Viktor Troicki: Zahvalan zbog podrške javnosti

Viktor Troicki: Zahvalan zbog podrške javnosti

Autor: | 24/11/2013

0

Agonija u kojoj se našao naš poznati teniser Viktor Troicki kada je, krajem jula, zbog toga što se loše osećao, u Monte Karlu odbio da krv da na analizu, nije se završila u njegovu korist. Iako je samo dan posle toga, na lekarskom pregledu u Monte Karlu u vreme održavanja turnira, ustanovljeno da poznati sportista nije koristio nedozvoljene supstance, "Međunarodna teniska federacija" njegov postupak ocenila je kao kršenje antidoping pravila i suspendovala ga na osamnaest meseci. Posle ove, po mnogima skandalozne odluke, Troicki je uložio žalbu sudu u Lozani, nadajući se da će pravda pobediti i da će se ubrzo vratiti na teren. Međutim, ovog puta pravda je izostala. Pravosudni organi nisu smeli da idu protiv "Međunarodne teniske federacije", te našem teniseru nisu poništili presudu, već su je sa osamnaest preinačili na dvanaest meseci. Ovu odluku Viktor Troicki ocenio je kao nedoličnu i krajnje poražavajuću.

- Nadao sam se da će najteži period u mojoj karijeri i životu biti gotov i stvarno sam verovao sudijama koje sam upoznao u Lozani. Imao sam osećaj da traže stvarnu istinu i da su je pronašli na saslušanju. Sada, ova odluka je kraj u ostvarenju mojih snova da budem vrhunski teniser, da stižem do finala na "ATP" turnirima i da se borim protiv najboljih igrača na svetu. Radio sam ceo život za to, a onda mi je sve to doktor koga nisam ni poznavao oduzeo tokom jednog popodneva. Što se tiče odluke suda, mogu samo da kažem da su oni ljudi, ali nisu imali hrabrosti da se suprotstave "Međunarodnoj teniskoj federaciji" i oslobode me optužbi, i tako njih stave u nezgodnu situaciju. Siguran sam da se zbog toga osećaju loše, ali na kraju, svi će oni, uključujući i doktorku Gorodilovu, sutra otići na posao, a ja neću. To je ono što ostaje od ovog slučaja - iskreno je rekao Viktor Troicki, koji je u ovom lošem trenutku saznao koliko ima dobrih prijatelja. Veliki broj njegovih saigrača javno ga podržao poznatog Beograđanina. Prvi među njima bio je Janko Tipsarević, koji je na svom "Tviter" profilu napisao: "Sram vas bilo". Svoje nezadovoljstvo zbog loše odluke suda u Lozani iskazao je i selektor "Dejvis kup" reprezentacije Srbije Bogdan Obradović. Veliku podršku svom drugu i kolegi pružio je Novak Đoković, koji je javno govorio o slučaju Viktora Troickog pred novinarima posle meča u kome je pobedio Rodžera Federera u prvom kolu završnog mastersa u Londonu.

- Viktor mi je , pre svega, veoma dobar prijatelj. Ovo su vrlo loše vesti, za njega, za mene, za sve nas koji smo mu bliski. Ali, nisu to samo loše vesti za njega, ovo dokazuje da sistem "Svetske antidoping agencije" i sama agencija ne funkcionišu. Ne verujem im više. Nemam više poverenja u ono što se događa. Može da se desi da osobe zadužene za doping kontrolu, koje su predstavnici "Svetske antidoping agencije" na turnirima, zbog svog neprofesionalizma i nemara, zbog njihove nesposobnosti da objasne pravila na pravi način, mogu da zagube i moj uzorak ili nešto još gore od toga - izjavio je Novak.

- Ne kažem da u svemu što se Viktoru desilo nema njegove krivice, ali ono što se desilo je da je bio na testiranju na kome ga je hvatala nesvestica, a on lično oseća se jako loše kada daje krv. Pitao je da li je moguće da se odloži davanje uzorka krvi tog dana, došao bi sledećeg, ali ne zato što je želeo da nešto prikrije, već zato što se osećao loše. Osoba zadužena za doping kontrolu mu nije jasno predstavila sve ozbiljne posledice koje bi mogle da ga zadese ako tog dana propusti testiranje. Rekla mu je da napiše izjavu o tome i da će sve biti u redu. I, zbog tog njenog nemara, zbog tog njenog neprofesionalizma, on će biti van tenisa godinu dana. Ja kao igrač sada osećam nervozu kada treba da uradim bilo kakav test. ATP bi trebalo da bude asocijacija igrača, ali se neće baviti ovime, neće uraditi ništa za Viktora, koji je u ovome potpuno sam. To je potpuna nepravda - rekao je trenutno drugi najbolji teniser sveta u odbranu Viktora Troickog.

Srećan što su mu se prijatelji našli u ovako teškom trenutku, Viktor Troicki je poželeo da im svima zahvali.

- Hvala svima koji su me podržavali do sada, Janku, Novaku, mojoj porodici, mom timu i svakome ko iskreno veruje da sam nevin, neću im to zaboraviti. Hvala i novinarima. Nisam očekivao toliku podršku koju sam dobio. Lako je pričati loše i praviti naslove o igraču koji je suspendovan, vi to niste uradili. Nemam ideju šta sada da radim i gde da idem. Nadam se da ću nekako uspeti da se vratim - iskreno je poručio Troicki.

Piše: Jelena Popović

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin