Snežana Dakić: Lauru sam otvoreno suočila sa razvodom

Snežana Dakić: Lauru sam otvoreno suočila sa razvodom

Autor: | 09/12/2014

0

Život u podneblju u kome dominira suficit neukusa i deficit standarda nije sputao Snežanu Dakić da već dve decenije edukuje naciju o novim trendovima. Iako je asocijacija na njenu karijeru moda, poznavaoci će se složiti da se stvaralaštvo poznate voditeljke, osim garderobom, bavi i kvalitetom življenja. Značajan jubilej svoje autorske emisije "U trendu" poznata voditeljka obeležila je spektakularnom zabavom u hotelu "Hajat". Snežana za "Hello!" odgovara na pitanja, koja su samo neznalice i amateri spremni da proglase manje važnim, te govori o burnom emotivnom periodu, koji je letos rezultirao razvodom.

Imate li neku posebnu želju za dvadeset godina emisije "U trendu"?

- Što bi rekla Mirjana Karanović u filmu "Petrijin venac": "Sve što sam želela, to sam i imala". Možda neki dijamantski prsten. Šalu na stranu, zahvaljujući poslu živela sam punim plućima, dodirnula zvezde i proputovala svet. A što je najvažnije, nisam zapostavila ni privatni život - udala sam se, dobila Lauru i u braku provela deset godina. Ponekad se našalim da imam dvoje dece, jedno od dvadeset godina - emisiju "U trendu" i jedno od osam i po - Lauru. Dok je montirao retrospektivni film, moj saradnik Dejan Škrbić, koji je uz mene već osamnaest godina, rekao mi je da bi trebalo da sam ponosna na to gde je sve moja noga kročila.

Koji biste trenutak u karijeri izdvojili kao posaban?
- Svakako svoje prve susrete sa svetskom scenom. Odlazak na "Nedelju mode" u Londonu i reviju Vivijen Vestvud, na pariski "pret-a-porter", koji su pratili intervjui sa Karlom Lagerfeldom, Džonom Galijanom i u to vreme mladim Markom Džejkobsom. Poseban je bio i prvi odlazak na "Kanski festival", kada sam u prolazu naletala na Džona Malkoviča, Arnolda Švarcenegera, Umu Turman, Kventina Tarantina... Čitava moja karijera zapravo je sačinjena od posebnih trenutaka. Volim svoj posao, mnogo sam mu dala, ali mi je mnogo i vratio.

Šta biste najradije zaboravili?
- Počeci su bili prilično stresni. Posle svake emisije vraćala sam se kući plačući. Mislila sam da mi ne ide, morio me je osećaj odgovornosti da negde ne pogrešim, briga da li sam dorasla televiziji.

Ko je najzanimljivija osoba koju ste upoznali radeći?
- Džon Travolta, Majkl Medsen, Roberto Kavali, Žan-Klod van Dam, Ruška Bergman, Boško Jakovljević...

Od koga ste najviše naučili o modi?
- Verovali ili ne, od domaćih dizajnera sa kojima sam sarađivala na početku karijere. Uz njih sam rasla i razvijala sopstveni stil. Dok sam bila mlađa, to sam činila uz retke časopise do kojih se u tadašnjoj Jugoslaviji moglo doći, kao što je bio nemački "Bravo". Kopirala sam stil svetskih zvezda i šnajderkama nosila njihove fotografije.

Šta ste kroz modu naučili o sebi?

- Da je najvažnije negovati autentičnost, koju ćete oprezno i dozirano oplemenjivati aktuelnim trendovima, da je imidž samo deo vaše ličnosti, nadgradnja, ali ne i suština. Odavno se ne oblačim da bih fascinirala čaršiju ili da bi mi se jedni divili, a drugi mi zavideli. Moj stil je izraz moje ličnosti, bez lažnog predstavljanja. Ja sam ono što vidite.

Kako gledate na najezdu novih kreatorki, regrutovanih uglavnom iz redova supruga uspešnih i bogati muškaraca?
- One se uglavom bave haljinama, ne i konfekcijom, pantalonama i košuljama ili blejzerima i kaputima. Haljinu je najlakše napraviti - imaš crtež, modelara i šnajdera, tako da ti je uz ideju potrebno samo dovoljno novca kako bi zamisao sproveo u delo. Nemam ništa protiv te pojave. Viktorija Bekam, prototip žene fudbalera i osoba koja se uz sve parametre kojima se meri sreća ni na jednoj fotografiji ne smeje, postala je značajan modni faktor na svetskoj sceni. Bogato udate dame, ovde poznatije kao "žene sa Dedinja", a na Zapadu kao "očajne domaćice", naprosto koriste svoje veze i zahvaljujući njima prave posao. I to je sasvim u redu. Rado nosim njihove kreacije.

Kako gledate na famozni prvi red na modnim revijama na lokalni način?
- Kod nas, nažalost, malo ljudi dolazi na revije da bi nešto i kupili, i to je jedino što nedostaje. Ostalo je kao i u inostranstvu - poznate ličnosti, VIP zvanice i novinari. S tim što publicitet revija u našim medijima nije zasnovan na modi i trendovima, već na tome ko je bio i šta je obukao. Na protokol nemam primedbi.

Ko su modni uzori mladih u Srbiji?
- Kakvi su nam mediji, takvi su i uzori. Sagledajmo ko su najviše eksponirane ličnosti i odgovor će se sam kazati. Obilje muzičkih šou-programa potencira prototip pevačice, naslovne strane dnevne štampe krase starlete. Tu su i tajkuni i sponzoruše, zatim bogato udate žene koje se smrtno dosađuju i njihovi muževi koji žive kao momci. Sve u svemu, nigde nema običnog sveta, čak ni u televizijskim serijama. Danas je zaista teško naći model za identifikaciju. Roditelji to najčešće nisu, jer ih je tranzicija urnisala i uništila im integritet, nisu ni intelektualci jer nemaju status elite. Najbolje bi bilo gledati savremene strane serije, ali ne turske i latinoameričke, u kojima pravnici, advokati, lakari, novinari ili inspektori imaju svoj dignitet, zvanje i mesto u društvu.

Šta je neophodno da bi određena javna ličnost opravdano ponela titulu ikone stila?
- Sveukupnost stila - od pojave do integriteta. Ta osoba trebalo bi da ima zanimanje, da se lepo ophodi, da je elegantna i moderna. Trendseteri su moderne osobe, ali ne i pomodarne, koje imaju harizmu i koje vešto kombinuju trendove pilagođavajući ih sopstvenom stilu. One žive lepim i glamuroznim životom, putuju, kulturne su. Obično je reč o medijski eksponiranim ličnostima, koje svojim stilom utiču na druge, pokreću ih da se menjaju i usavršavaju.

Da li je estrada napredovala u baratanju luksuzom, kome toliko teži?

- Mnoge ličnosti zaista se bolje oblače, angažuju arhitekte i kupuju moderne predmete za unutrašnje uređenje, sredile su svoj izgled, zube, telesnu težinu... A i saživele su se sa statusnim simbolima, pa više nemaju potrebu da ih toliko ističu u prvi plan. Bar one najpoznatije. S druge strane, zvezde u tranziciji iz sveta anonimnih ka slavnima još boluju od logotipa, ali lažnih. Teže da se po stilu i izgledu uklope u zamišljeni imidž uspešne pevačice koja zarađuje tako dobro da nosi isključivo "Gucci" i "Louis Vuitton". Ali, kao što rekoh, "made in China". Motivi im često nisu ljubav prema pevanju i muzici, već želja za slikanjem i ličnom promocijom. Čak im je i sluh diskutabilan. Ali imaju odlično "pakovanje" - deluks.

Koliko je takozvanog fejka na domaćoj javnoj sceni?
- "Fejker" je fantastičan izraz za sve one koji nisu ono za šta se predstavljaju, ali ih mediji, ničim izazvani, promovišu u poznate ličnosti. Niko ne zna po čemu su poznate. Današnja komunikacija umnogome se svodi na pojavno i na samopromociju, što dovodi do ekspanzije lažnog predstavljanja, što na društvenim mrežama, što zahvaljujući štampi, radiju i televiziji. Malo je originalnih i autentičnih, duhovitih i produhovljenih, pa i lepih. I one koje se samoproglašavaju za lepotice, u čemu im mediji svesrdno pomažu, zapravo nisu prirodne lepotice, kakve je ova zemlja nekada imala. Ili su malobrojne. I, gle čuda, nisu poznate. Što bi rekli savremeni kritičari: "Ili si poznat ili si niko".

Da li ste vi otporni na brend "Louis Vuitton"?
- Iskrena da budem, nisam, mada moja drugarica u šali kaže: "Ko još nosi 'Louis Vuitton', svi su prešli na 'Chanel'".

Obišli ste svet, upoznali velika imena nedostupna običnim smrtnicima. Posle svega, šta za vas predstavlja hedonizam?
- Sposobnost da uživaš u svim aspektima života, da urediš poslovni i životni ambijent tako da ti odgovara, da bude prijatan, da imaš omiljena mesta na kojima uživaš sa dragim ljudima, da slobodno vreme provodiš kreativno, da imaš vremena da otputuješ, da svoj duh obraduješ dobrom knjigom, filmom ili koncertom, ukusnom hranom, odabranim pićem. Rečju - da živiš harmoničnim životom.

Gde pijete kafu?
- Obožavam moku u "Grinetu", koju pravim po sopstvenoj recepturi. Prvu jutarnju kafu kuvam sama, kod kuće.

Opsedaju li vas muškarci posle razvoda?
- Ne bih rekla da me opsedaju, ali mi ukazuju pažnju, što mi veoma prija. Istini za volju, opet sam u nemiloj situaciji, kao većina mojih singl-drugarica, da se rvem sa krhkim muškim egom i smešnim igrama sujete, glumatanjem nezainteresovanosti i drugim oblicima ponašanja, kojima prikrivaju nesigurnost. Interesuju me samo najbolji, znam da ih je malo, ali nigde ne žurim.

Nedavno se pisalo da je vaše srce osvojio jedan advokat.
- Kolege iz novina požurile su da mi što pre nađu neko mlado oružje i da se umesto mene revanširaju mom bivšem suprugu. Zamolila sam ih da ne objavljuju nagađanja, kako mi ne bi oterali onog pravog, koji se još nije pojavio.

Spremni ste za novu ljubav?
- Mislim da jesam. Posle duže vremena, uspela sam da se vratim sebi, da povratim senzualnost i samopouzdanje. Bilo bi lepo da se zaljubim, to mi se nije dogodilo već deset godina.

Kako je obučen muškarac iz vaših snova?
- Prvo, on je zgodan i kad nije obučen, ima zanimanje i smisao za humor. Potom, nosi odelo po meri, ukrojenu košulju koja ocrtava sportski torzo, dva dugmeta raskopčana. Nije savršen, ali je muževan. Ima dobre cipele, kaiš i sat. Upozorite me ako sam opisala Supermena.

Uprkos neslavnom iskustvu, verujete li još u brak?
- Nije da ne verujem, ali toliko je zajednica u kojima supružnici ne mogu očima da se vide, da se pitam čemu sve to. Takođe, ne ide mi u glavu zašto jaki i uspešni muškarci za supruge biraju besmislene primerke žena. One su možda poslušne i ne pitaju "gde si bio" i "kad ćeš kući", ali posle godinu dana, kad prođe faza idealizacije i seksualnog zanosa, postaju jako dosadne, običan balast.

Otuda toliko nemorala i preljube u partnerskim odnosima?
- Muškarci su isuviše nesigurni da bi se vezali za ženu koja ima mesto u društvu, potrebe i stavove, pa im se "privesci" čine kao jednostavniji izbor. Vreme radije provode sa potpuno drugim modelima žena, ali se ne usuđuju da se ožene sa njima. Dok kvalitetne devojke samuju, kvalitetni muškarci beže u pogrešne brakove u kojima zanemaruju svoje supruge, ili, kako se to popularno kaže, "žive svoj život".

Posle svega, u kakvim ste odnosima sa bivšim suprugom?
- U dobrim. Svako je nastavio svojim putem. Iza sebe smo ostavili divnu deceniju zajedničkog života.

Kćerki Lauri verovatno ste najveći uzor, da li ste i vi od nje nešto naučili?
- Laura je veoma odlučna, ume da kaže: "Mama, ti se uvek sekiraš bez razloga". Oduševljava me svojom otresitošću, odlučnošću, smislom za humor, stilom odevanja. U suštini, ona je istinska devojčica u trendu. Potpuno je kul, a ipak dominantna.

Kako se osmogodišnja devojčica nosi sa razvodom roditelja?
- Dosta dobro, mada, kao i sva deca, ima svoje razvojne faze, krize i nesigurnosti. Teško je razlučiti šta su njena svakodnevna iskušenja, a šta patnja zbog Vladimirovog i mog razvoda. Kad joj je teško, čuje se sa tatom, zatraži njegov savet i podršku. Malo se više vezala za mene, što je normalno. Ovakve situacije praćene su strahovima od napuštanja, ali mislim da je to već iza nas.

Kako ste joj objasnili da se razvodite?
- Vrlo otvoreno. Rekli smo joj da se mama i tata više ne vole kao muškarac i žena, ali da nju vole kao pre i da će uvek biti tu, šta god da joj zatreba. To što Vladimir više ne živi sa nama, Laura je prihvatila kao činjenicu. Psiholozi savetuju da bi deci razvod trebalo predočiti kao prednost za njih - imaće dva letovanja, dva zimovanja, dva rođendana i slično. Na nama je da to u praksi i dokažemo, kako se dete ne bi osetilo ostavljnim od jednog roditelja.

Intervju: Nikola Golubović, Life Content
Foto: Mirko Tabašević, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin