Najskuplji hobi slavnih: Dijamanti su večni

Najskuplji hobi slavnih: Dijamanti su večni

Autor: | 06/07/2014

0


Da muškarci više vole plavuše i da su dijamanti najbolji prijatelji svake devojke, davno je otkrila holivudska diva Merilin Monro, bacivši u očajanje generacije pripadnica lepšeg pola koje su možda mogle da priušte platinastu boju kose, ali ne i skupoceni nakit.
Jer, dijamant ima moć koju svaka žena može da demonstrira ako joj se ukaže prilika da ga nosi. Jedinstven po hemijskom sastavu, osobinama, lepoti i fascinantnom sjaju, to je najpoželjniji i najskuplji dragi kamen. Simbol je ljubavi, prestiža, čistoće, prefinjenosti, glamura, a decenijama je obavezni deo vereničkog prstenja. Važan je detalj za paradiranje na crvenom tepihu. No, mnoge glumice ne žele da izdvajaju basnoslovne sume za šljašteće ukrase koje će „obući“ možda samo jednom, pa ih sve češće ili iznajmljuju ili pozajmljuju, reklamirajući renomirane juvelirske brendove.
- Ja se ne pretvaram da sam obična domaćica - priznala je jednom prilikom Elizabet Tejlor, a njenih sedam muževa sigurno je nije tako ni tretiralo. Zato su je godinama zasipali draguljima, koji su, pored čuvenih ljubičastih očiju, postali njen zaštitni znak. Mnoge joj je poklonio Ričard Barton, uključujući i dijamant koji je zbog specijalne metode brušenja nazvan po njoj. S godinama njena kolekcija dostigla je vrednost od preko trideset miliona dolara, a iza omiljenih komada prelepe filmske dive stoje strasne ljubavne priče. Osim Bartona, opsesija su joj bili razdragani trgovci draguljima. Skupljala ih je kao deca kamenčiće na plaži, obožavala ih je i poznavala, i nikad nije uspela da ih prebroji.
Producent Majk Tod, treći Elizabetin muž, poklonio joj je zbirku rubina i dijamanata „Cartier“. Kutiju u kojoj su bili ogrlica, minđuše i narukvica dao joj je u avgustu 1957. godine, dok su sedeli pored bazena u vili na jugu Francuske. Bila je toliko srećna da je odmah stavila nakit, skočila u vodu i počela da pliva. Ričarda Bartona, s kojim se dva puta venčavala, upoznala je ranih šezdesetih na snimanju „Kleopatre“. Oboje su voleli lep nakit, a on se u svakoj prilici trudio da je obaspe dragim kamenjem koje je kasnije zajedno sa njima ušlo u legendu. Jedan od njih je i tridesetokaratni dijamant „Elizabet Tejlor“, koji je dobila 1968. godine, a danas se procenjuje na više od tri i po miliona dolara. Dijamant je zvala svojom bebom i nosila ga je kad god je mogla, pa se može videti u gotovo svim ostvarenjima koje je ikona pop kulture prošlog veka posle toga snimila.
Među fantastičnim komadima iz njene bogate riznice izdvaja se i „La Peregrina“ iz 16. veka, jedan od najvećih bisera na svetu, u obliku kruške, koji joj je Barton poklonio za „Dan zaljubljenih“. Biser je pripadao kolekciji španske krune, da bi kasnije prešao u ruke Napoleona Trećeg. Barton ga je kupio za trideset sedam hiljada dolara, pobedivši na aukciji čak i članove španske kraljevske porodice, koji su želeli da ga vrate u svoju palatu jer su ga svojevremeno nosile i kraljice Izabela i Margarita. „Kartije“ je kasnije napravio ogrlicu za njega od rubina i dijamanata. Procenjuje se da vredi oko tri miliona dolara. Kada je, na jednom izletu sa prijateljima, pobedila u partiji stonog tenisa, Liz je od supruga dobila prsten sa tri dijamanta. Tu je i čuveni „Tadž Mahal“, koji joj je Barton darovao za četrdeseti rođendan. Poklon je dobila na njujoškom aerodromu dok su čekali avion. Dragi kamen u obliku srca povezan je sa jednom od najvećih i najtragičnijih ljubavnih priča u istoriji. Nekada je pripadao šahu Jahangiru, koji je na njemu ispisao ime svoje supruge. Kasnije ga je predao sinu, šahu Jahanu, a on je pored Nju Delhija izgradio Tadž Mahal u znak sećanja na svoju obožavanu ženu koja je umrla na porođaju.
- Voleo bih da sam mogao da joj kupim pravi Tadž Mahal, ali bi transport previše koštao - prokomentarisao je Barton posle kupovine. Milione dolara za dijamante koje je poklanjao svojoj prelepoj supruzi nije žalio ni kada su se strasno voleli, ni kada su se još strasnije svađali. Među osamdeset velikih dijamanata koje je posedovala izdvajaju se i tridesettrokaratni „Krup“, broš vojvotkinje od Vindzora, kao i biseri iz krune koju su nosile velike vojvotkinje od Rusije.
Još jedna diva iz „zlatnog doba“ Holivuda volela je skupoceno kamenje. Nosila ga je i pre i posle udaje za princa od Monaka. Venčanica Grejs Keli koštala je tada neverovatnih šezdeset pet hiljada dolara, jer su neki delovi čipke bili optočeni draguljima i biserima. Prethodno je dobila verenički prsten „Cartier“ od deset i po karata. Obožavala je velike zlatne ogrlice sa dijamantima i viseće naušnice koje su, uz neizbežne svilene marame, bile njen glavni ukras. Da je Grejs kao ikona stila bila i ostala nadahnuće dizajnerima, svedoči i prefinjena kolekcija nakita i skupocenog asesoara koju je lansirao brend „Montblanc“. Među poznate kolekcionare skupocenog nakita svrstava se i njena naslednica u palati Grimaldijevih, Albertova supruga Šarlin. Priča se da je, kao misteriozni kupac, postala vlasnica nekoliko dijamanata iz riznice Liz Tejlor, prodatih na nedavnoj aukciji. Pomenimo da su komadi iz kolekcije slavne glumice tada dostigli ukupnu vrednost od basnoslovnih sto šesnaest miliona dolara.
I Merilin Monro, koja je mazno procvrkutala čuvenu rečenicu o „najboljim prijateljima“, u krevet je odlazila sa nekoliko kapi „Šanela 5“ i ponekim rubinom. Sa filmskog platna pamti se i čuvena scena iz klasika „Doručak kod Tifanija“ u kojoj Odri Hepbern ispred izloga prestižne njujorške juvelirske radnje uzdiše za sjajnim dijamantima, dok u ruci drži papirnu kesu sa kroasanom.
Vrednost privatne kolekcije kraljice Elizabete Druge procenjuje se na najmanje šezdeset miliona dolara. Pošto su mnoge nekadašnje sile imale kolonije svuda po svetu, pristup retkom kamenju bio im je garantovan, pa je zbog toga i riznica dinastije Vindzor bogata. Neke od komada posle udaje su dobile i pokojna princeza Dajana, kao i vojvotkinja Kejt Midlton, koja je nasledila verenički prsten Lejdi Di.
Vanserijski je događaj kada na prstu neke zvezde sa holivudske „A liste“ zablista skupoceni džin koji sadrži dvocifren broj karata. Kim Kardašijan našla se među ponosnim vlasnicama kada joj je Kanje Vest prošle godine poklonio prsten sa petnaestokaratnim dijamantom vredan milion i po evra. To je, nesumnjivo, jedan od najimpresivnijih simbola večne vernosti, koji u mnogim slučajevima brzo postanu samo bezobrazno skupi komadi nakita. Ali, ako bi Kim ocenjivala svoje muškarce prema dijamantima koje su joj poklonili, Vest bi se našao u nevolji. Naime, od bivšeg muža Krisa Hamfriza, sa kojim je bila u braku samo sedamdeset dva dana, dobila je smaragd od dvadeset karata. Kolekcija Kardašijanove se, međutim, svakim danom uvećava.
Vrednu riznicu ima i Paris Hilton. Pre nekoliko godina, od tadašnjeg dečka, koji potiče iz porodice grčkih brodovlasnika, dobila je zaslepljujući dvadesetčetvorokaratni prsten od četiri miliona evra. Međutim, bio je pretežak za nošenje, pa je naslednica lanca čuvenih hotela morala da se zadovolji nešto skromnijim „Cartier“ komadom. Nije ih vratila nesuđenom suprugu ni kada je posle pet meseci veridba raskinuta.
Budući da su Bijonse i Džej Zi slavni par koji prema „Forbsovoj“ listi godišnje zarađuje najviše, prirodno je što su se našli u „klubu ljubitelja bleštavog kamenja“. Muzički mogul poklonio je pop divi besprekorni dijamant koji vredi pet miliona dolara. Jedna od najlepših žena sveta Anđelina Džoli od svog dugogodišnjeg partnera Breda Pita dobila je prsten od šesnaest karata, koji je, u odnosu na sve pomenute, koštao „samo“ dvesta pedeset hiljada dolara. Draguljar koji ga je napravio tvrdi da je na prstenu, u saradnji sa Pitom, radio skoro godinu dana i da se glumac nije smirio dok nisu pronađeni savršeni dijamanti.
Među kolekcionare skupog nakita spada i Sandra Meljničenko, koja se ovim hobijem ne hvali, mada svi znaju da zahvaljujući svom prebogatom suprugu može da kupi celo jedno kraljevstvo. Vidoje Ristović zaprosio je Nikolinu Pišek uz troipokaratni prsten od belih brilijanata, a među retke dame s naše javne scene koje ne žale novac za svoju veliku „kamenu“ ljubav spada i Madlena Cepter.
Ali, dok ispred nekog uglancanog izloga gledamo kako u svojoj punoj lepoti šljašti ovo raznobojno skupo kamenje, malo kome kroz misli prolaze njihova tamna strana i surova istorija. Budući da ih najviše ima u Africi, siromašni radnici koji ih iskopavaju za svoj mukotrpan rad dobijaju minimalne nadnice. Na „crnom kontinentu“ zbog dragog kamenja se vode i nemilosrdni ratovi. Zato ih često nazivaju „krvavim“. Slavna manekenka Naomi Kempbel dobro poznaje pozadinu priče o dijamantima, budući da i sama potiče iz sredine u kojoj se pronalaze. Zbog toga se nedavno našla pred Haškim sudom i priznala da je dobila vredan nakit posle gala večere koju je u Južnoj Africi priredio bivši predsednik Nelson Mandela, ali da nije imala pojma da je reč o „krvavim dijamantima“ koje joj je poslao Čarls Tejlor, osumnjičen za ratne zločine. Prodajom dragog kamenja finansiraju se sukobi u mnogim delovima Afrike. Zato su se, poslednjih nekoliko godina, od simbola lepote i luksuza dijamanti preobratili u obeležje razaranja, rata i kriminala. No, sve te činjenice i ilegalna trgovina ne zabrinjavaju najbogatije ljude planete. Dijamanti su kao droga. I naravno, večni su. Lako je navići se na moć koja se njima pokazuje. Teško je sa kože skinuti osećaj glamura i miris prefinjenosti koji svaku ženu čine nedostižnom.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još