Vesna de Vinča: U centru civilizacije Maja

Vesna de Vinča: U centru civilizacije Maja

Autor: | 25/05/2012

0

Televizijska novinarka i producentkinja Vesna de Vinča, vlasnica kompanije „Miss YU“, nedavno putovanje u Meksikodugo će pamtiti. Desetodnevni boravak u Kankunu, na egzotičnom poluostrvu Jukatan, nije bio turistički. Ona je putovala u središte civilizacije Maja da bi što bolje istražila i upoznala Čičen Icu, drevni grad stepenastih piramida, koji je proglašen za jedno od novih sedam svetskih čuda.
- S jedne strane, pokušala sam da pobegnem iz sveta konzumerizma, koji preplavljuje Evropu i sve više Srbiju, gde među bogatima vladaju robne marke, a među siromašnima “moda patika i trenerki”. Zato sam otišla da se oplemenim autentičnošću „Maja Indijanaca“, i osetim njihovu moćdoživljajaživota, kao i moć projekcije budućnosti i čuvenog „sudnjeg dana“, koji prognoziraju za 21. decembar ove godine- za magazin „Hello!“ najpre kaže Vesna, poznata po nepresušnoj energiji.
- S druge strane, u Meksiku sam istraživala i ostvarila niz kontakata za dva filmska projekta čiji sam producent. Jedan od njih je o fudbalskoj legendi Miljanu Miljaniću, a drugi je serijal „Moji prijatelji stogodišnjaci“, za koji sam već dobila podršku američke “PBS” televizije. Baš u središtucivilizacije Maja pronašla sam za serijal jednu stogodišnju lekarku, „la bruhu“, kako nazivajužene mudrace.
Beograđanka vedrog duha kaže da je osetila neverovatno uzbuđenje dok je boravila u jednom od centara civilizacije Maja.
- Ica, pleme Maja, ovde je pronašlo svoj izvor, vrelo svoga bića. Bez daha me je ostavio pogled na devedeset jedan stepenik Kukalkanove piramide, koja je sa sve četiri strane, u vreme ravnodnevice, obasjana jakom sunčevom  svetlosću, koja formira izgled zmije. Akustika oko piramida je takva da se cvrkut ptica multiplikuje do neverovatne jačine. Piramide Maja bile su ritualni objekti, ali i svojevrsni opservatoriji, što bi rekao Deniken. Najraniji zapisi pisma Maja potiču iz 300. godine pre nove ere. To je bilo najkompletnije pismo američkog kontinenta. Kada su stigli Španci, konkistadori, jezuita Dijegode Landa je najpre zabeležio da ovde postoje pojedinci koji čitaju i pišu posebnim jezikom. Ipak, naknadno je odlučeno da se pisana dokumenta spale. Tako je izvor važnog saznanja uništen. Srećom, preostala su tri kodeksa Maja, na osnovu kojih je ovo pismo dešifrovano. Istoriju i kulturu Maja ipak su prekrili vekovi i zaborav. Postoje pojedinci koji su život posvetili istraživanju istorije i kulutre  ovog naroda - kaže novinarka i otkriva da je upravo takav posvećenik bio i njen vodič.
- Hunapha je profesor jezika i istorije Maja. On u osnovnim školama organizuje učenje svog jezika i istorije ovog naroda, čemu se potpuno posvetio. Podseća na naše muškarce, ponosan je, mačo tip.Bori se protiv novotarija, lažnih vrednosti, filozofije konzumerizma - kaže na kraju Vesna.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin