Moć magičnog đumbira

Moć magičnog đumbira

Autor: | 17/11/2014

0

Đumbir, biljka magičnog imena i čudnog oblika, već hiljadama godina koristi se kao dodatak hrani, ali i kao lek. Jedan od najrasprostranjenijih začina na svetu ima neobičnu ljutkastu aromu, koju svi prepoznajemo već na prvi zalogaj. Ovaj koren iz porodice ljiljana, koji negde zovu ingver ili džindžer, potiče iz Indije i Kine, gde je prvi put upotrebljen kao medikament pre više od pet milenijuma. Danas se gaji ne samo u Aziji već i na ostalim kontinentima, najviše u Africi i Južnoj Americi. Posebno je vredan onaj koji uspeva na ostrvima egzotičnog Karipskog arhipelaga. Poznat je po neobičnom izgledu, koji jedne intrigira, a drugima uliva strah u kosti jer podseća na debelu šaku s nepravilnim prstima. Možda je upravo zbog tog oblika đumbir postao glavni junak mnogih mitova, u kojima su mu drevni pripovedači pripisivali različita magijska svojstva. I zaista, kada se aromatična junakinja starih priča stavi u lonac ili sirova doda hrani, pa i nekim lekovima, na delu se pokazuju njene izuzetne moći.

Sadrži eterična ulja, kao i veliki procenat smole i gingerola, guste tečnosti ljutog ukusa, bez posebnog mirisa. Bogat je enzimima, biljnim vlaknima, vitaminom B, kalijumom, manganom, bakrom i magnezijumom. Upotrebljava se prvenstveno kao svež koren ili samleveni prah. Poboljšava cirkulaciju krvi, otklanja toksine iz organizma i regeneriše tkivo napadnuto bolešću. Đumbirov koren je sredstvo za kojim bi prvo trebalo posegnuti ako osetite mučninu. To je dobro poznato u Aziji, gde se vekovima koristi za bolju probavu. Kinezi i Indusi odavno su shvatili da deluje prvo na digestivni trakt, a potom i na mozak, jer u manjim količinama ne izaziva mukotrpne prateće pojave kao što je omamljenost, koja se često javlja posle uzimanja farmaceutskih lekova. Zato je nemačka vladina komisija odobrila đumbir kao sredstvo protiv mučnine tokom vožnje. 

Studije koje je početkom osamdesetih obavio jedan američki psiholog naučno su potkrepile verodostojnost uticaja koji đumbir ima na otklanjanje tog problema. Naime, on je otkrio da su ispitanici koji su se vrteli u rotirajućoj stolici manje osećali mučninu ako su prethodno uzeli hiljadu miligrama đumbira u prahu. I test izvršen na danskim mornarima pokazao je da su oni koji su pola sata pre isplovljavanja na uzburkano more uzeli kapsule đumbira bili manje pogođeni morskom bolešću od kolega koji su koristili placebo.

Gingerol poboljšava rad creva, olakšava i podstiče probavu, ublažava nadutost i želudačne tegobe, a sprečava i nastanak čira. Efikasan je u borbi sa dosadnom bakterijom ešerihijom koli, posebno kod dece. Bilo bi idealno kada bismo svakodnevno mogli da koristimo đumbir, ako ne kao dodatak ishrani, onda bar kao čaj, jer je odličan za ublažavanje različitih tegoba. Njegova upotreba preporučuje se ne samo pred odlazak na put već i trudnicama koje imaju probleme sa jutarnjim mučninama.

Pošto ima umirujuće dejstvo na telo i um, jer smanjuje nivo stresa i ublažava napetost na duže vreme, slobodno možete da gricnete malo đumbira ako želite da popravite raspoloženje. Dakle, kada se nađete u fazi stresa, nemojte posezati za nezdravim varijantama opuštanja, već popijte šolju čaja od đumbira koji dokazano smanjuje nivo kortizola u telu. Poznavaoci kineske tradicionalne medicine preporučiće ovaj napitak i za ublažavanje menstrualnih grčeva, a vrlo je efikasan i ako patite od migrene, jer njegovi hemijski sastojci negativno utiču na hronične upalne procese u organizmu, koji izazivaju bolove u glavi i vratu. Ima analgetska i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog delovanja koristi se i kod lečenja alergija. Iako nije naučno potkrepljena tvrdnja da može da eliminiše neke vrste kancera, zanimljivo je da đumbir u kombinaciji sa lekovitim biljkama i lekovima pojačava njihovo dejstvo.

Čuvena manekenka Naomi Kempbel više puta je istakla da upravo đumbiru može da zahvali na svom dobrom zdravlju i još boljem izgledu.

Obloge od đumbira

Obloge od ove neobične biljke pokazale su se odlične u borbi protiv akutnih ili hroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom, ali i za rešavanje problema sa leđima i ukočenim vratom, grčevima u želucu, upalom jetre i bubrega, bronhitisom, astmom.

Ove obloge možete da stavite na zglobove, mišiće ili celo telo, a ako nemate vremena da ih napravite, slobodno se okupajte u kadi punoj kupke od đumbira da biste opustili organizam i eliminisali toksine. Osim toga, ova terapija podstiče metabolizam i razgradnju naslaga masnoće, belančevina i minerala, a ima pozitivno dejstvo i na protok krvi, jer je potvrđeno da đumbir smanjuje nivo holesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

Oblogu možete lako da napravite. Stavite pedeset grama đumbirovog praha u pamučnu vrećicu, a u velikom loncu prokuvajte tri litre vode. Skinite poklopac i pustite da kroz paru izađe sav hlor. Ubacite vrećicu i pet minuta kuvajte na tihoj vatri. Sklonite lonac sa šporeta i varjačom nekoliko puta udarite po vrećici, dok iz nje ne izađe sok i ne dobijete vodu bledožute boje. U nju potopite tri peškira i ostavite ih da se ohlade. Zatim ih malo iscedite i nanesite na bolna mesta. Obloge od đumbira možete da stavite na zglobove, mišiće ili celo telo.

Čaj kao eliksir

Kupite svež, ceo koren đumbira, koji može da se nađe u svakom većem marketu. U šerpi prokuvajte vodu, a đumbir oljuštite i iseckajte na deblje kolutove. Kada voda proključa, stavite u nju kriške i kuvajte petnaestak minuta. Posle toga sklonite šerpu sa šporeta i poklopite je. Neka odstoji još petnaest minuta, a zatim procedite čaj. Najbolji efekat ima kada se pije bez ikakvih dodataka, ali ako vam ne prija takav ukus, možete da dodate med ili limun kada se napitak prohladi.

Autor: Snežana Ilić, Life Content
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: đumbir

Najnovije vesti