Lepa Brena: I u najtežim trenucima dostojanstvena i jaka

Lepa Brena: I u najtežim trenucima dostojanstvena i jaka

Autor: | 18/12/2014

0

Folk diva Lepa Brena prolazi kroz teške trenutke jer joj je 21. novembra preminula majka Ifeta od infarkta. Poslednjih godina majka popularne pevačice imala je probleme i sa kolenom, koje je više puta operisala, ali smrt je nastupila iznenada, a ne posle duže i teške bolesti, kao što su pojedini mediji objavili. Samim tim šok koji je Brena doživela zbog njenog odlaska još je veći. Svojoj majci Ifeti Jahić Brena je posvetila poslednji album sa izvornim pesmam, a kojima ju je majka budila u ranom detinjstvu. Iako skrhana bolom, pevačica je smogla snage da zajedno sa sestrom Faketom otkrije magazinu "Hello!" kako se oseća posle nemerljivog životnog gubitka.

Kojim rečima biste opisali ono što trenutno osećate, posle smrti majke?

Lepa Brena: Kroz ovu situaciju prolazi svaki čovek u zrelim godinama, a nas dve i naš brat Faruk trenutno osećamo veliku prazninu zbog smrti oba roditelja koje više ne možemo da zagrlimo. Taj duševni bol samo delimično može da se izleči vraćanjem poslu i porodičnim obavezama. Rane na srcu ostaju zauvek i s vremenom iz ogromne boli možda prerastu u lepa sećanja na naše predivne trenutke. U ovim situacijama treba biti normalan, priseban i jak i nastaviti sa uobičajenim aktivnostima. Trebalo bi razmišljati pozitivno. Od trenutka otkad sam saznala da nam je majka umrla, pokušavam sebe da ubedim da su ona i tata zajedno negde gore i da nas posmatraju. Trudićemo se da ih ni u budućnosti ne razočaramo i da budemo baš onakvi kako nas oni pamte u nekim teškim životnim situacijama. Zreli smo i odrasli ljudi i sreća je što tugu možemo da podelimo sa rodbinom, porodicom i prijateljima.

Faketa, da li vam je jedina uteha to što su svi vaši poznanici i prijatelji saglasni u oceni da ste Brena, Faruk i vi bili dobra deca?
Faketa: Odrasli smo u zdravoj i divnoj porodici. Ljubav je bila obostrana između oca, majke i nas, njihovih naslednika. Zato je u našim srcima sada i nastupila velika tuga jer naši roditelji nisu više pored nas. Imam brata i sestru, držimo se zajedno i to je jedino što nam olakšava ovu situaciju.

Na dan slave izgubili ste majku Ifetu, a pre četiri godine otac Abid vam je preminuo na rođendan. Može li smrt jednog roditelja da pruži određenu vrstu psihičke pripreme za smrt drugog?
Lepa Brena: To jeste određena vrsta pripreme. Što vas ne ubije, ojača vas. Kad jednom izgubite roditelja, ta situacija vam je kasnije svakako poznata. Ali kad god da izgubite roditelja, to je šokantno i bolno jer roditelji nikada nisu dovoljno stari, a mi ćemo zauvek ostati njihova deca. Sve to treba posmatrati kao zreo čovek i istaći da je dobro što smrt dolazi nekim redom, to jest po biološkoj starosti. Ipak, trenutak suočavanja sa činjenicom da vam je preminuo roditelj isuviše je šokantan da biste za njega ikada i na bilo koji način bili spremni.

Vaša majka je poslednjih godina imala česte operacije kolena. Izgledalo je kao da vam je preživljavanje svake od njih bilo živa rana na srcu?

Lepa Brena: Bilo mi je logično i normalno da vodim računa o svojim roditeljima na sve načine, naročito o njihovom zdravlju. Koliko god da sam plakala i koliko god da mi je bilo teško, mislim da u mom životu ne postoji nijedna tačka griže savesti da nešto nisam učinila za njih.

Majka vas je budila sevdalinkama, mirisom tople porodične kuhinje...
Lepa Brena: Ona je za mene uzor prave majke kakva i ja pokušavam da budem svojoj deci. Uvek je bila lepa, negovana i doterana, a istovremeno nas je budila toplim doručkom i vrućom kafom. Stvarala je toplu porodičnu atmosferu, a time i model odrastanja koji zauvek pamtite bez obzira na to da li živite u bogatoj ili radničkoj porodici, u kakvoj smo mi odrasli. Ljubav stvorena u takvom porodičnom okrilju daje vam snagu da u životu napravite šta god poželite.

Vest o smrti majke vašoj sestri sigurno je još teže pala s obzirom na to da živi u Kanadi i da je u tim trenucima bila daleko?

Lepa Brena: Ona je stalno brinula o majci. Ove godine je tri puta dolazila iz Kanade. Mesec dana pre mamine smrti srele smo se sličnim povodom - na sahrani njenog svekra, oca njenog supruga Zorana.
Faketa: Lakše nam je kad smo svi skupa, vraćamo se u detinjstvo i govorimo o lepim stvarima. Najlepše što nam roditelji daruju i ostave posle smrti su braća i sestre.

Da li vam je majka usadila neku životnu pouku?

Faketa: Ona nas je hrabrila u svim našim životnim potezima.
Lepa Brena: Najveća pouka bila je da verujemo u sebe, gde god da se nalazimo. Učila nas je da se oprobamo u raznim situacijama, jer uvek postoje samo dve solucije kada nešto probate, a to su uspeh i neuspeh.
Faketa: Probala sam život u Kanadi i ostala tamo, mama je bila zadovoljna mojom odlukom. Često je govorila: "Više volim da si tamo i da ja tugujem i da plačem, nego da si ovde, a da ne možeš da priuštiš svojoj deci ono što im je najpotrebnije".

Jeste li se često posećivale dok je majka bila živa?
Lepa Brena: Kad god smo mogle, mama i ja smo išle kod Fakete, a i ona je dolazila sa svojom porodicom. Sećam se mnogo lepih trenutaka sa mamom, osim tih poslednjih u njenom životu, u koje ne bih zalazila. Život bi trebalo da ide napred i trebalo bi ga posmatrati sa vedrije strane. Veoma je važno da, kao što nas je ona učila, budemo jaki, složni i hrabri. Posebno joj je bilo drago što sam ja uspela u muzici, što se moja sestra snašla posle odlaska iz Brčkog i stvorila sebi novi život, ostala je srećna i sačuvala kredibilitet. Naučila nas je da problemi postoje da bismo ih rešili, a ne da od njih bežimo. Zato se oduvek hvatam u koštac sa teškim situacijama. Još dok sam išla u školu prvo sam se borila sa predmetima koji su mi bili najteži. Manji problemi se rešavaju usput.

Vidi se da vam nije lako da u ovim trenucima pričate na tako tešku temu kakva je gubitak majke, ali vi ste ipak otvoreno za "Hello!" govorili.

Lepa Brena: Imam razumevanja za vas i vaš posao jer je to na svojevrstan način deo mog života i mog posla, kome se vraćam, i koji će mi pomoći da lakše prolazim kroz ovako tešku situaciju. Rad mi je trenutno najveći spas.

Intervju: Nikola Rumenić, Life Content
Foto: Marko Kovačević; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin