Elena Risteska: Ukoliko si u poslu provokativan, odmah svi misle da si i privatno razvratan

Elena Risteska: Ukoliko si u poslu provokativan, odmah svi misle da si i privatno razvratan

Autor: | 06/12/2014

0

Atraktivnu pevačicu Elenu Ristesku, koja učestvuje u popularnom šou-programu "Tvoje lice zvuči poznato", srpska publika pamti kao predstavnicu Makedonije na "Evroviziji" 2006. godine. Posle toga lepa brineta bila je skoncentrisana prvenstveno na karijeru u svojoj zemlji, a sada je spremna da svojom muzikom osvoji i čitav Balkan. U međuvremenu, šarmantna dvadesetosmogodišnjakinja udala se za dugogodišnjeg partnera Bojana Ivanovskog, pa iako ne voli mnogo da priča o intimi, tvrdi da joj bračni život veoma prija. Podjednako uživa u i ženskim ritualima sa svojih sedam najboljih drugarica kojih se nikada ne odriče, kao i u društvu tromesečne sestričine Delfine. Život koji je izgradila u Skoplju sasvim je po njenoj meri, a bezbrižna svakodnevica najviše joj nedostaje otkad se privremeno preselila u Beograd.

Jeste li rado prihvatili učešće u šou-programu "Tvoje lice zvuči poznato"?

- Svideo mi se šou, sve je vrlo zabavno. Htela sam da vidim kako bih se ja snašla, dokle su mi granice i šta bih sve uradila za posao. Ovaj šou je mač sa dve oštrice, ali sam prihvatila izazov. Početak nije bio nimalo lak, kao i svaki početak.

Koja vam je transformacija do sada bila najzanimljivija?
- Jedva sam dočekala da budem muško. Haris Džinović je bio najbolja maska do tada urađena, jer je bila skoro ista kao original. Vrlo je teško pričati sa maskom, a tek pevati, što i nije srećan trenutak na sceni. Teško je i kad morate da pevate u originalnom tonalitetu kao pevač koga imitirate. Bolje, moćnije i emotivnije pevam sve pesme u mom tonalitetu. Ali svaki deo ovog šou-programa nosi neko posebno iskustvo i sve na kraju bude vrlo zabavno i zanimljivo.

Jeste li uživali dok ste pripremali imitaciju Dženifer Lopez, sa kojom ste na kraju i pobedili?
- Uživam u svakom zadatku. Poznato je da ovaj šou prevazilazi granice, pa sve što se u svetu priprema nekoliko meseci, kod nas se uradi za nekoliko dana. Baš zbog toga sam ponosna što sam pristala da budem deo ove priče. Sve to postižemo da uradimo jer nas drži adrenalin i svi smo vrlo uzbuđeni i ubrzano se pripremamo. "Booty" je koreografski bila zahtevna numera, ali ne i pevački, pa je moj fokus bio na pokretima. Moram da priznam da sam htela da odbijem ovaj zadatak jer sam se pomalo stidela. Kao srećno udata žena koja vodi pristojan život, bilo mi je neprijatno da se suočim sa izazovom. Ali zadaci ne mogu da se promene. Sva sreća što je tako, pa sam na kraju i pobedila.

Zbog čega ste odlučili da pomoć date deci bez roditeljskog staranja i jeste li već bili u Skoplju da uručite nagradu?

- Bila sam u Skoplju, kada sam mališanima uručila nagradu i lepo se družila sa njima. Pevali smo zajedno, a oni su pripremili predstavu za mene. Produkciji "Emotion" i meni dali su zahvalnicu za naš human gest. Često se družim sa tom decom i već se znamo. Pomažem im koliko mogu mojim privatnom budžetom. Kad već nemaju roditeljsku pažnju, bar da im se nekako pomogne.

Nedostaje li vam Skoplje, budući da ste zbog takmičenja trenutno u Beogradu?
- Nedostaje mi Skoplje, posebno moji svakodnevni rituali. Da ustanem iz kreveta, popijem kafu na svojoj terasi, spremim doručak, istuširam se, a pre nego što počnu obaveze, povezujem se na društvene mreže i komuniciram sa fanovima i prijateljima. Kad nemam mnogo posla, volim da skuvam nešto i ručam sa suprugom, idem do svoje tromesečne sestričine, da se vidim sa roditeljima, popijem kafu sa drugaricama, obavim dnevne obaveze po gradu. Ostala su još nepuna dva meseca koliko traje šou "Tvoje lice zvuči poznato", izdržaću.

Koliko vam se život promenio poslednjih sedmica ?
- Promenila se moja svakodnevica. Sada dan počinjem tako što na brzinu popijem kafu, spremim se i idem na probu. Tamo ostanem četiri do šest sati, a nekada i deset. Kada se vratim kući, ako imam vremena, skuvam nešto za jelo, ako nemam, onda jedem s nogu, gde stignem. Za izlazak i šetnje ne ostaje mnogo vremena. Ali, dva dana u nedelji smo uglavnom slobodni pa onda nadoknadim propušteno, tako što odem u prirodu ili u šoping. Nekad sama, a nekad sa suprugom kad je on u Beogradu. Posećuje me i mama i sa njom mi je možda najlepše, jer me uvek tera da idemo u kupovinu i kao svaka majka pomaže mi u svim poslovima u kući. S druge strane, kada me posete drugarice ili sestra, uveče izađemo u neki klub.

Volite li provod u beogradskim klubovima?

- Pre tri godine, za moje devojačko veče drugarice su mi napravile iznenađenje i organizovale provod u Beogradu. Fenomenalno smo se zabavile, zauvek ću to pamtiti. Već sam se navikla na život u srpskoj prestonici, tako da, kada dođe dan da se vratim u svoj grad, znam da ću biti tužna.

Da li vas suprug često posećuje?
- Trudi se da me obiđe što češće, u skladu sa obavezama dođe na vikend ili na nekoliko dana. Kada je u Beogradu, vreme koristimo da obilazimo grad, šetamo se po Kalemegdanu, odemo u bioskop ili u neki lep restoran.

Kažete da ste se stideli da imitirate Dženifer Lopez, jeste li i u privatnom životu povučeni?

- Nisam osoba kojoj je najvažnije da svojim izgledom ostavi utisak, zato mi je bilo teško da glumim kako mi je zadnjica najvažnija stvar na sceni. Moj fokus je uvek bio na mom glasu i sve uspehe postigla sam zahvaljujući pevanju i glasovnim mogućnostima. Zato mi se i nije svidelo da "tverkujem" dok me gleda ceo Balkan i ljudi svih godina, od dece do baka i deka. Kod nas na Balkanu, ako si u poslu provokativan, odmah svi misle da si i privatno razvratan. Daju ti etiketu "lake devojke", pa makar bio i Majka Tereza. U svetu to prodaje koncerte i ne uzima se nikome za zlo. Ipak, uspela sam da profesionalno uradim zadatak i mislim da nije bilo nepristojno.

Da li je vaš suprug nekada ljubomoran zbog vaših provokativnih nastupa?
- On zna da je to moj posao. I baš zato što me on najbolje poznaje, najviše me i podržava. Njemu je najvažnije kakva sam privatno, sve ostalo razume, jer prati svetsku scenu i zna da je to posao kao i svi ostali. Seksepil se ne uči, jer možete da budete obučeni u ski-odelo i da izgledate provokativno, to se jednostavno nosi u sebi. Verovatno taj seksepil i provokativnost izviru iz mene i ne mogu da ih izbegnem, ma šta uradila.

 Publika u Srbiji vas uglavnom pamti po učešću na "Evroviziji", u kom pravcu se posle toga razvijala vaša karijera?
- Posle "Evrosonga" u Makedoniji posvetila sam se karijeri, ali vrlo malo sam to promovisala u drugim zemljama. Imala sam različite pozive za duete i saradnju, ali nisam želela da pevam pesme koje se slušaju na ovim prostorima, jer mi se ne dopada ni turbo-folk ni numere sa šlagerskom tematikom. U Makedoniji sam uspela da se nametnem numerama inspirisanim trenutnom svetskom scenom, a sada shvatam da i šire postoji publika koja sluša tu popularnu muziku. Snimila sam duet sa grupom "Regina" pod nazivom "Ljubav nije za nas" i učestvovala sam na Radijskom festivalu. "Tvoje lice zvuči poznato" prava je prilika da me Balkan bolje upozna i da se konačno posvetim i publici izvan Makedonije.

Gde crpite najveću inspiraciju s obzirom na to da i sami učestvujete u stvaranju vaših pesama?

- Moja najveća inspiracija je moja svakodnevica, priče i situacije koje su se desile meni ili nekome iz mog okruženja. Često u mojim pesmama ima autobiografskih elemenata, ali i tuđih. Numere često nekome posvećujem, tako sam "Kreveta dva" posvetila Tošetu Proeskom, jer je samo nekoliko meseci pre Festivala preminuo i teško mi je bilo da pevam. U jednoj prilici on je čuo demo-snimak za tu pesmu, pa kad sam osvojila nagradu za najbolju interpretaciju na Festivalu, odlučila sam da je posvetim najboljem interpretatoru na Balkanu.

Šta vam najviše prija u bračnom životu?
- Ne volim mnogo da pričam o svojoj intimi, moj suprug nije čovek koji voli medijsku pažnju. Oduvek mu je smetalo što sam poznata osoba, prihvatio je to, ali me je zamolio da se on ne eksponira previše i ja to poštujem. Generalno, prija mi brak, mi smo zajedno sedam godina i kao svaki par, imamo mnogo lepih trenutaka i, naravno, ponekad neki lošiji. Samim tim što smo zajedno toliko godina znači da smo srećni.

Spadate li u žene koje vole da kuvaju ili uživate u drugim kućnim poslovima?
- Volim da kuvam, ali slagaću ako kažem da volim da to radim svakog dana. Ne sviđa mi se mnogo tradicionalna kuhinja, više volim da eksperimentišem. Kuvam meksička, italijanska, indijska i ostala jela sa drugih podneblja. Jedino što ne volim od kućnih poslova je peglanje i zato plaćam ženu koja to radi umesto mene.

Da li se u vama probudio majčinski instinkt od kada ste postali tetka?
- Naravno. Kad vidite koliko je slatka beba, poželite da i vi imate jednu. Ali, kad dođe vreme, desiće se i to. Sad uživam sa sestričinom koja se zove Delfina.

Jeste li u svakodnevnoj komunikaciji sa članovima porodice i koliko su njima zanimljive vaše transformacije u televizijskom šou-programu?
- "Skype" nam mnogo pomaže i skoro svaki dan smo na vezi. Kad ne bi bilo tako, mislim da bih poludela, jer za mene nema važnije stvari od porodice. Podržavaju me u svemu i uživaju dok gledaju šou. Moj otac je pravnik i pomaže mi mnogo u tom delu posla, a majka je zadužena da sa mnom osmišljava kreacije i kostime za nastupe koje mi lično šije.

Nameravate li da uskoro objavite pesmu za srpsko tržište?
- Uskoro ću uraditi jednu numeru specijalno za srpsko tržište. Jedva čekam da uđem u studio Aleksandre Milutinović, jer sa njom moj kompozitor i producent Darko Dimitrov i ja već radimo na jednoj numeri. Radujem se tome jer su Darko i Aleksandra među najboljim kompozitorima na Balkanu.

Koji ženski rituali vam najviše nedostaju dok ste u Beogradu?
- Nas osam najboljih drugarica redovno se okupljamo kod neke u stanu ili idemo u neki kafić i u stanju smo da satima pričamo. Petkom i subotom idemo prvo u kafanu na laganu tradicionalnu muziku, a posle u diskoteku. Ovog leta sve smo bile na nekoliko dana u Grčkoj, jer nam je važno da se i ta tradicija održi. Drugarice su vrlo važan deo života svake žene. To su mi prijateljstva koja traju trinaest godina i svi naši rutuali mi sada nedostaju.

Intervju: Ivana Nikolić, Life Content
Foto: Mirko Tabašević, Life Content
Stilistkinja: Iva Radovanović
Mesto snimanja: "Caruso restoran", Terazije 23 / 8, 011 / 3248 - 037 , www.restorancaruso.com

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin