Pola sata sa... Miloš Biković

Pola sata sa... Miloš Biković

Autor: | 17/10/2013

0

Dvadesetpetogodišnji Miloš Biković, zahvaljujući nespornom talentu i harizmi kojom pleni, za kratko vreme uspeo je da postane miljenik televizijske i filmske publike, kako kod nas, tako i u inostranstvu. Ovaj atraktivni mladić snimio je prošle godine u Nemačkoj film "Great", a ovog proleća imao je priliku da sarađuje i sa Nikitom Mihalkovim, njegovim omiljenim rediteljem. Posle niza odličnih rola na velikom platnu, za koje je dobio i brojne nagrade, popularni umetnik odlučio je da se posveti pozorištu kako bi što više napredovao. Ni televizijska publika ga se neće uželeti jer trenutno snima seriju "Samac u braku", u kojoj prvi put igra sa svojom dugogodišnjom devojkom Brankicom Sebastijanović.

Jeste li tokom pripreme za predstavu "Dama s kamelijama" gledali čuvene filmove rađene prema istoimenom romanu u kojima igraju "oskarovci" Grejs Keli i Kolin Firt, i koliko vam je to bilo inspirativno?

- Nisam gledao filmove upravo zbog toga da bih samostalno došao do nekih rešenja i da bih tragao. Najveća inspiracija bio mi je roman Aleksandra Dime sina, koji sam pročitao u jednom dahu. Priča je divna i mislim da je potrebno imati ovakvu predstavu na repertoaru, jer živimo u vremenu u kome svako želi što skuplje da se "proda". Čak je i u naš žargon ušao izraz "kupio si me" nekim postupkom, što je znak da nešto nije u redu u međuljudskim odnosima.

Ovo je bila vaša prva saradnja sa Jugom Radivojevićem koji vam je bio i asistent na fakultetu, kakvo je to iskustvo?
- Završio sam Akademiju u klasi profesora Dragana Pelevića Peleta, a Jug mi je bio asistent. Sada sam ga prvi put upoznao kao reditelja. Naša saradnja bila je slična kao i u vreme školovanja, jer me je oba puta učio nekom procesu, a sada na višem nivou. Kod njega mi se dopada što ne nameće svoja rešenja, već daje dovoljno prostora glumcu da se iskaže. Osim toga, odlučio je da nam da vremena da temeljno radimo na predstavi, što je bilo vrlo pametno.

Dok ste radili sa vašom partnerkom u predstavi Marijom Vicković, da li ste osećali razliku u godinama budući da je starija od vas?
- Mislim da se to ne oseća na sceni. Po meni je i dobro da Margarit bude nešto starija od Armanda, jer je to potrebno u njihovoj psihološkoj dinamici. Ipak, ona je prošla mnogo toga u životu u odnosu na njega. Marija je starija sedam godina od mene i ispostavilo se da je to idealno rešenje.

Stavljate li privatno često interese svoje devojke ispred svojih?

- Mislim da se svet generalno bazira na sebičnosti, ali u onoj meri u kojoj umete da date, u toj meri ste bogati. Koliko možete da se date, toliko ste vlasnik nad sobom. Ako nešto posedujete, a ne možete toga da se odreknete, postavlja se pitanje da li vi posedujete to ili to poseduje vas. Sloboda se ogleda u vašoj spremnosti da se žrtvujete.

Jeste li često u situaciji u kojoj se testira vaša sloboda?
- Svi mi svakodnevno bivamo testirani.

Da li taj test češće polažete ili "padate"?
- Na to pitanje ne znam odgovor. To zna neko ko sve posmatra odozgo.

Saradnjom sa Nikitom Mihalkovim ostvarili ste svoje snove. Kada je premijera filma "Sunčanica"?

- Početkom sledeće godine. Oduvek sam želeo da radim sa Mihalkovim, čak mi je brat savetovao da mu napišem pismo, ali nisam to želeo. Kada su me zvali iz njegove produkcije, mislio sam da se neko šali sa mnom. Kasnije se ispostavilo da sam dobio značajnu ulogu u filmu. Mislio sam da će, ako nekada budem radio sa njim, to biti vrhunac moje karijere, ali izgleda da Bog ima bolje planove za mene nego što ih sam imam.

Vrlo mladi postigli ste uspeh o kome sanjaju mnogo vaše starije kolege, plašite li se možda tog velikog uspeha?
- Nikada o sebi ne razmišljam kao o čoveku koji je nešto postigao. Imam stalnu potrebu za preispitivanjam samog sebe i za traganjem za nečim novim. To je dosta neudobna životna pozicija, ali smatram da je jedina ispravna. Kao i svako, sklon sam tome da me uspeh ponese, ali se borim protiv toga. Moj smisao je u traganju i ne želim to da promenim.

Imate li još poslovnih izazova do kraja godine?
- Uskoro će početi da se prikazuje serija "Ravna gora" u kojoj igram, a u Beogradskom dramskom pozorištu spremam i predstavu "Trpele". Mislim da ćemo u tom teatru uskoro početi da spremamo još jedan komad. U fazi sam kada sam se više okrenuo pozorištu, jer mi je to potrebno da bih napredovao kao glumac, a snimam i seriju "Samac u braku".

Piše: Ivana Nikolić, Life Content

Foto: Janko Petković

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin