Sergej Trifunović: Teško je biti umetnik u Srbiji

Sergej Trifunović: Teško je biti umetnik u Srbiji

Autor: | 17/12/2013

0


Naš proslavljeni glumac i jedan od najvećih boema srpske glumačke scene Sergej Trifunović, posle četiri i po godine života na relaciji Sjedinjene Američke Države - Srbija, ponovo je na beogradskoj adresi. Ovaj večiti avanturista ne krije da mu je život u inostranstvu drastično promenio pogled na svet, ali da mu povratak u rodnu zemlju veoma prija. Publika trenutno ima priliku da ga gleda u domaćoj komediji “Mamaroš”, u kojoj, uz Bogdana Diklića i Miru Banjac, tumači ulogu policajca. Pojavljuje se i u filmu “Ostvari svoj san”, u kome se mladi pozivaju da ostanu u Srbiji, a nedavno premijerno izveden film “Odumiranje” delo je producentske kuće koju je osnovao sa svojim bratom, kolegom, a odskora i poslovnim partnerom Branislavnom Trifunovićem. Dok mediji pišu o Banetovoj navodnoj vezi sa manekenkom Nadeždom Dimitrijević, Sergej ne želi da komentariše emotivni život svog brata, ističući da su veoma bliski i da se odlično razumeju.
- Bane i ja imamo divan bratski odnos, što smo stariji on je sve bolji. Osnovali smo zajedničku produkcijsku kuću čije je delo film «Odumiranje», koji je, posle Bosne i Hercegovine, prošle nedelje premijerno prikazan i u Beogradu. Veoma sam ponosan na taj projekat - ističe proslavljeni glumac.
U pauzi između snimanja i nastupa sa svojim bendom “Užička republika”, glumac britkog jezika za “Hello!” govori o tome kako je pre četiri i po godine odlučio da napusti Srbiju i krene u potragu za novim životnim iskustvom i profesionalnim izazovima.
- U određenom trenutku potrebno je otići i doživeti nešto novo, videti svet i steći neprocenjivo iskustvo koje život u inostranstvu nosi. Ipak, postavlja se pitanje da li bi trebalo otići i tamo ostati zauvek. Međutim, ako ostaneš u ovoj maloj zemlji, biće ti uskraćena mnoga iskustva. Te četiri i po godine u Americi mnogo su mi značile - priča Sergej i ističe da nije uvek bilo lako, ali ga nostalgija nije pratila.
- Nisam nostalgičan, živim u datom trenutku. Sve što me interesuje o bilo kom vremenskom periodu imam zabeleženo kod kuće, od muzike do filmova, jer je kvalitet na strani prošlih vremena - kaže Sergej i naglašava da bi život trebalo živeti u sadašnjosti, ali boreći se za budućnost. Ponovni odlazak u Ameriku za sada ne planira.
- Ništa nije okončano, to se dešava samo kada ti padne klavir na glavu. Ja sam avanturista i mislim da je glupo i dosadno sedeti na jednom mestu. Bog je čoveku dao dve noge da hoda. Zašto bih sedeo na jednom mestu? Ja volim da putujem i da menjam mesta. Jedna latinska izreka kaže: „Modus vita est“ („Kretanje je život“).
U odgovoru na pitanje kako je biti umetnik u Srbiji danas, Trifunović ne krije revolt prema stanju u umetnosti i kulturi uopšte.
- Teško je biti umetnik u zemlji koja ne priznaje umetnost kao važnu sferu života. Ali ni u Mikelanđelovo vreme nije bilo lakše.
Talentovani Užičanin, rodom iz Mostara, uvek jasno izražava svoje stavove bez ikakvog zazora. Za njegovo ime vezuju se pravdoljubivost i humanost. Iako borba za srce male Tijane Ognjanović nije završena pobedom, šarmantni glumac i humanitarac ne odustaje od ideje da pomaže oboleloj deci, te je nedavno gostovanje u televizijskom šou-programu «Tvoje lice zvuči poznato» iskoristio da pozove ljude da daju novac za operaciju male Une Savić. Sergejova borba polako dobija na značaju osnivanjem humanitarnog fonda «Naša deca», koji je namenjen lečenju dece u inostranstvu, čemu je Trifunović veoma posvećen.
- Intenzivno radimo na osnivanju ovog fonda. U suštini trebalo bi da steknemo podršku države koju načelno imamo, ali potrebno je aktivirati ljude da se uključe, kao i državu, te da svi zajedno pomognemo. Fond je još u procesu osnivanja, pa ne mogu mnogo da pričam o tome, ali verujem da će sve biti u najboljem redu - optimistično završava Trifunović.

Piše: Deana Đukić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti