Pola sata sa... Gorica Popović

Pola sata sa... Gorica Popović

Autor: | 30/11/2012

0

Proslavljena glumica Gorica Popović za trideset dve godine karijere nebrojeno puta je oduševila publiku vrhunskim glumačkim ostvarenji-ma u kultnim filmovima i predstavama. Svestrana umetnica postavila je i nekoliko autorskih predstava za koje je pisala scenario, koje je režirala i komponovala songove za njih. Poseban uspeh postigao je komad "Zvezdarske zvezdice" u kome igra sa koleginicama i bliskim prijateljicama Tanjom Bošković i Jelicom Sretenović. U rok operi Emira Kusturice sarađivala je sa suprugom Nenadom Petrovićem, saksofonistom "No smoking" orkestra. Rođena Kragujevčanka, stalna članica Ateljea 212, višestruko je talentovana, te joj je svaki trenutak ispunjen stvaralaštvom.
Od ručnih radova, čijoj izradi ju je naučila majka, napravila je umetnost. Svaki slobodan trenutak koristi da veze, pravi pačvork, šije ili štrika, a sve te aktivnosti je razonode i opuštaju. Širi auditorijum će uskoro imati priliku da uživa u njenim glumačkim bravurama u serijama "Zvezdara" i "Jagodići".
Naziv "Zvezdara" čest je u projektima koje radite, ima li u tome sudbinske simbolike?
- Izgleda da to ima neke veze. Osim što mi je predstava Zvezdarske zvezdice veoma draga, i što mi se izuzetno dopadaju scenario i ekipa serije Zvezdara, koju ćete tek gledati na televiziji, ja zapravo živim u tom kraju Beograda, kod Bulbuldera, koji veoma volim i osećam se kao prava Zvezdarka. Za predstavu sam pisala scenario, režirala sam je i pravila kostime, dakle proces njenog stvaranja ispratila sam od početka do kraja. Takođe sam komponovala muziku za ovaj komad i možda jednog dana uspemo da nađemo vremena i snimimo kompakt disk sa tim numerama.
Kakva vas sećanja vežu za muzičku grupu Suncokreti?
- To je zaista bilo lepo, bezbrižno vreme, upravo sam završila akademiju kada me je Bora Čorba pozvao i ponudio mi da budem u toj grupi. Tri godine smo radili, putovali i snimali legendarne pesme. I dan-danas smo svi u kontaktu i negujemo dugogodišnja prijateljstva, ali se svi bavimo svojim poslovima, a taj lepi period je ostao iza nas i ne verujem da ćemo se ikada ponovo okupiti.
Imali ste priliku da sarađujete sa velikanima poput Džeremija Ajronsa i Breda Pita, kakvi su vaši utisci o radu sa njima?
- Pre dve godine snimala sam za jed-nu italijansku koprodukciju sa Džeremijem, što je bilo vrlo lepo iskustvo, on je veliki profesionalac i veoma normalan čovek, poseduje neverovatnu energiju. Zaista ne čudi što je toliko uspešan i popularan. Osamdeset i neke godine, kada je Bred Pit započinjao karijeru i glumio u seriji "Dalas", došao je u Crnu Goru na poziv Bože Nikolića da igra u filmu "Tamna strana sunca", u kome sam i ja bila angažovana. Igrala sam domaćicu koja ga je odgajila, dok je Milena Dravić tumačila lik njegove nepokretne majke. Bio je vrlo mlad, ali se videlo da će postati zvezda, još tada je bio izuzetno profesionalan. Kasnije ga je Boža Nikolić vodio i u Beograd na utakmice Fudbalskog kluba Zvezda.
Sa suprugom, džez saksofonistom Nenadom Petrovićem igrate u ope-ri Emira Kusturice, kako je protekla ta saradnja?
- Veoma lepo smo sarađivali, to je vrlo gledana predstava i mnogo smo putovali jer smo je izvodili širom Evrope. Moj suprug je moja velika podrška, a budući da je vrsni muzičar, kada mi je potreban njegov savet ili imam ideju za neku pozorišnu numeru, ja mu je samo otpevušim, a on to pretoči u muziku. Praktično, on mi je ispomoć kada je reč o kompjuterima jer se ja ne snalazim baš najbolje sa njima. On mnogo putuje, ali uvek nađemo vreme za zajedničke prijatelje i putovanja.

Intervju: Jelena Vlahović

Foto: Janko Petković

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin