Pola sata sa... Snežana Dakić-Mikić

Pola sata sa... Snežana Dakić-Mikić

Autor: | 22/02/2014

0


"Life-style" emisija "Život u trendu" postoji već dve decenije i odavno je postala televizijski kult, jedinstveni format u kome je autorka Snežana Dakić-Mikić ugostila sve koji nešto znače u našem javnom životu, ali i mnoge svetske zvezde. Pionirka srpskog modnog novinarstva razmišlja i o tome da ponovo snima neke događaje u inostranstvu i tako u emisiju unese duh Evrope, što je nekada često činila. Ispunjava je i rad sa mladim ljudima kojima na Fakultetu za kulturu i medije otkriva izazove i lepotu svog posla. Nedavno se suočila sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, zbog kojih je morala da malo „povuče ručnu“ i više pažnje obrati na sitnice koje život znače.

Koliko je iznenadna opasnost promenila vaše poglede na svet?
- Shvatila sam koliko je suštinska ona želja „da ste živi i zdravi“, jer nekad je nit između života i smrti vrlo tanka, čak i ako se dobro osećate, redovno kontrolišete i mislite da vam ništa ne fali. Ali, da biste bili zdravi, potrebno je da budete živi. Zahvalna sam što je moj problem imao rešenje i što mi je organizma dao signal pre nego što bi možda bilo kasno. Sada nastojim da se manje iscrpljujem i nerviram. Želim da živim mirnije, izvesnije i spokojnije. Naizgled običan zahtev, ali prilično težak za ostvarenje.

Jeste li oduvek verovali u zdrav način ishrane ili ste njen značaj shvatili tek u kasnijim godinama?

- Verovala sam još od svoje petnaeste, ali nisam se uvek pridržavala zato što sam mnogo radila i učila, pa su mi obroci bivali nužno zlo. Tek da ne budem gladna u trci između obaveza. Ali, kada sam u ranim tridesetim sredila život, postajalo je sve bolje, da bih posle porođaja u svakodnevicu uvela i redovne treninge i kontrolisanu ishranu.

Plašite li se krize srednjih godina?
- Važno je neprestano raditi na sebi, i u duhovnom i u fizičkom smislu. Kada ste zadovoljni sobom i svojim mestom u društvu i porodici, svaka kriza se lakše prevaziđe, a srednje godine dođu kao sasvim normalna faza. Naše žene su previše okupirane obavezama, pa im ne ostaje vremena za sebe. Znam da je žena sama sebi velika obaveza i da je najlakše otpisati je. Ipak, u današnje vreme zapuštanje je nedopustivo. Jedno istraživanje je pokazalo da su i muškarci zadovoljniji u braku ako im supruge lepo izgledaju. Zadatak nije lak, ali je ostvarljiv. Jer kad počnu da drmaju hormoni, zdravstvene smetnje i tužne misli koje prate klimaks, lakše ćete ih prebroditi ako ih dočekate kao privlačno stvorenje koje je na vreme počelo da vodi brigu o sebi.

Čemu učite kćerku Lauru i čemu je ona naučila vas?
- Laura uči iz naših postupaka i odnosa prema životu i stvarima. Izvodi vrlo zrele zaključke. Za sada je učim koliko su higijena i pravilna ishrana važne za zdravlje, a rešavamo i emotivne nedoumice vezane za školske obaveze i odnose sa drugaricama. Pre neki dan je mesila testo koje joj se zalepilo za šake. Tada sam prokomentarisala da se belo brašno isto tako lepi i za creva i da je štetno jer sadrži gluten od koga se nekada pravio lepak. Ona se nadovezala rečima: „To je jedna od četiri bele smrti“. Bila sam srećna i ponosna.

Oko čega najviše ratujete?

- Iako i dalje ratujemo zbog preterivanja u slatkišima i objašnjavamo se zbog čega ne bi trebalo jesti čips i piti gazirano, ipak je dobro što to negde ostaje u njenoj svesti kao upozorenje i istina. Ranije će naučiti da se odupre štetnim izazovima konditorske industrije i osećaće grižu savesti prema svom telu, pa će paziti kako se hrani. Duboko sam uverena da nam od načina ishrane zavisi zdravlje na duži rok. Danas sve ranije dolazi na naplatu, već u četrdesetim.

Šta je uvek u trendu?
- Verovali ili ne, higijena. Da smo čisti, uredni, da lepo mirišemo i mi i naš dom, da su nam čisti ulazi i autobusi, ulice i parkovi. Trebalo bi da izbacimo starudiju iz ostava i sa balkona, da ih oslobodimo za cveće i uživanje u sunčanom danu. Iako je život danas veoma težak, ne smemo da prestanemo da tragamo za radošću. Kada vas stigne neka bolest, shvatite da bi zaista trebalo da se radujete što ste živi, što ste zdravi, što imate zdravu decu, muža, roditelje i prijatelje, što imate posao i krov nad glavom, što je svanuo sunčan dan, što je olistalo drveće ili procvetalo cveće, što je crvena paprika tako slatka, a kafa tako prija.

Piše: Snežana Ilić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin