Bal u Minsku: Bajka u prestonici Belorusije

Bal u Minsku: Bajka u prestonici Belorusije

Autor: | 05/02/2012

0

Veliki tradicionalni novogodišnji bal u Minsku, prestonici Belorusije, održan je 13. januara. Ova prestižna svečanost, koja je počela da se proslavlja u vreme carske Rusije, okupila je skoro hiljadu zvanica. U Nacionalnom akademskom boljšom teatru, koji je po veličini scene drugi u Evropi, izvođeni su bečki i engleski valcer, u kojem su učestovale sve elegantne zvanice. Među njima su bile poznate Srpkinje: Vesna de Vinča, vlasnica kompanije „Miss Yu“, Jelena Mandić, nekadašnja misica koja je magistrirala u Francuskoj, i televizijska voditeljka Iva Smiljanić.
Svi učesnici novogodišnjeg bala imali su priliku da pohađaju dvonedeljni tečaj igranja valcera, kako bi se što bolje uklopili u bajkovit prizor skladnih igrača. Na sceni teatra jedan sat pre ponoći izveden je program u kome su nastupali eminentni beloruski umetnici. Neposredno posle ponoćiotpočela je prezentacija kolekcije vrednih umetničkih dela, kao i aukcija i prodaja „UriJell“ nakita od stakla, koje je izradila Mandićeva. Jelena je izučavala izradu predmeta od stakla uporedo sa studijama strategije i menadžmenta u turizmu. Komadi unikatnog nakita, čije je pravljenje svojevremeno učila kod čuvene profesorke Kler Bangma u Provansi, prodati su na aukciji i potom su sva sredstva uplaćena za pomoć tamošnjem centru za decu oštećenog sluha.
- Ogrlica koja je dostigla najvišu cenu na aukciji nosi ime „Vidim te odasvud“ i ima zlatnik sa likom Belog anđela, sa čuvene freske. „Uriell“, naziv kolekcije, ime je jednog od najznačajnijihhrišćanskih arhangela. Inače, ove godine je prvi put organizovana izložba poput moje u Nacionalnom akademskom boljšom teatru, sa humanitarnim karakterom, pod nazivom “Otvoreno srce”. Posle bogatog novogodišnjeg programa, koji je održan na sceni teatra, zvanice su bile pozvane da se pridruže aukciji koja je održana na mestu gde je prethodno izvođen valcer. Iza celog projekta je stajalo Ministarstvo kulture Belorusije i zbog toga je ceo događaj u javnosti imao veliki odjek - kaže Jelena, čije su majka i baka boravile poslednja dva meseca u Kanu, gde Jelena ima stan, kako bi joj pomogle da izradi kolekciju. Na njene reči se nadovezuje Iva Smiljanić:
- Zanimljiv program, koji uključuje i predstave, vodio je poznati beloruski voditelj. Najpoznatiji operski pevači izveli su poznate arije. Karte za bal planule su za manje od jednog sata, a zanimljivo je bilo da je baš te čarobne večeri prvi put ove zime tamo počeo da pada sneg. Uživale smo u bajkovitom balu i u snežnoj bajci napolju.
Svečanosti je prisustvovala Vesna de Vinča, koja je veliku podršku pružila Jeleni Mandić.
- Ovo je jedan od najlepših evropskih balova koji se organizuje pod pokroviteljstvom ministra kulture, sa kojim smo uživale u razgovoru. Naša grupa Srpkinja, sa Jelenom na čelu, koja je briljirala svojom kolekcijom nakita, na najbolji način je predstavljala našu zemlju. Aukcija je bila vrlo uspešna i obezbeđena je pomoć mališanima. Sve dame su bile odevene u glamurozne toalete, a gospoda u smokinge. Svaka zemlja bi, barem jednom godišnje, trebalo da ljudima obezbedi da prožive ovakvu bajku - zaključuje poznata novinarka.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin