Filmski susreti: Festival na Niškoj tvrđavi

Filmski susreti: Festival na Niškoj tvrđavi

Autor: | 15/09/2012

0

Svečanom dodelom nagrada, završen je četrdeset sedmi festival „Filmski susreti“, koji se tradicionalno održava na Gradskoj tvrđavi u Nišu. Tokom šest dana festivala publika je imala priliku da, u zvaničnom programu, vidi trinaest ostvarenja sedme umetnosti, raznovrstan prateći program koji je uključivao filmske omaže Sonji Savić, Mikiju Stamenkoviću i Dušanu Janićijeviću, kao i četiri filma autora iz regiona.
Već prve večeri festivala dodeljana je nagrada „Pavle Vujisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, koja je ove godine pripala Marku Nikoliću. On je tim povodom, nakon sedamnaest godina odsustvovanja iz medija, održao konferenciju za novinare i otkrio o čemu je razmišljao prilikom dodele nagrade.
- Prođe ceo život kroz glavu, sve što si radio, setiš se kada si dolazio kao klinac i trčao za Borisom Dvornikom, Batom Živojinovićem i ostalom elitom koja je posećivala Niš. Mnogo sam vežbao i trudio se da tokom dodele sačuvam hladnokrvnost i sve što osećam prema toj nagradi i prema publici, prema gradu Nišu. Međutim, nisam mogao da se suzdržim. Tresao mi se glas, ali ruke nisu, jer sam držao "Paju" - rekao je Nikolić.
Za glumački par godine nagrađeni su Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić, koji su odlično dočarali likove Milene i Miroslava u seriji Zdravka Šotre „Nepobedivo srce“.
U zvaničnoj konkurenciji, žiri na čijem je čelu bila glumica Zlata Numanagić, glavnu nagradu "Gran pri Naisa" dodelio je Aleksandru Berčeku za ulogu u filmu „Šešr profesora Koste Vujića“.
- Želim da se zahvalim piscu Milovanu Vitezoviću, reditelju Zdravku Šotri, kolegama koji su mi pomogli da budem dobar, žiriju koji je doneo jednu razumnu odluku, vama koji ste me tako lepo podržali i pozdravili. Na kraju, želim da se zahvalim i sebi jer sam i ja doprineo svojoj nagradi - reako je Berček na dodeli nagrade.
Priznanje "Car Konstantin" pripalo je Uliksu Fehmiju, za ulogu u filmu „Ustanička ulica“, a zanimljivo je da je njegov otac Bekim 1966. godine na prvim „Filmskim susretima“ dobio isto priznanje. Uliksova koleginica, Hristina Popović dobila je nagradu "Carica Teodora" za ulogu Biserke u filmu „Parada“.
- Ovo je treća po redu nagrada koju sam dobila za tu ulogu, koja mi je ujedno i najdraža koju sam na filmu imala do sada. Nakon festivala u Sopotu i Puli, nagrađena sam i u Nišu, a ovo priznanje mi je posebno drago jer su mi ga dodelile kolege. Posle zvaničnog programa, kako i dolikuje, proslavila sam sa kolegama do ranih jutarnjih sati - iskrena je Hristina.
Posebno priznanje za ulogu Ace u filmu "Smrt čoveka na Balkanu" uručeno je Emiru Hadžihafizbegoviću, dok je Nataša Ninković za tolu u istom ostvarenju dobila priznanje za najbolju žensku epizodnu ulogu. Za najbolju mušku epizodnu ulogu nagrađen je Branimir Brstina za rolu u „Šeširu profesora Koste Vujića“. Specijalne nagrade za izuzetan glumački doprinos pripale su Draganu Bjelogrliću i Aniti Mančić. Posle uručenja priznanja publika je imala priliku da vidi film „Dr Rej i đavoli“, a posle toga su se zabavljali na nastupu vojvođanskog benda „Frajle“. Glumci i ljudi iz organizacije festivala napravili su odličnu žurku i u restoranu „Niška mehana“ gde su ostali do ranih jutarnjih sati.

Tekst: Ivana Nikolić

Foto: Foto „Kodi“

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti