Pola sata sa... Ružica Sokić

Pola sata sa... Ružica Sokić

Autor: | 21/09/2012

0

Naša vrsna glumica Ružica Sokić, koja je ostavila neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji i u pozorištu, pre dve nedelje je bila jedan od članova komisije Akademije filmske umetnosti i nauke za izbor našeg kandidat u trci za „Oskara“. Između tri odlična filmska ostvarenja, „Parada“, „Ustanička ulica“ i „Kad svane dan“, komisija je odabrala film Gorana Paskaljevića.
- Film „Kad svane dan“, reditelja Gorana Paskaljevića, stvarno je fantastično ostvarenje. Izdvojio se iako je bio u konkurenciji sa odličnim filmovima - na početku razgovora za magazin „Hello!“ kaže legendarna glumačka diva krhke građe, poznata po mladalačkom duhu i poletnoj energiji koju ulaže u sve projekte na kojima radi.
Junakinja predstave „Play Popović“, rediteljke Ivane Vujić, koja se igra u „Ateljeu 212“, udata je za Miroslava Lukića, koji joj je velika podrška tokom bogate karijere, koja traje više od pedeset godina. Dobitnica više značajnih nagrada za glumu, među kojima je i „Dobričin prsten“, koji je prošle godine dobila na svoj rođendan, 14. decembra, leto je provela kod dobre prijateljice u Hrvatskoj.
Kao članica komisije koja je nedavno izabrala ostvarenje Gorana Paskaljevića „Kad svane dan“ za srpski film koji je kandidat u trci za „Oskara“, Ružica se najpre osvrće na sukob između Paskaljevića i Srđana Dragojevića, o čemu su mediji iscrpno izveštavali.
- Najpre moram da kažem da mi je bilo veoma prijatno da budem u društvu tako velikih ljudi. Za mene je to prelepo iskustvo i velika čast. Obožavam kameru i film, tako da je bila prava poslastica da sam mogla da biram između tri odlična filmska ostvarenja. Paskaljevićev film "Kad svane dan", koji je izabram, odskočio je, i zbilja je nešto posebno, a normalno je da ima i onih kojima nije pravo i koji se ljute.
Kako ste se proveli na letovanju u Hrvatskoj?
- Bila sam u gostima kod dobre prijateljice u prelepom, veoma romantičnom mestu Klanjec, u hrvatskom zagorju. Grad je smešten ispod ruševina srednjovekovnog zamka Cesargrada, na samoj je hrvatsko-slovenačkoj granici, a kroz mesto protiče reka Sutla. Klanjec ima pogled na sutlansku dolinu, taj prizor se se ne zaboravlja. Odmor mi je bio veoma potreban. Imala sam svoje probleme koje sam rešavala pre toga, i bila sam napeta. Letovanje kod prijateljice me je potpuno opustilo i regenerisalo.
Spremni za novu pozorišnu sezonu?
- Jesam, iako ne znam tačno da li će sve predstave u kojima glumim ostati na repertoaru pozorišta u kojima se igraju. Moram da „obnovim“ tekstove mojih monodrama koje se igraju.
Koje aktivnosti u toku dana vas najviše opuštaju?
- Šetnja mog psa. Veoma sam emotivna, burno reagujem na sve i to me je mnogo puta koštalo zdravlja u životu. Uvek mi je potrebno vreme da prihvatim neke stvari, posebno sivu svakodnevicu, i zbog toga zdravstveno „ispaštam“. Uvek sam bila osetljiva, a što je najgore, to se sa godinama samo pojačava. Baš zbog toga mi šetnja sa psom izuzetno prija. to je moj „ventil“, kućni ljubimac pplemenjuje život. Uvek sam imala psa, ranije sam imala stalno koker-španijele, a sada imam jorkširskog terijera.
Pored svakodnevnih šetnji, vi i vežbate?
- Suprug mi je u našem domu napravio zanimljivu ležaljku na kojoj može da se vežba u ležećem položaju. Pored toga, posedujem i spravu za teretanu na kojoj se vežba nekoliko grupa mišića. Na taj način održavam kondiciju koja mi je potrebna u predstavama.
Da li vam nedostaje skijanje, budući da ste bili strastveni skijaš?
- Nažalost, posle dvadeset godina aktivnog skijanja, slomila sam kuk. Posle tog pada u Austriji, koji mi se desio pre skoro deset godina, nisam ništa mogla da radim. Išla sam na rehabilitaciju kako bih mogla da se vratim na scenu i nastavim da igram u mojim predstavama.
U čemu je tajna vašeg mladalačkog izgleda?
- Nema tajne, sve je u emocijama, davanju i primanju. Mnogo je važnije da dajete ljubav nego da je primate, kako biste bili ozareni i sveži. Nijedna dobra krema vas ne možete osvežiti koliko emocija. Takođe, veoma je bitno nikoga ne mrzeti i nikome ne zavideti.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti