Kanski festival: Filmska fešta koja je okupila ceo Holivud

Kanski festival: Filmska fešta koja je okupila ceo Holivud

Autor: | 07/06/2013

0

Iako je u kalendaru svetski poznatih ličnosti Filmski festival u Kanu jedan od najglamuroznijih događaja u celoj godini, ovog puta ceremonija svečanog otvaranja fešte na Francuskoj rivijeri prošla je u znaku kišobrana. Prvih nekoliko dana kiša nije prestajala, što je uticalo na izgled svetske filmske elite. Od momenta otvaranja filmskog festivala, 66. po redu, izgled zvanica na crvenom tepihu bio je drugačiji. Zbog loših vremenskih uslova, jake kiše i vetra, sve dame pokušale su da izbegnu dugačke toalete i pribegle su praktičnijoj dužini haljina. Samo su najvernije glamuru birale duge haljine ili one sa šlepom.
Čuvena filmska smotra ovog puta otvorena je evropskom premijerom dugoočekivanog filma "Veliki Getsbi", autralijskog reditelja Baza Lurmana, budući da je u Sjedinjenim Američkim Državama ovo ostvarenje počelo da se prikazuje pre Kanskog festivala. Za dva dana film je u Americi inkasirao 50 miliona dolara. Čuveni kratki roman Skota Ficdžeralda postao je najveći bestseler odmah posle američke premijere, Lurmanove zanimljive ekranizacije. Za pet dana prodato je više primeraka romana nego tokom čitavog Ficdžeraldovog života. Film je veoma zainteresovao gledaoce zbog odličnih glumaca, Lurmanovog hrabrog viđenja ove priče o pohlepi, klasnim razlikama i tragičnoj ljubavi, i svetske kritike čije je mišljenje o filmu bilo podeljeno.
Nova filmska adaptacija romana snimljena je u 3D tehnici, a u ostvarenju igraju poznate zvezde Leonardo Dikaprio, Keri Maligan i Tobi Megvajer. Oni su pre premijere na vodom natopljenom crvenom tepihu pozdravljali fotografe i publiku koja je trpela jaku kišu da bi ih pozdravila. Glumci su imale uz sebe asistente koje su umesto njih nosili kišobrane, dok su zvezde mogle nesmetano da pozdravljaju publiku i novinare. Prve kišne večeri među poznatima bile su i glumice Frida Pinto i Nikol Kidman. Ipak, u centru pažnje bila je lepa Dejzi iz filma "Veliki Getsbi", britanska glumica Keri Maligan. Iako je izgledala prelepo u "Dior" toaleti, nežnoroze boje, nije zbog toga slavnijim glumicama od sebe "ukrala šou". Naime, ona je doživela manju nezgodu kada ju je neko slučajno udario kišobranom u glavu. Dok je izlazila iz limuzine, spremajući se da zakorači na potpuno mokar crveni tepih, oko nje se stvorila gužva kada je zadobila udarac u glavu. Momci koji su bili zaduženi da glumici drže kišobran odmah su reagovali, ali ih je talentovana 27-godišnjakinja uverila da nema ozbiljnu povredu glave, osim što će joj verovatno ostati modrica na čelu. Sve je snimila televizijska kamera koja se tu zatekla, pa je ova "epizoda" emitovana u jednom televizijskom šou-programu, što je glumici bilo simpatično, kako je istakla posle toga.
Pored savremenog Getsbija, koga je u novom ostvarenju Baza Lurmana odlično dočarao Leonardo Dikaprio, zanimljivo je da je u Kanu bio prisutan i "stari Getsbi", slavni Robert Redford, koji je promovisao novi film "All is lost". Redford je lik zaljubljenog novopečenog bogataša tumačio u Kopolinoj filmskoj verziji iz 1974, te su mnogi na Kroazeti poredili dva glumca u kompleksnoj ulozi Getsbija.
Australijanka Nikol Kidman je novinarima rekla kako joj oluja ni kiša ni najmanje ne smetaju.
- Istina je da lije kao iz kabla, ali ja volim kada pada kiša. Mogu da izdržim i jak pljusak, to je samo kiša, a žalimo se kada je uopšte nema - rekla je supruga Kita Urbana, koja je nosila elegantnu dugu haljinu boje šampanjca, kreaciju modne kuće "Dior".
U jednom trenutku Leonardo Dikaprio izmamio je veliki aplauz okupljenih kada je svoj kišobran izdigao iznad Nikol Kidman, koja je iz nepoznatih razloga u jednom momentu ostala bez svog kišobrana. Holivudski "zlatni dečko" zaštitio je stariju koleginicu, ali je potpuno pokisao za samo pola minuta, dok od organizatora nije dobio novi kišobran. Proglašen je velikim džentlmenom, što je i sama Nikol istakla pred kamerama svetskih televizija.
"Olujni početak" Festivala nije pokvario odlično raspoloženje poznatih ličnosti i dobar provod na filmskoj smotri. Ceo Holivud je bio tu. Alek Boldvin došao je sa trudnom suprugom Hilarijom Tomas, sa kojom je izveo simpatični geg pred fotoreporterima. Iako je podigao svoju suprugu kako bi pred medijima pokazao naklonost prema njoj, nijedan predstavnik sedme sile nije uspeo da "uhvati" momenat kada joj se haljina "podigla" iznad butina jer je kratko trajalo, ali se to danima prepričavalo. Na "globalnoj filmskoj pozornici tih dana smenjivale su se ličnosti koje su tu došle s razlogom, ali i one koje su bile prisutne samo da ne bi propustile bitan događaj sa poznatima.
Reditelj Stiven Spilberg je u prvoj kategoriji jer je ove godine bio predsednik žirija, kao i Nikol Kidman, koja je bila član žirija.
- Došao je naš momenat. Do sada su svi sedeli i sudili nama - rekao je šaljivo Spilberg, kralj koji puni bioskopske blagajne.
Osim filmskih radnika, bilo je i onih čije prisustvo nije obavezno na Filmskom festivalu, poput modela i bogatih naslednica, ali njihovo prisustvo ulepšalo je Kroazetu. O ovom trendu Dikaprio je rekao:
- Svaki put kada dođem u Kan osećam se kao da ulazim u scenu filma "La Dolče Vita". To je ludo iskustvo. Ceo grad je na crvenom tepihu, svaki hotel je premijera. U isto vreme to je meka za svetske filmadžije, ali i one koji to nisu.
Uvek je bila prisutna popularna Uma Turman, ali veća vest od toga bila je odsutnost Rajana Goslinga, trenutno najtraženijeg glumca u Holivudu. Tridesetdvogodišnji Kanađanin, junak novog filma "Only God Forgives", nije došao na Kroazetu, ali je poslao pismo direktoru Festivala Tjeriju Fermaksu, koji ga je pročitao na pres-konferenciji.
- Ne mogu da verujem da ne dolazim u Kan. Nadao sam se da ću doći, ali snimam film u Detroitu. Svi mi nedostajete - poručio je slavni glumac.
Ekstravagancija Festivala privukla je i modne magove, poput slavnih dizajnera, kao i top-modele. Oni su privlačili pažnju na oficijalnim zabavama upriličenim tokom Festivala, ali i na afterpartijima, među kojima su bile i žurke na koje predstavnici medija nisu mogle da uđu. Najpoznatija "berza svetskih filmova" i ovog puta poslužila je da se promovišu nova ostvarenja "sedme umetnosti", ali i više od toga - prelepe skupocene haljine i vredan nakit. Svi su prodefilovali Kroazetom: od Paris Hilton, koja ima manju ulogu u novom filmu Sofije Kopole "The Bling Ring", do 60-godišnjaka Dejdvida Haselhorfa, junaka "Čuvara plaže", koji je u Kan došao sa upola mlađom devojkom Hajli Robert. Čuveni Martin Skorseze, oskarovka Dženifer Lorens, glumice Liv Tajler, Džejn Fonda i Eva Longorija, modeli Sindi Kraford i Kara Delevinj, pevač Boj Džordž, svi su nešto promovisali u prelepom gradu u južnoj Francuskoj.
Osim reklamiranja filmova i proizvoda, neke od poznatih ličnosti iskoristile su boravak na Kroazeti za više ciljeve. Zvezde kao što su Šeron Stoun i Dženet Džekson učestvovale su na godišnjoj gala zabavi "amfAR", na kojoj se prikuplja novac za istraživanje side. Ove godine na humanitarnoj zabavi nastupili su grupa "Djuran Djuran" i Širli Bejzi.

Piše: Nadežda Jokić

Foto: Getty

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Najnovije vesti