Sara Ferguson: Želim da u potpunosti pomognem deci Srbije

Sara Ferguson: Želim da u potpunosti pomognem deci Srbije

Autor: | 17/10/2013

0

Šarm, gracioznost, veliko srce i kraljevski maniri, sve to može stati u titulu vojvotkinje od Jorka Sare Ferguson. Srpska prestonica je nedavno bila počastvovana dolaskom harizmatične dame i globalnim ambasadorom Fondacije "Novak Đoković", čiji je razlog bio njen simbolični humanitarni dar našoj zemlji. Bilo je neverovatno da ove krajeve poseti prava princeza, ali mališanima predškolske ustanove "Kaja" u Kadinoj Luci i ta želja se ispunila.
Svetu je prvenstveno bila poznata kao bivša supruga engleskog princa Endrjua, drugog sina kraljice Elizabete II i princa Filipa. Strastvenu posvećenost radu usmerila je ka brojnim socijalnim segmentima, od društvenog angažmana, preko književnosti do novinarstva. Njen doprinos bio je višestruko značajan - od voditelja, portparola, filmskog producenta, do organizatora humanitarnih projekata, koji nisu zaobišli ni našu zemlju. U Srbiju je došla zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu sa svetskim filantropom, njenim velikim prijateljem Milutinom Getsbijem, na čiji su poziv humanitarnoj večeri u Njujorku prisustvovale najveće svetske zvezde. Ljubav prema deci i zajednička plemenita misija otvorili su joj srce Srbije.

Prvi put ste u Srbiji, kako vam se dopadaju ljudi i grad?

- Volim Srbiju, Beograd je predivan grad, srećna sam što sam bila u prilici da ga posetim. Vaš narod je topao i vrlo srdačan i hvala vam što ste me tako dočekali i ugostili.

Ovo nije prvi put da ste posetili region. Svojevremeno ste posetili izbeglički kamp.
- Februara 1994. godine bila sam u avionu za Split, koji je nosio potrebnu pomoć za decu u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu. Obišla sam izbeglički kamp i srela sam se sa ženama i njihovim porodicama koje potiču iz čitave bivše Jugoslavije. Izuzetno mi je važno što sam se posle dvadeset godina vratila u ovaj deo sveta. Posebno, što sam pokazala kontinuitet u svojoj "misiji" obilaska mesta na kojima sam nekad bila.

Na koji način vam je vaš prijatelj Milutin Getsbi pomogao da ispunite san i vratite se na ove prostore? Vas dvoje povezuje rad na humanitarnim misijama.
- Milutin je moj dugogodišnji i veoma lojalan prijatelj sa kojim godinama radim na "AmfAR" projektu. On je poseban čovek posvećen filantropiji, upoznao me je sa Srbijom i omogućio ostvarenje mog sna da ponovo dođem. Zapravo, on me je upoznao i povezao sa fondacijom Novaka Đokovića, pošto je video da su naše želje da pomognemo deci u njihovom primarnom obrazovanju iste.

Već tri decenije posvećeni ste humanitarnom radu. Osim fondacije, borite se za prava deteta.

- Čvrsto verujem da svako dete ima pravo na obrazovanje, što bi trebalo da bude osnovno ljudsko pravo. Zbog toga činim sve što je u mojoj moći da deci širom sveta u tome pomognem. Obrazovanje je temelj društva i srž rešavanja problema siromaštva u svetu.

Pišete predivne dečje knjige, šta vas inspiriše?
- Volim da budem kreativna i da pišem knjige za decu, već sam ih napisala nekoliko, a one otkrivaju dete u meni. Pripovedanje je odličan način obrazovanja dece. Nadam se da će jednog dana knjige biti prevedene i na srpski jezik, kako bi i vaša deca mogla da uživaju u njima.

Posetili ste Ljig i Kadinu Luku u okviru projekta "Školica života" gde ste otvorili obdanište u okviru Fondacije "Novak Đoković". Šta vas je najviše dirnulo?
- Toliko me je radovalo kada sam u veoma zabavnom okruženju videla srećnu decu o kojoj se drugi brinu na pravi način. Novak ima poseban odnos sa decom, i veoma sam iznenađena izborom izuzetnih nastavnika koji se brinu o toj deci u okviru projekta "Školica života".

Hoćete li ponovo doći u Srbiju?

- Naravno. Sa Novakom ili bez njega, ja svakako ponovo dolazim. Želim da u potpunosti pomognem deci Srbije.

Koja je vaša poruka deci Srbije?
- Slobodno sanjajte svoje snove. Svako dete ima pravo na obrazovanje, bez obzira na rasu, boju kože, veroispovest. Niko ne sme da pati, a u dobrotvornom radu ego ne sme da postoji. Spremna sam da pomognem u izgradnji školica, jer su osnovna škola i osnovna pismenost ključ uspeha budućih generacija.

Izvor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Pročitajte još