Ivana Jordan: Ne priklanjam se trendovima i ne pristajem na velike kompromise

Ivana Jordan: Ne priklanjam se trendovima i ne pristajem na velike kompromise

Autor: | 12/10/2014

0

Kantautorka Ivana Jordan dugo će pamtiti septembar, koji polako ostaje za nama, jer je imala nekoliko velikih razloga za slavlje. Iako je još proletos objavila album "Moj si život", na kome se nalaze dve nove i četrnaest starih pesama izvedenih u džez maniru, zahvaljujući saradnji sa "Big Bendom", popularna pevačica je tek prošle nedelje u holu "Radio-televizije Srbije" priredila zvaničnu promociju. Ovo izdanje je svojevrsna novina na našim prostorima, budući da je "Big bend" prvi put snimio album sa nekim vokalnim izvođačem i autorom.
- Sve je snimano uživo sa velikim orkestrom. Uživala sam u bogatstvu tog zvuka kad dvadeset muzičara svira u isto vreme, što je danas prava retkost u studiju. Dve godine smo radili album i veoma sam zadovoljna ishodom - kaže Ivana.
Interesantna je i priča kako je došla na ideju da se upusti u ovakav muzički izazov i spoji svoj izraz sa onim koji odlikuje renomirani džez orkestar.
- Jednom prilikom upala sam sa automobilom u gužvu na "Gazeli" dok sam žurila da pređem most. Totalni kolaps, sirene preglasne, svi nervozni, vreme tmurno. U trenutku sam zatvorila oči i poželela da odletim negde gde su boje raspoloženja jarke i vedre. I krene mi melodija pesme "Iznad oblaka", u toj novoj džez atmosferi. Nekad i mračni trenuci mogu da imaju pozitivan ishod i da unesu zrak svetlosti ako umemo da utonemo u sebe i da ga pronađemo - tvrdi šarmantna pevačica, koja uvek nastoji da sprovede u delo sve o čemu sanja.
Na sceni je odmerena i nenametljiva, ali kad se ugase reflektori, vraća se u kožu obične mlade žene koja se suočava sa svim iskušenjima, radostima i problemima svakodnevice. Sama je otkrila formule koje su joj donele mir i stabilnost, a najsigurnije utočište pronalazi u porodici, pored supruga Dušana Antonijevića i njihovog sina. Mali Vuk je glavni razlog što je Ivana napravila dužu diskografsku pauzu i na neko vreme se povukla iz javnog života. Vredno je spremala promociju albuma, ali se sa jednakim žarom posvetila i nedavnoj proslavi njegovog drugog rođendana.

- Slavlje smo priredili u igraonici, što se ispostavilo kao odlično rešenje iako sam ja oduvek više volela kućne žurke. Ali, ima vremena za to, još nije ni u školu krenuo. Deca su bila divna, uživala sam dok sam ih gledala kako se tako mali organizuju i uspevaju da se užive u razne zamišljene uloge. Četvorogodišnja devojčica je, izigravajući princezu, sa vrha gumenog dvorca vikala: "Upomoć, zarobljena sam!"Jedan dečak je potrčao i najozbiljnije odgovorio: "Ja ću te spasiti!" Preslatki su. Vuk je sve to prosmatrao i učestvovao na svoj način, dok je trčao sa lopticama u rukama i zapitkivao: "Kafa, kafa?" Ne znam odakle mu to jer ni ja ni Dušan ne pijemo kafu - priča pevačica kroz osmeh, otkrivajući da ni u njenom slučaju jabuka ne pada daleko od stabla i da kod sina već može da oseti tračke talenta.
- Vuk voli muziku, često zajedno pevušimo. Reaguje na ritam, igra, vrti se ukrug, ima neku svoju koreografije. Kad bi mogao, najradije bi otvorio zvučnik da vidi ko to unutra svira. Sve voli da rasklopi, pa po kući stalno zatičemo delove različitih predmeta. Smatram da je to samo faza kreativnosti i da će ga proći, pa pokušavam da suzdržim ljutnju kad ugledam rasturene stvari. Suprug i ja se dosta razlikujemo i karakterno i fizički, a Vuk nekako podseća na oboje. Želimo da mu pružimo najbolje, da bude bolji od nas.
Čoveka svog života upoznala je još kao tinejdžerka. U to vreme su bili samo drugovi, potom su im se putevi razišli, a danas zajedno žive i jedno u drugom imaju najboljeg prijatelja, ljubav, podršku i razumevanje. Kao mlada majka Ivana još pokušava da pronađe savršenu ravnotežu između poslovnih obaveza i vremena koje posvećuje porodici, što u današnje vreme nije nimalo lak izazov.
- I dalje učim kako sve to da postignem i uklopim. Dobro bi mi došao čarobni štapić ili kad bih bar mogla da se multipliciram. Žena ne sme da prestane da radi na sebi, a i dete će biti srećnije uz ostvarenu i ispunjenu majku. Kad izađem na scenu, nikoga ne zanima da li sam umorna i iscrpljena, jer se od mene očekuje da zablistam u punom sjaju i ispunim zadatak - kaže pevačica koja je, kada je o muzici reč, u večitoj borbi sa vetrenjačama jer ne odustaje od svog stila, ne priklanja se trendovima i ne pristaje na velike kompromise.
Uz lajtmotiv da bi trebalo živeti za trenutak, u sadašnjosti najavljuje da bi uskoro mogla da ostvari još neke ideje vezane za profesiju koju, pored porodice, najviše voli.
- Muzika je moja strast i potreba. Nosi dušu odakle je i došla, u univerzum. Vraća je svom domu - kaže Ivana, oduševljena uspešnom promocijom novog albuma.

Piše: Snežana Ilić, Life Content
Foto: Boško Karanović, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti