedno u Beograd da se obe odmorimo i provedemo neko vreme zajedno - zaključuje Tijana.

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Boško Karanović